Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Samostan

Samostan

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Jozo Laušić


ISBN:

953-150-658-2-g

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4011

Broj strana:

323

Težina:

427 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

6,10 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Ovo izdanje Samostana unekoliko se razlikuje od onoga iz 1973, kao što se i to, takoreći prokrijumčareno, razlikuje od onoga, policijski makuliranog, iz godine 1971.
Naime, Samostan je, u izdanju Nakladnog zavoda Matice hrvatske a pod (glavnim) uredništvom Vlatka Pavletića i Branimira Donata, iz tiska, u tiskari osječkog Novinskog izdavačkog poduzeća Štampa, trebao izaći potkraj 1971. Međutim, kompletna naklada, iz razloga koje danas nije potrebno ni spominjati, po nalogu Udbe završila je u makulaturi, nakon prethodno razvaljenog sloga. Jedini primjerak, i to neuvezan, uspio je skrivećke iz tiskare iznijeti prof. dr. Stanislav Marijanović, o čemu postoji i njegov zapis.
Ne mireći se s ovim i ovakvim programaškim nedjelom, nakladnik i autor dali su roman na novo recenziranje. No, dvojica recenzenata, uglednih pisaca i tada relevantnih političkih osoba, izbjegli su pismene ateste, ali su, autoru osobno, sugerirali stanovitu indirektnost u pojedinim nastupima protagonista romana, što je on djelomice prihvatio i proveo. Treći pak recenzent, Čime Balen, djelo je ocijenio visokom ocjenom u svim elementima njegove posebitosti i bez zadrške ga preporučio izdavaču, savjetujući autoru nekoliko čisto estetičko-dramaturških zahvata, koje niti je bilo zazorno prihvatiti niti teško provesti.
Ovako udobrovoljen rukopis nakladnik u ljeto 1973. šalje na tiskanje u Split, u tiskaru Slobodne Dalmacije. No, pred samu izradbu ovitka, tamošnji javni tužitelj zaustavlja dovršetak posla, uvjetujući izlazak djela njegovim bunkeriranjem u izdavača. I bi tako.
A to pak što se Samostan nekoliko godina poslije (tiskanja za bunker!) mogao vidjeti na policama dviju-triju zagrebačkih knjižara valja zahvaliti ondašnjem poslovođi Matičina Antikvarijata, prof. Živku Strižiću, koji je samovlasno iz bunkera uzeo i u izlogu antikvarnice upadno izložio nekoliko primjeraka knjige, pa su ga onda slijedili i ona dvojica-trojica hrabrijih kolega. No, unatoč tome, djelo nikada i nigdje nije bilo prikazano, dakle legalno ispraćeno u javnost.
Kako je Samostan treći dio pentalogije kojoj su Klačina (ex Kostolomi) prvi, Opsada drugi, a Bogumil i Jaram četvrti, odnosno peti njezin dio, to je, iz naprijed spomenutih razloga i neprilika, u ovom izdanju valjalo ujednačiti jedan manji broj zajedničkih elemenata cijele pentalogije, kao primjerice imena nekolicine likova i toponima. Osim toga, a s obzirom na zahvate što bijahu poduzeti u, smije li se kazati, prethodnoj verziji romana, autor je i u ovoj, valjda konačnoj inačici, posegnuo za stanovitim, uglavnom stilskim prefor-mulacijama, bivajući na strogu oprezu glede, kako se to i oprezno kaže, naknadne pameti.
Zagreb, 14. lipnja 2000.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2002
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Ovo izdanje Samostana unekoliko se razlikuje od onoga iz 1973, kao što se i to, takoreći prokrijumčareno, razlikuje od onoga, policijski makuliranog, iz godine 1971. Naime, Samostan je, u izdanju Nakladnog zavoda Matice hrvatske a pod (glavnim) uredništvom Vlatka Pavletića i Branimira Donata, iz tiska, u tiskari osječkog Novinskog izdavačkog poduzeća Štampa, trebao izaći potkraj 1971. Međutim, kompletna naklada, iz razloga koje danas nije potrebno ni spominjati, po nalogu Udbe završila je u makulaturi, nakon prethodno razvaljenog sloga. Jedini primjerak, i to neuvezan, uspio je skrivećke iz tiskare iznijeti prof. dr. Stanislav Marijanović, o čemu postoji i njegov zapis. Ne mireći se s ovim i ovakvim programaškim nedjelom, nakladnik i autor dali su roman na novo recenziranje. No, dvojica recenzenata, uglednih pisaca i tada relevantnih političkih osoba, izbjegli su pismene ateste, ali su, autoru osobno, sugerirali stanovitu indirektnost u pojedinim nastupima protagonista romana, što je on djelomice prihvatio i proveo. Treći pak recenzent, Čime Balen, djelo je ocijenio visokom ocjenom u svim elementima njegove posebitosti i bez zadrške ga preporučio izdavaču, savjetujući autoru nekoliko čisto estetičko-dramaturških zahvata, koje niti je bilo zazorno prihvatiti niti teško provesti. Ovako udobrovoljen rukopis nakladnik u ljeto 1973. šalje na tiskanje u Split, u tiskaru Slobodne Dalmacije. No, pred samu izradbu ovitka, tamošnji javni tužitelj zaustavlja dovršetak posla, uvjetujući izlazak djela njegovim bunkeriranjem u izdavača. I bi tako. A to pak što se Samostan nekoliko godina poslije (tiskanja za bunker!) mogao vidjeti na policama dviju-triju zagrebačkih knjižara valja zahvaliti ondašnjem poslovođi Matičina Antikvarijata, prof. Živku Strižiću, koji je samovlasno iz bunkera uzeo i u izlogu antikvarnice upadno izložio nekoliko primjeraka knjige, pa su ga onda slijedili i ona dvojica-trojica hrabrijih kolega. No, unatoč tome, djelo nikada i nigdje nije bilo prikazano, dakle legalno ispraćeno u javnost. Kako je Samostan treći dio pentalogije kojoj su Klačina (ex Kostolomi) prvi, Opsada drugi, a Bogumil i Jaram četvrti, odnosno peti njezin dio, to je, iz naprijed spomenutih razloga i neprilika, u ovom izdanju valjalo ujednačiti jedan manji broj zajedničkih elemenata cijele pentalogije, kao primjerice imena nekolicine likova i toponima. Osim toga, a s obzirom na zahvate što bijahu poduzeti u, smije li se kazati, prethodnoj verziji romana, autor je i u ovoj, valjda konačnoj inačici, posegnuo za stanovitim, uglavnom stilskim prefor-mulacijama, bivajući na strogu oprezu glede, kako se to i oprezno kaže, naknadne pameti. Zagreb, 14. lipnja 2000.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter