Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Sedam Evinih kćeri - Genetička istorija Evropljana

Sedam Evinih kćeri - Genetička istorija Evropljana

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Brajan Sajks


ISBN:

978-86-86059-24-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

K9185

Broj strana:

200

Težina:

350 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

26,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Odakle dolazim?

Koliko često ste razmišljali o tome? Većina nas zna svoje roditelje i njihove roditelje i možda samo toliko - odatle se tragovi gube u izmaglici. Ali baš svaki čovjek u svakoj ćeliji svog organizma nosi poruku predaka. Ona je u našoj DNK, genetičkom materijalu koji se prenosi s generacije na generaciju. U DNK su upisane ne samo naše lične pripovjesti nego i cjelokupna istorija ljudske rase. Zahvaljujući najnovijim dostignućima u oblasti genetičke tehnologije, ta istorija se sada otkriva. Možemo barem početi da dešifrujemo poruke iz prošlosti. Naša DNK ne blijedi poput drevnog pergamenta; ne rđa u zemlji kao mač davno poginulog ratnika. Ne strada od vjetra i kiše, ne propada u požarima i zemljotresima. Ona je putnica iz davnina koja živi u svima nama.

Ovo je knjiga o istoriji svijeta kakvu nam otkriva genetika. Čitaoci će doznati da je istorija naše vrste, Homo sapiens, zapisana u genima koji potiču iz drevne prošlosti, i starija je od pisanih bilježaka ili zapisa u kamenu. Ti geni pripovijedaju o događajima što su se odigravali prije više od stotinu hiljada godina, a najnovija poglavlja te pripovijesti skrivena su u ćelijama svih nas.

To je i moja lična priča. Budući naučnik, imao sam mnogo sreće. Našao sam se na pravom mjestu i u pravo vrijeme pa sam aktivno učestvovao u tom čudesnom putovanju u prošlost koje nam savremena genetika danas omogućava. U skeletima starim više hiljada godina našao sam istovetnu DNK kao kod mojih prijatelja. Nisam se malo zaprepastio kad sam otkrio da smo svi mi po majčinoj liniji povezani samo s nekoliko žena koje su živjele prije više desetina hiljada godina.

Na narednim stranama prikazaću vam kakva sam uzbuđenja doživio i kroz kakve sam se prepreke probijao tokom istraživanja koja su dovela do ovih otkrića. Vidjećete šta se zbiva u genetičkoj laboratoriji. Kao sve životne pojave, nauka ima uspone i padove, svoje heroje i zlikovce.

  • Originalni naziv: The Seven Daughters of...
  • Prevodilac: Katarina Ješić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x230
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Odakle dolazim? Koliko često ste razmišljali o tome? Većina nas zna svoje roditelje i njihove roditelje i možda samo toliko - odatle se tragovi gube u izmaglici. Ali baš svaki čovjek u svakoj ćeliji svog organizma nosi poruku predaka. Ona je u našoj DNK, genetičkom materijalu koji se prenosi s generacije na generaciju. U DNK su upisane ne samo naše lične pripovjesti nego i cjelokupna istorija ljudske rase. Zahvaljujući najnovijim dostignućima u oblasti genetičke tehnologije, ta istorija se sada otkriva. Možemo barem početi da dešifrujemo poruke iz prošlosti. Naša DNK ne blijedi poput drevnog pergamenta; ne rđa u zemlji kao mač davno poginulog ratnika. Ne strada od vjetra i kiše, ne propada u požarima i zemljotresima. Ona je putnica iz davnina koja živi u svima nama. Ovo je knjiga o istoriji svijeta kakvu nam otkriva genetika. Čitaoci će doznati da je istorija naše vrste, Homo sapiens, zapisana u genima koji potiču iz drevne prošlosti, i starija je od pisanih bilježaka ili zapisa u kamenu. Ti geni pripovijedaju o događajima što su se odigravali prije više od stotinu hiljada godina, a najnovija poglavlja te pripovijesti skrivena su u ćelijama svih nas. To je i moja lična priča. Budući naučnik, imao sam mnogo sreće. Našao sam se na pravom mjestu i u pravo vrijeme pa sam aktivno učestvovao u tom čudesnom putovanju u prošlost koje nam savremena genetika danas omogućava. U skeletima starim više hiljada godina našao sam istovetnu DNK kao kod mojih prijatelja. Nisam se malo zaprepastio kad sam otkrio da smo svi mi po majčinoj liniji povezani samo s nekoliko žena koje su živjele prije više desetina hiljada godina. Na narednim stranama prikazaću vam kakva sam uzbuđenja doživio i kroz kakve sam se prepreke probijao tokom istraživanja koja su dovela do ovih otkrića. Vidjećete šta se zbiva u genetičkoj laboratoriji. Kao sve životne pojave, nauka ima uspone i padove, svoje heroje i zlikovce.

Dodatne informacije

Izdavač Heliks
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter