Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Ihja ulumid-din - Oživljavanje vjerskih nauka 2

Ihja ulumid-din - Oživljavanje vjerskih nauka 2

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-590-04-2-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K1379

Broj strana:

243

Težina:

620 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

35,10 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Prvi dio ove studije ograničit će se na Al-Ghazalijevo tumačenje Kurana, bolje kazati na naše viđenje šta jeste Al-Ghazalijevo tumačenje Kurana i od kakve bi nam koristi ono moglo biti danas. Njen drugi dio posvećen je njegovoj političkoj filozofiji u djelu Et-Tibru l-Mesbuk.

Pritom se polazi od jedne teze o Al-Ghazalijevom djelu, a ta teza tvrdi da je cjelokupno Al-Ghazalijevo djelo, sve njegove knjige i cjelokupna metodologija kojom je te knjige pisao, jedan veličanstven komentar Kurana.
Potrebno je reći da dokazivanje te teze nije nimalo lak zadatak jer Al-Ghazali nije tipičan komentator Kurana. On, zapravo, i nema zasebnog, uobičajenog komentara Kurana, to jest, nema ga na način da je u jednom takvom komentaru zasebno i cjelovito protumačio cijeli Kuran na klasičan način, od sure el-Fatiha do sure el-Nas, kako su činili drugi. Al-Ghazali je krenuo drugačijim putem, te se, zapravo, može kazati da je cjelokupno Al-Ghazalijevo djelo, ma koliko bilo razuđeno i raznovrsno, jedan veličanstveni komentar Kurana, ali i komentar islama i svijeta u kojem je živio.

  • Originalni naziv: Ihja Ulumid-din
  • Prevodilac: Kemal Šehbajraktarević
  • Edicija: Oživljavanje
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 165x245
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

    Detalji

    Prvi dio ove studije ograničit će se na Al-Ghazalijevo tumačenje Kurana, bolje kazati na naše viđenje šta jeste Al-Ghazalijevo tumačenje Kurana i od kakve bi nam koristi ono moglo biti danas. Njen drugi dio posvećen je njegovoj političkoj filozofiji u djelu Et-Tibru l-Mesbuk. Pritom se polazi od jedne teze o Al-Ghazalijevom djelu, a ta teza tvrdi da je cjelokupno Al-Ghazalijevo djelo, sve njegove knjige i cjelokupna metodologija kojom je te knjige pisao, jedan veličanstven komentar Kurana. Potrebno je reći da dokazivanje te teze nije nimalo lak zadatak jer Al-Ghazali nije tipičan komentator Kurana. On, zapravo, i nema zasebnog, uobičajenog komentara Kurana, to jest, nema ga na način da je u jednom takvom komentaru zasebno i cjelovito protumačio cijeli Kuran na klasičan način, od sure el-Fatiha do sure el-Nas, kako su činili drugi. Al-Ghazali je krenuo drugačijim putem, te se, zapravo, može kazati da je cjelokupno Al-Ghazalijevo djelo, ma koliko bilo razuđeno i raznovrsno, jedan veličanstveni komentar Kurana, ali i komentar islama i svijeta u kojem je živio.

    Dodatne informacije

    Izdavač Connectum
    Preporuka Ne

    Tagovi Proizvoda

    Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

    Moja korpa

    Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

    Reklama

    Newsletter