Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Siddhartha - Princ koji je postao Buddha

Siddhartha - Princ koji je postao Buddha

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-6926-68-8

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K4279

Broj strana:

348

Težina:

4000 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

170,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Težak je pothvat ispričati život plemenitog Siddharthe, kojem je bilo suđeno da postane Buddha, Probuđeni, u najtočnijem smislu riječi. Međutim, to vjerojatno nije toliko bitan pothvat kakvim se čini, imajući u vidu simboličko značenje događaja iz njegova života. Blagovijest, neokaljano i čisto rođenje, iskušenje, uzdizanje u nebo, čuda, progon i drugi događaji ove vrste nalaze se i u domeni drugi hreligija koje su vrlo udaljene jedna od druge u vremenu i prostoru, a proizlaze iz zajedničkog, dubokog sloja autentičnih izražaja potreba duše, koja teži za različitim stvarnostima neuvjetovanima vremenom.

I prostorom, pomoću dualnih kategorija postojanja i ograničenja ljudskog stanja.

Knjiga je podijeljena na dva dijela: prvi opisuje događaje koji su obilježili Buddhin život, prikazan u remek-djelima drevne budističke umjetnosti, a sastoji se od osam poglavlja. To nije slučajno odabran broj: iako se život Prosvijetljenoga tradicionalno dijeli na dvanaest koraka- na njegov život među Tushita bogovima, njegovu odluku da se spusti na Zemlju, njegov ulazak u majčinu utrobu, njegovo rođenje, ispitivanje njegovih sposobnosti, njegov život u gineceju, veliko samoodricanje, askezu, sjedenje pod drvetom prosvjetljenja, iskušenja Mare, prosvjetljenje, okretanje kotača doktrine i nirvanu postoji osam glavnih percepcija koje vode do konačnog oslobođenja od patnje, što je predstavljeno kroz osam prečki dharmacakra kotača, simbola budizma. U drugom dijelu knjige pokušano je prikazati Buddhinu ljudsku stranu i odjeke njegove doktrine kroz suvremene slike istih ulica kojima je taj neumorni hodočasnik prolazio prije mnogo vremena, potkrijepljeno navodima iz kanonskih tekstova.

  • Originalni naziv: Siddharta The Prince...
  • Prevodilac: Danijel Mitrovski
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2009
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 280x330
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Težak je pothvat ispričati život plemenitog Siddharthe, kojem je bilo suđeno da postane Buddha, Probuđeni, u najtočnijem smislu riječi. Međutim, to vjerojatno nije toliko bitan pothvat kakvim se čini, imajući u vidu simboličko značenje događaja iz njegova života. Blagovijest, neokaljano i čisto rođenje, iskušenje, uzdizanje u nebo, čuda, progon i drugi događaji ove vrste nalaze se i u domeni drugi hreligija koje su vrlo udaljene jedna od druge u vremenu i prostoru, a proizlaze iz zajedničkog, dubokog sloja autentičnih izražaja potreba duše, koja teži za različitim stvarnostima neuvjetovanima vremenom. I prostorom, pomoću dualnih kategorija postojanja i ograničenja ljudskog stanja. Knjiga je podijeljena na dva dijela: prvi opisuje događaje koji su obilježili Buddhin život, prikazan u remek-djelima drevne budističke umjetnosti, a sastoji se od osam poglavlja. To nije slučajno odabran broj: iako se život Prosvijetljenoga tradicionalno dijeli na dvanaest koraka- na njegov život među Tushita bogovima, njegovu odluku da se spusti na Zemlju, njegov ulazak u majčinu utrobu, njegovo rođenje, ispitivanje njegovih sposobnosti, njegov život u gineceju, veliko samoodricanje, askezu, sjedenje pod drvetom prosvjetljenja, iskušenja Mare, prosvjetljenje, okretanje kotača doktrine i nirvanu postoji osam glavnih percepcija koje vode do konačnog oslobođenja od patnje, što je predstavljeno kroz osam prečki dharmacakra kotača, simbola budizma. U drugom dijelu knjige pokušano je prikazati Buddhinu ljudsku stranu i odjeke njegove doktrine kroz suvremene slike istih ulica kojima je taj neumorni hodočasnik prolazio prije mnogo vremena, potkrijepljeno navodima iz kanonskih tekstova.

Dodatne informacije

Izdavač Stanek
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter