Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Put

Put

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Čuang Ce


ISBN:

978-86-83737-72-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K7908

Broj strana:

188

Težina:

240 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

11,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Čuang Ce je bio kineski filozof koji je živeo približno u 4. vijeku pne. Smatra se jednim od velikih učitelja taoizma, a njegovo ime znači učitelj Čuang.

Čuang Ce je živeo u periodu zaraćenih država, kako se naziva razdoblje kineske istorije od 475. do 223. godine pne. Pretpostavlja se da je živeo u 4. vijeku pne., otprilike između 370. i 300. godine pne. Bio je rodom iz grada Meng, u državi Song (današnja provincija Henan). U to vrijeme na teritoriji Kine je postojalo 7 manjih država, koje su često ratovale jedne s drugima. U tom razdoblju se razvio velik broj filozofskih učenja, pa se to vrijeme još nazivalo i razdobljem sto škola.

Čuang Ce je bio savremenik Mencija i prijatelj Huj Šija. Živio je povučenim životom, ali je ipak bio čuven po svojim idejama i spisima. Pripovijeda se da je kralj Vej iz Čua, čuvši za njega, poslao glasnike s darovima da ga pozovu na njegov dvor, obećavajući da će ga postaviti za glavnog ministra. Čuang Ce se, međutim, samo nasmejao i rekao im:

Odlazite, ne prljajte me... Više volim da uživam u svojoj slobodnoj volji.

Kada je umrla Čuang-ceova žena, njegov prijatelj Hui Si je krenuo da mu izrazi saučešće. Našao ga je kako sjedi na podu, pjeva i bubnja po zdjeli. Kad ga je upitao zar ne osjeća žalost prema pokojnoj ženi, Čuang Ce mu je rekao:

Kada je umrla, bio sam jako žalostan. Potom sam razmislio polazeći od samog početka, u kome ona nije imala ni život, ni oblik, pa čak ni svojstva. Bila je dio velike bezobličnosti. Zatim se promijenila, poprimivši svojstva, pa oblik i onda život. Sada se ponovno menja i prelazi u smrt. Ove promjene su jednake slijedu četiri godišnja doba, proljeća, ljeta, jeseni i zime. Sada ona počiva u velikoj kući svemira. Da idem naokolo plačući i naričući, ponašao bih se kao čovjek koji ne shvata nužnost zbivanja. Zato sam prestao.

  • Originalni naziv: The Way of Chuang Tzu...
  • Prevodilac: Tomas Merton - priredio
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2011
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Čuang Ce je bio kineski filozof koji je živeo približno u 4. vijeku pne. Smatra se jednim od velikih učitelja taoizma, a njegovo ime znači učitelj Čuang. Čuang Ce je živeo u periodu zaraćenih država, kako se naziva razdoblje kineske istorije od 475. do 223. godine pne. Pretpostavlja se da je živeo u 4. vijeku pne., otprilike između 370. i 300. godine pne. Bio je rodom iz grada Meng, u državi Song (današnja provincija Henan). U to vrijeme na teritoriji Kine je postojalo 7 manjih država, koje su često ratovale jedne s drugima. U tom razdoblju se razvio velik broj filozofskih učenja, pa se to vrijeme još nazivalo i razdobljem sto škola. Čuang Ce je bio savremenik Mencija i prijatelj Huj Šija. Živio je povučenim životom, ali je ipak bio čuven po svojim idejama i spisima. Pripovijeda se da je kralj Vej iz Čua, čuvši za njega, poslao glasnike s darovima da ga pozovu na njegov dvor, obećavajući da će ga postaviti za glavnog ministra. Čuang Ce se, međutim, samo nasmejao i rekao im: Odlazite, ne prljajte me... Više volim da uživam u svojoj slobodnoj volji. Kada je umrla Čuang-ceova žena, njegov prijatelj Hui Si je krenuo da mu izrazi saučešće. Našao ga je kako sjedi na podu, pjeva i bubnja po zdjeli. Kad ga je upitao zar ne osjeća žalost prema pokojnoj ženi, Čuang Ce mu je rekao: Kada je umrla, bio sam jako žalostan. Potom sam razmislio polazeći od samog početka, u kome ona nije imala ni život, ni oblik, pa čak ni svojstva. Bila je dio velike bezobličnosti. Zatim se promijenila, poprimivši svojstva, pa oblik i onda život. Sada se ponovno menja i prelazi u smrt. Ove promjene su jednake slijedu četiri godišnja doba, proljeća, ljeta, jeseni i zime. Sada ona počiva u velikoj kući svemira. Da idem naokolo plačući i naričući, ponašao bih se kao čovjek koji ne shvata nužnost zbivanja. Zato sam prestao.

Dodatne informacije

Izdavač Babun
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter