Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.128

Facebook slicica

Katalog

Šapat zvezda

Šapat zvezda

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Nagib Mahfuz


ISBN:

9788679634979

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

B8481

Broj strana:

86

Težina:

150 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

17,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Pred čitaocima je „izgubljena“ zbirka kratkih priča iz pera Nagiba Mahfuza pod nazivom Šapat zvezda. Priče su otkrivene nedavno, zahvaljujući Mahfu-zovoj ćerki Um Kalsum, koja je kutiju s očevim rukopisima i beleškama dala na uvid književnom kritičaru Muhamedu Šairu, koji je među njima našao priče koje nikad nisu zajed¬no objavljene u jednoj knjizi.
Zbirku čini 18 kratkih priča smeštenih u jedan kairski kvart u prošlom veku. Autor s ironijom otkriva ljudske slabosti i dvostru¬ki moral, strah stanovnika kvarta od sveprisutne smrti i njihovu dirlji¬vu nežnost. Priče su sveže, duhovite, povremeno tužne, ali uvek životne i obeležene stvar¬nim dešavanjima. One čine skladnu celinu sa mestom radnje i atmosferom, nudeći čitaocu sliku jednog novog, nepoznatog sveta, koja ostaje dugo u pamćenju. Kao u mnogim ranijim Mahfuzovim delima, i u ovim pričama snažno je predstavljen pojam sufijskog razlikovanja vidljivog i nevidljivog, poznatog i nepoznatog. One imaju jaku ezoteričnu stranu, pošto Mahfuz koristi kvart kao simboličnu sliku kroz koju pruža niz filozofskih, kontemplativnih, religijskih i etičkih pogleda kroz razgovore likova. Unutar samo nekoliko stranica autor razvija situaciju sa završetkom koji izuzetno dobro govori o karakterima likova. Reći tako mnogo na malom prostoru veština je samo izvanrednih pripovedača.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2019
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x235
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Pred čitaocima je „izgubljena“ zbirka kratkih priča iz pera Nagiba Mahfuza pod nazivom Šapat zvezda. Priče su otkrivene nedavno, zahvaljujući Mahfu-zovoj ćerki Um Kalsum, koja je kutiju s očevim rukopisima i beleškama dala na uvid književnom kritičaru Muhamedu Šairu, koji je među njima našao priče koje nikad nisu zajed¬no objavljene u jednoj knjizi. Zbirku čini 18 kratkih priča smeštenih u jedan kairski kvart u prošlom veku. Autor s ironijom otkriva ljudske slabosti i dvostru¬ki moral, strah stanovnika kvarta od sveprisutne smrti i njihovu dirlji¬vu nežnost. Priče su sveže, duhovite, povremeno tužne, ali uvek životne i obeležene stvar¬nim dešavanjima. One čine skladnu celinu sa mestom radnje i atmosferom, nudeći čitaocu sliku jednog novog, nepoznatog sveta, koja ostaje dugo u pamćenju. Kao u mnogim ranijim Mahfuzovim delima, i u ovim pričama snažno je predstavljen pojam sufijskog razlikovanja vidljivog i nevidljivog, poznatog i nepoznatog. One imaju jaku ezoteričnu stranu, pošto Mahfuz koristi kvart kao simboličnu sliku kroz koju pruža niz filozofskih, kontemplativnih, religijskih i etičkih pogleda kroz razgovore likova. Unutar samo nekoliko stranica autor razvija situaciju sa završetkom koji izuzetno dobro govori o karakterima likova. Reći tako mnogo na malom prostoru veština je samo izvanrednih pripovedača.

Dodatne informacije

Izdavač Samizdat B92
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter