Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.230

Facebook slicica

Katalog

Šems Tabrizi: Razgovori - Uvod u Mesneviju

Šems Tabrizi: Razgovori - Uvod u Mesneviju

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9772303406001

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

B8117

Broj strana:

357

Težina:

578 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

40,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

11. oktobra 1244. godine Šems ad-Din Tabrizi stigao je u Konju. Sačuvani datum sugerira važnost događaja u mevlevijskoj tradiciji. Šems je imao šezdeset godina. Rumi trideset sedam. Susrećući Rumija na tržnici, Šems ga je pitao o duhovnom stanju velikog sufije Bastamija, čija je čuvena izjava: Slava neka je na mene! Nema ništa u mom ogrtaču, osim Boga!
Kako to, reče Šems, kada je poslanik, Muhammed opisao sebe kao Božijeg slugu Čuvši pitanje, Rumi je otišao u stanje (hal), bio je prevladan prilivom znanja i svjesnosti iz duhovnog svijeta.

Svi koji su do sada pisali u o Rumiju i Mesneviji počinjali su s njegovim sinom, učenicima, te pokušavali objasniti što se desilo. Ali, nismo ništa znali o Šems ad-Din Tabriziju i njegovoj verziji ove priče. Ova knjiga popunjava tu prazninu!

Stoga knjiga Maqalat-i Shams-i Tabrizi (Razgovori Šemsa Tabrizija) predstavlja istinski putokaz ali i prekretnicu u proučavanju ove enigmatske osobe.

Tekst ne zrači samo autentičnošču, već i ljubavlju koja inspirira Rumijevu poeziju. Knjiga zaslužuje da bude čitana od strane svakoga ko voli Rumija ili voli sufizam.

  • Prevodilac: Samir Delibegović prof. Dr.
  • Izdanje: 2
  • Godina: 2022
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x215
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

11. oktobra 1244. godine Šems ad-Din Tabrizi stigao je u Konju. Sačuvani datum sugerira važnost događaja u mevlevijskoj tradiciji. Šems je imao šezdeset godina. Rumi trideset sedam. Susrećući Rumija na tržnici, Šems ga je pitao o duhovnom stanju velikog sufije Bastamija, čija je čuvena izjava: Slava neka je na mene! Nema ništa u mom ogrtaču, osim Boga! Kako to, reče Šems, kada je poslanik, Muhammed opisao sebe kao Božijeg slugu Čuvši pitanje, Rumi je otišao u stanje (hal), bio je prevladan prilivom znanja i svjesnosti iz duhovnog svijeta. Svi koji su do sada pisali u o Rumiju i Mesneviji počinjali su s njegovim sinom, učenicima, te pokušavali objasniti što se desilo. Ali, nismo ništa znali o Šems ad-Din Tabriziju i njegovoj verziji ove priče. Ova knjiga popunjava tu prazninu! Stoga knjiga Maqalat-i Shams-i Tabrizi (Razgovori Šemsa Tabrizija) predstavlja istinski putokaz ali i prekretnicu u proučavanju ove enigmatske osobe. Tekst ne zrači samo autentičnošču, već i ljubavlju koja inspirira Rumijevu poeziju. Knjiga zaslužuje da bude čitana od strane svakoga ko voli Rumija ili voli sufizam.

Dodatne informacije

Izdavač Logos
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter