Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Ruska trilogija

Ruska trilogija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Oleg Pavlov


ISBN:

978-953-266-698-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M4347

Broj strana:

432

Težina:

635 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

57,50 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Daleki predjeli SSSR-a s logorima, stepom, stražarskim tornje­vima zastrašujuće su mjesto za mladog novaka u ruskoj vojsci. Iako nije dugo izdržao u Karagandi kao zatvorski čuvar, Oleg Pavlov je na temelju vlastitog iskustva napisao briljantnu trilogiju o životu ruskog vojnika u posljednjim desetljećima 20. stoljeća. U Državnoj bajci progovara o sustavu u kojem čak i uzgoj krumpira može postati djelo zbog kojeg se naposljetku izgubi glava. Matjušinov slučaj prati mlađeg sina bezdušnog zapovjednika u pokušaju da se dokaže ocu prijavljujući se u vojsku unatoč hendikepu. U Karagandinskim devetinama, ili povijesti posljednjih dana opisuje se mladi vojnik koji pred kraj službe dospijeva u lječilište i premda je zdrav, u konačnici jedva izvuče živu glavu. Kako su zaključili kritičari, dok se ne pročita Ruska trilogija Olega Pavlova, ne može se ni zamisliti koliko je ruska vojska krajem 20. stoljeća nisko pala.

“Jedna od najuzbudljivijih i najsnažnijih knjiga koje su se pojavile u posljednje vrije­­me. Obvezno štivo za sve koje zani­­ma moderna ruska literatura i suvremeni život u Rusiji.”
Rossiyskaya Gazeta

“Romani Olega Pavlova evociraju apsurd­nost vojničkog života podsjećajući na Kvaku 22. Pavlovljev osjećaj za groteskno i njegov crni humor služe kao ravnoteža bolnom patosu koji prožima sva njegova djela.”
The Review of Contemporary Fiction, Dalkey Archive Press

“Njegova su djela kratka, no njihovu metaforičku važnost ne smije se podcijeniti. Stil mu je bridak, a riječi se ponekad čine kao jedine prave.”
However Magazine

“Pavlovljevi staccato zapisi uspijevaju stvo­riti svijet toliko sličan našem stvarnom životu.”
Izvestiya

“U opisu ruskog naroda Pavlov je pošten do srži, a ne štedi ni sebe.”
Private Correspondent

  • Originalni naziv: Казённая сказка...
  • Prevodilac: Fikret Cacan
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 165X225
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Daleki predjeli SSSR-a s logorima, stepom, stražarskim tornje­vima zastrašujuće su mjesto za mladog novaka u ruskoj vojsci. Iako nije dugo izdržao u Karagandi kao zatvorski čuvar, Oleg Pavlov je na temelju vlastitog iskustva napisao briljantnu trilogiju o životu ruskog vojnika u posljednjim desetljećima 20. stoljeća. U Državnoj bajci progovara o sustavu u kojem čak i uzgoj krumpira može postati djelo zbog kojeg se naposljetku izgubi glava. Matjušinov slučaj prati mlađeg sina bezdušnog zapovjednika u pokušaju da se dokaže ocu prijavljujući se u vojsku unatoč hendikepu. U Karagandinskim devetinama, ili povijesti posljednjih dana opisuje se mladi vojnik koji pred kraj službe dospijeva u lječilište i premda je zdrav, u konačnici jedva izvuče živu glavu. Kako su zaključili kritičari, dok se ne pročita Ruska trilogija Olega Pavlova, ne može se ni zamisliti koliko je ruska vojska krajem 20. stoljeća nisko pala. “Jedna od najuzbudljivijih i najsnažnijih knjiga koje su se pojavile u posljednje vrije­­me. Obvezno štivo za sve koje zani­­ma moderna ruska literatura i suvremeni život u Rusiji.” Rossiyskaya Gazeta “Romani Olega Pavlova evociraju apsurd­nost vojničkog života podsjećajući na Kvaku 22. Pavlovljev osjećaj za groteskno i njegov crni humor služe kao ravnoteža bolnom patosu koji prožima sva njegova djela.” The Review of Contemporary Fiction, Dalkey Archive Press “Njegova su djela kratka, no njihovu metaforičku važnost ne smije se podcijeniti. Stil mu je bridak, a riječi se ponekad čine kao jedine prave.” However Magazine “Pavlovljevi staccato zapisi uspijevaju stvo­riti svijet toliko sličan našem stvarnom životu.” Izvestiya “U opisu ruskog naroda Pavlov je pošten do srži, a ne štedi ni sebe.” Private Correspondent

Dodatne informacije

Izdavač Ne
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter