Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Šahovska mašina

Šahovska mašina

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Robert Ler


ISBN:

978-86-521-0538-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

K6705

Broj strana:

402

Težina:

344 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

21,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Istorijska pustolovina o legendarnom pokušaju obmane koja oduzima dah.

Od venecijanske tamnice do carskog dvora u Beču, od plemićkih palata do uličica jevrejske četvrti – uzbudljiv istorijski i pustolovni roman o najčuvenijoj prevari 18. vijeka.

Kada je godine 1770. dvorski savjetnik Volfgang fon Kempelen na habzburškom dvoru predstavio svoju mašinu koja igra šah, čovjek-mašina važio je za najveličanstveniju tekovinu vijeka. Ali u unutrašnjosti mašine, zapravo, krio se jedan patuljak - i taj čovječji mozak pokazao se ujedno kao umirući i, na kraju, smrtan. Od tada, senzacija koja je predstavljena u Presburgu ubrzo postaje najomiljeniji eksponat u Ugarskom carstvu. Ono što habzburški dvor proglašava za najveći pronalazak vijeka, nije ništa drugo do sjajna obmana: mozak automata je čovjek - Tibor, Italijan patuljastog rasta, upravlja iz utrobe automata „Turčinom koji igra šah“. Čovjek-mašina postaje meta špijunaže, crkvene hajke i plemićkih spletkarenja - i Tibor mora da nadraste samog sebe da ne bi propao zajedno sa šahovskom mašinom.

  • Prevodilac: Mila Joksić - Nikolovski
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2011
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Istorijska pustolovina o legendarnom pokušaju obmane koja oduzima dah. Od venecijanske tamnice do carskog dvora u Beču, od plemićkih palata do uličica jevrejske četvrti – uzbudljiv istorijski i pustolovni roman o najčuvenijoj prevari 18. vijeka. Kada je godine 1770. dvorski savjetnik Volfgang fon Kempelen na habzburškom dvoru predstavio svoju mašinu koja igra šah, čovjek-mašina važio je za najveličanstveniju tekovinu vijeka. Ali u unutrašnjosti mašine, zapravo, krio se jedan patuljak - i taj čovječji mozak pokazao se ujedno kao umirući i, na kraju, smrtan. Od tada, senzacija koja je predstavljena u Presburgu ubrzo postaje najomiljeniji eksponat u Ugarskom carstvu. Ono što habzburški dvor proglašava za najveći pronalazak vijeka, nije ništa drugo do sjajna obmana: mozak automata je čovjek - Tibor, Italijan patuljastog rasta, upravlja iz utrobe automata „Turčinom koji igra šah“. Čovjek-mašina postaje meta špijunaže, crkvene hajke i plemićkih spletkarenja - i Tibor mora da nadraste samog sebe da ne bi propao zajedno sa šahovskom mašinom.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter