Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Silmarilion

Silmarilion

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-7473-348-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K8494

Broj strana:

478

Težina:

520 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Pravi Silmarilion zapravo je samo središnji dio ove knjige u kojem je Tolkin ispričao pripovijest o tri Silmarila, dragulja koja je izradio Feanor, najdarovitiji od svih vilenjaka. Po predanju, prvi je Gospodar tame, Morgot, ugrabio Silmarile i ugradio ih u svoju krunu, nakon čega su vilenjaci pošli u rat protiv sila zla ne bi li povratili svete dragulje. Čitaoci Gospodara prstenova prepoznaće neka od zbivanja, a kao junaci u ovoj priči pojavljuju se i pojedini dobro znani vilenjaci.

Tolkin je, međutim, želio da se u knjigu uvrste još četiri kraća djela, od kojih se dva odnose na legende o samom početku postanka svijeta; to su Ainulindale i Valakventa pisane u stilu drevnih epova. Na preostala dva spisa, napisana u formi istorijskih tekstova (Akalabet i O prstenovima moći i Trećem dobu), direktno se nadovezuju događaji opisani u Gospodaru prstenova.

Silmarilion je nastajao u razdoblju od gotovo pedeset godina, uz bezbrojne izmjene, neprestane dorade i pregršt različitih podsjećanja na iste događaje, pa je stoga razumljivo što nema konzistentnu strukturu romana kao druga zaokružena Tolkinova djela, ali ipak pruža neprocjenjivo vrijedan uvid u povijest Srednjeg Svijeta i cjelokupnu mitologiju Tolkinovog svijeta prije Gospodara Prstenova.

  • Originalni naziv: The Silmarillion
  • Prevodilac: Dubravka Popadić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x205
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Pravi Silmarilion zapravo je samo središnji dio ove knjige u kojem je Tolkin ispričao pripovijest o tri Silmarila, dragulja koja je izradio Feanor, najdarovitiji od svih vilenjaka. Po predanju, prvi je Gospodar tame, Morgot, ugrabio Silmarile i ugradio ih u svoju krunu, nakon čega su vilenjaci pošli u rat protiv sila zla ne bi li povratili svete dragulje. Čitaoci Gospodara prstenova prepoznaće neka od zbivanja, a kao junaci u ovoj priči pojavljuju se i pojedini dobro znani vilenjaci. Tolkin je, međutim, želio da se u knjigu uvrste još četiri kraća djela, od kojih se dva odnose na legende o samom početku postanka svijeta; to su Ainulindale i Valakventa pisane u stilu drevnih epova. Na preostala dva spisa, napisana u formi istorijskih tekstova (Akalabet i O prstenovima moći i Trećem dobu), direktno se nadovezuju događaji opisani u Gospodaru prstenova. Silmarilion je nastajao u razdoblju od gotovo pedeset godina, uz bezbrojne izmjene, neprestane dorade i pregršt različitih podsjećanja na iste događaje, pa je stoga razumljivo što nema konzistentnu strukturu romana kao druga zaokružena Tolkinova djela, ali ipak pruža neprocjenjivo vrijedan uvid u povijest Srednjeg Svijeta i cjelokupnu mitologiju Tolkinovog svijeta prije Gospodara Prstenova.

Dodatne informacije

Izdavač Stylos
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter