Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Skriveni porivi

Skriveni porivi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-150-654-X

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4012

Broj strana:

323

Težina:

427 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

6,10 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Josip Barković rođen je 16. siječnja 1918. u Otočcu u Lici. Školovao se u rodnome mjestu, Gospiću, Karlovcu i Beogradu. Filozofski fakultet upisuje u Zagrebu, ali zbog rata prekida studij i odlazi u partizane (1943). Nakon rata radio je kao urednik Radio Zagreba, umjetnički rukovoditelj Jadran-filma, glavni urednik časopisa Izvor i Krugovi te glavni urednik nakladničkih kuća Lykos i Epoha.

Pisao je pjesme, prozu za djecu, pripovijetke i romane. Autor je recenzentskih i kritičkih priloga, a s Brankom Bauerom napisao je scenarij za film Sinji galeb. Prve pjesme objavljuje 1936. godine u časopisima Mladost i Jadranska straža, a prvu knjigu, zbirku pjesama Pjesme o slobodi, objavljuje 1940. Rana faza njegova proznog stvaralaštva, u kojoj bilježi crtice iz ratnog života, obilježena je crno-bijelom tehnikom i dokumentarizmom. Zbirka pripovjedaka Na rubu noći (1954) označava autorov zaokret prema psihologizaciji i tematizaciji aktualnih problema društvene zbilje. Tako romani i zbirke pripovjedaka koje slijede problematiziraju različite teme: erotizma, ženske emancipacije, etičke devijacije i izopačenosti koje nastaju u raskoraku izrmeđu deklariranog i stvarnog morala Partije.
Književno-umjetnički Barković je najuvjerljiviji u problematiziranju tematike djetinjstva koja se provlači tijekom čitava njegova opusa, a najpotpunije je ostvarena u zbirci pripovjedaka Zeleni dječak.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2002
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Josip Barković rođen je 16. siječnja 1918. u Otočcu u Lici. Školovao se u rodnome mjestu, Gospiću, Karlovcu i Beogradu. Filozofski fakultet upisuje u Zagrebu, ali zbog rata prekida studij i odlazi u partizane (1943). Nakon rata radio je kao urednik Radio Zagreba, umjetnički rukovoditelj Jadran-filma, glavni urednik časopisa Izvor i Krugovi te glavni urednik nakladničkih kuća Lykos i Epoha. Pisao je pjesme, prozu za djecu, pripovijetke i romane. Autor je recenzentskih i kritičkih priloga, a s Brankom Bauerom napisao je scenarij za film Sinji galeb. Prve pjesme objavljuje 1936. godine u časopisima Mladost i Jadranska straža, a prvu knjigu, zbirku pjesama Pjesme o slobodi, objavljuje 1940. Rana faza njegova proznog stvaralaštva, u kojoj bilježi crtice iz ratnog života, obilježena je crno-bijelom tehnikom i dokumentarizmom. Zbirka pripovjedaka Na rubu noći (1954) označava autorov zaokret prema psihologizaciji i tematizaciji aktualnih problema društvene zbilje. Tako romani i zbirke pripovjedaka koje slijede problematiziraju različite teme: erotizma, ženske emancipacije, etičke devijacije i izopačenosti koje nastaju u raskoraku izrmeđu deklariranog i stvarnog morala Partije. Književno-umjetnički Barković je najuvjerljiviji u problematiziranju tematike djetinjstva koja se provlači tijekom čitava njegova opusa, a najpotpunije je ostvarena u zbirci pripovjedaka Zeleni dječak.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter