Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Radost hronika

Radost hronika

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789958743283

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

B4668

Broj strana:

638

Težina:

1342 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

40,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Hronike predstavljaju jedan od najznačajnijih žanrova historiografskog karaktera na prijelazu iz srednjeg u rani novi vijek. One su nastale pod snažnim utjecajem istočnjačke pisane tradicije, posebno perzijske, koja je izrazito utjecala na strukturalne, stilističke i druge komponente osmanskih hronika nastalih u klasičnom razdoblju osmanske povijesti. Kao produkt istočnjačke historiografske tradicije hronike imaju šabloniziranu formu, sa manje ili više uobičajenim dijelovima koji počinju od najstarijih vremena do vremena samoga autora hronike.

Rane hronike su pisane na perzijskom, kao jednom od jezika islamske kulture i civilizacije, a kasnije na osmansko-turskom jeziku, tako da su one na perzijskom postavljale temelje i standarde za kasnije hronike pisane na osmansko-turskom jeziku. Hronike su vrlo popularna forma jezičkog i literarnog izraza u Osmanskom carstvu, vrlo značajna sa historijskog i historiografskog aspekta jer predstavljaju dragocjena svjedočanstva vremena u kojemu su nastajale.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x255
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Hronike predstavljaju jedan od najznačajnijih žanrova historiografskog karaktera na prijelazu iz srednjeg u rani novi vijek. One su nastale pod snažnim utjecajem istočnjačke pisane tradicije, posebno perzijske, koja je izrazito utjecala na strukturalne, stilističke i druge komponente osmanskih hronika nastalih u klasičnom razdoblju osmanske povijesti. Kao produkt istočnjačke historiografske tradicije hronike imaju šabloniziranu formu, sa manje ili više uobičajenim dijelovima koji počinju od najstarijih vremena do vremena samoga autora hronike. Rane hronike su pisane na perzijskom, kao jednom od jezika islamske kulture i civilizacije, a kasnije na osmansko-turskom jeziku, tako da su one na perzijskom postavljale temelje i standarde za kasnije hronike pisane na osmansko-turskom jeziku. Hronike su vrlo popularna forma jezičkog i literarnog izraza u Osmanskom carstvu, vrlo značajna sa historijskog i historiografskog aspekta jer predstavljaju dragocjena svjedočanstva vremena u kojemu su nastajale.

Dodatne informacije

Izdavač Bošnjački institut Sarajevo
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter