Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.972

Facebook slicica

Katalog

Pješak, dama, kralj - mat! - Šahovski tečaj za početnike

Pješak, dama, kralj - mat! - Šahovski tečaj za početnike

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-14-0714-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K5124

Broj strana:

177

Težina:

307 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

24,90 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Sisa je izumio šah nakon što mu je jedan kipar napravio i obojio šahovsku ploču i figure kako bi ih mogao darovati kralju. Ja, Hamoun, koji sam se od običnog kraljevog vojnika pretvorio u šahovsku figuru od drveta jakaranda, promatrao sam kako je naš vladar prvo namrštio čelo kad je ugledao figure i ploču sa 64 svijetla i tamna polja. Bio je naviknut na mnogo skupocjenije darove od zlata i dragoga kamenja. Kad mu je brahman ukratko objasnio pravila, postao je znatiželjan, jer je previše volio igre pa nije mogao propustiti da i ovu ne iskuša.

Sisa je bio tražen čovjek i svi su cijenili njegove savjete. Uvjeravao ga je kako su od toga trenutka svi ratovi suvišni, narod više ne mora trpjeti zbog njih, a kralj će - neka mu bogovi podare dug život - ući u povijest indijskog carstva kao mirotvorac! Osim toga, kralj je u toj igri najvažnija figura, oko koje se sve okreće. Vladar se osjetio polaskanim pa je rekao svojemu savjetniku:
- Dobro, naučit ćemo tu igru. Brahmane, uputi nas u pravila kretanja ovih figura.

Nakon što su shvatili pravila i otkrili cilj igre, počeli su igrati. Ubrzo su zavoljeli tu razbibrigu i shvatili - jer nisu bili glupi - vrijednost »šatrandža« kao pripremne vježbe za strateške poteze na bojnim poljima. I generali su morali naučiti igru kako bi usavršili svoje zapovjedničke sposobnosti. Ubrzo nakon toga održan je prvi šahovski turnir u povijesti šaha. Kralj, njegov vezir, svi ministri i zapovjednici okupili su se u velikoj dvorani oko šahovskih ploča. Ubrzo su zaboravili da zapravo žele voditi rat - toliko su se zadubili u tajne igre i u njezine raznolike mogućnosti.

Šah je jedna od najstarijih društvenih igara na svijetu. Ovaj priručnik na zabavan i informativan način otkriva osnove igre i tajne koje mogu pomoći početnicima da nauče pravila, svladaju osnove najpoznatijih otvaranja, a uz malo vještine, razmišljanja i sreće (protivnikove neopreznosti) pobijede iskusnijeg igrača.

Napisan kao dnevnik šahovskog tečaja, priručnik donosi i osnovne podatke o povijesti šaha kao i o tomu zašto je šah značajan za povijest ljudskog društva.

Uz osnove šaha ovdje se mogu naći i smicalice te strategije za svaku fazu igre. Zanimljive priče o lukavim vezirima i spriječeni ratovi oživljavaju svijet šaha star tisućljećima.

  • Originalni naziv: Bauer, Dame, Konig -...
  • Prevodilac: Svetlana Grubić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x220
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Sisa je izumio šah nakon što mu je jedan kipar napravio i obojio šahovsku ploču i figure kako bi ih mogao darovati kralju. Ja, Hamoun, koji sam se od običnog kraljevog vojnika pretvorio u šahovsku figuru od drveta jakaranda, promatrao sam kako je naš vladar prvo namrštio čelo kad je ugledao figure i ploču sa 64 svijetla i tamna polja. Bio je naviknut na mnogo skupocjenije darove od zlata i dragoga kamenja. Kad mu je brahman ukratko objasnio pravila, postao je znatiželjan, jer je previše volio igre pa nije mogao propustiti da i ovu ne iskuša. Sisa je bio tražen čovjek i svi su cijenili njegove savjete. Uvjeravao ga je kako su od toga trenutka svi ratovi suvišni, narod više ne mora trpjeti zbog njih, a kralj će - neka mu bogovi podare dug život - ući u povijest indijskog carstva kao mirotvorac! Osim toga, kralj je u toj igri najvažnija figura, oko koje se sve okreće. Vladar se osjetio polaskanim pa je rekao svojemu savjetniku: - Dobro, naučit ćemo tu igru. Brahmane, uputi nas u pravila kretanja ovih figura. Nakon što su shvatili pravila i otkrili cilj igre, počeli su igrati. Ubrzo su zavoljeli tu razbibrigu i shvatili - jer nisu bili glupi - vrijednost »šatrandža« kao pripremne vježbe za strateške poteze na bojnim poljima. I generali su morali naučiti igru kako bi usavršili svoje zapovjedničke sposobnosti. Ubrzo nakon toga održan je prvi šahovski turnir u povijesti šaha. Kralj, njegov vezir, svi ministri i zapovjednici okupili su se u velikoj dvorani oko šahovskih ploča. Ubrzo su zaboravili da zapravo žele voditi rat - toliko su se zadubili u tajne igre i u njezine raznolike mogućnosti. Šah je jedna od najstarijih društvenih igara na svijetu. Ovaj priručnik na zabavan i informativan način otkriva osnove igre i tajne koje mogu pomoći početnicima da nauče pravila, svladaju osnove najpoznatijih otvaranja, a uz malo vještine, razmišljanja i sreće (protivnikove neopreznosti) pobijede iskusnijeg igrača. Napisan kao dnevnik šahovskog tečaja, priručnik donosi i osnovne podatke o povijesti šaha kao i o tomu zašto je šah značajan za povijest ljudskog društva. Uz osnove šaha ovdje se mogu naći i smicalice te strategije za svaku fazu igre. Zanimljive priče o lukavim vezirima i spriječeni ratovi oživljavaju svijet šaha star tisućljećima.

Dodatne informacije

Izdavač Mozaik knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter