Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

27.817

Facebook slicica

Katalog

Rekultivacija devastiranih terena rudnika uglja na primjerima u F BiH (zaštita životne sredine)

Rekultivacija devastiranih terena rudnika uglja na primjerima u F BiH (zaštita životne sredine)

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Grupa autora


ISBN:

978-9958-731-15-0

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

N2125

Broj strana:

192

Težina:

321 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

21,10 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Na području Bosne i Hercegovine relativno je zastupljen mali procenat kvalitetnih zemljišta za građevinsku i poljoprivrednu djelatnost, a posebno na lokalitetima gdje se odvija eksploatacija uglja i gdje je taj odnos izrazito nepovoljan. To se uglavnom odnosi na područja: Zenice, Breze, Kaknja, Banovića, Tuzle, Novog Travnika, Donjeg Vakufa i dr.

Naime, na područjima aktivnih rudnika uglja nastaje razaranje prirodne sredine uzrokovano provedenim načinom eksploatacije što se prvenstveno odnosi na podzemno otkopavanje ugljenih slojeva a naročito kod velike proizvodnje najčešće nastupaju znatna oštećenja uslijed razaranja postojeće prirodne sredine.

Ova razaranja manifestlju se kroz slijedeće pojave:
- slijeganje terena na površini uslijed zarušavanja otkopanih prostora,
- razvoj procesa rastvaranja i poremećaja u stijenskom masivu,
- presijecanje tokova podzemnih voda, presušivanje izvora, narušavanje hidro-geološkog režima podzemnih voda,
- zauzimanje prostora na površini za deponovanje jalovine, izgradnja rudarskih objekata, komunikacija i dr.

U odnosu na navedene pojave, potrebno je na lokalitetima gdje je završena eksploatacija uglja, pristupiti rekultivaciji ugroženih terena.
Budući da se rekultivacija zasniva na izvođenju tehničkih i bioloških radova u svrhu vraćanja terena prethodnim produkcionim sposobnostima, što istovremeno podrazumijeva i promjene odnosa prema raspoloživom građevinskom i poljoprivrednom zemljištu a to se neposredno odražava i na standard lokalnog stanovništva..

Autori:
- Dr. Osman Pehlić, dipl. inž.rud.
- Mr. Jakub Dinarević, dipl. inž.rud.
- Fuad Breščić, dipl. inž.rud.
- Mr. Ermin Sakić, dipl. inž.rud.
- Mr. Nermin Uljić, dipl. inž.rud.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Na području Bosne i Hercegovine relativno je zastupljen mali procenat kvalitetnih zemljišta za građevinsku i poljoprivrednu djelatnost, a posebno na lokalitetima gdje se odvija eksploatacija uglja i gdje je taj odnos izrazito nepovoljan. To se uglavnom odnosi na područja: Zenice, Breze, Kaknja, Banovića, Tuzle, Novog Travnika, Donjeg Vakufa i dr. Naime, na područjima aktivnih rudnika uglja nastaje razaranje prirodne sredine uzrokovano provedenim načinom eksploatacije što se prvenstveno odnosi na podzemno otkopavanje ugljenih slojeva a naročito kod velike proizvodnje najčešće nastupaju znatna oštećenja uslijed razaranja postojeće prirodne sredine. Ova razaranja manifestlju se kroz slijedeće pojave: - slijeganje terena na površini uslijed zarušavanja otkopanih prostora, - razvoj procesa rastvaranja i poremećaja u stijenskom masivu, - presijecanje tokova podzemnih voda, presušivanje izvora, narušavanje hidro-geološkog režima podzemnih voda, - zauzimanje prostora na površini za deponovanje jalovine, izgradnja rudarskih objekata, komunikacija i dr. U odnosu na navedene pojave, potrebno je na lokalitetima gdje je završena eksploatacija uglja, pristupiti rekultivaciji ugroženih terena. Budući da se rekultivacija zasniva na izvođenju tehničkih i bioloških radova u svrhu vraćanja terena prethodnim produkcionim sposobnostima, što istovremeno podrazumijeva i promjene odnosa prema raspoloživom građevinskom i poljoprivrednom zemljištu a to se neposredno odražava i na standard lokalnog stanovništva.. Autori: - Dr. Osman Pehlić, dipl. inž.rud. - Mr. Jakub Dinarević, dipl. inž.rud. - Fuad Breščić, dipl. inž.rud. - Mr. Ermin Sakić, dipl. inž.rud. - Mr. Nermin Uljić, dipl. inž.rud.

Dodatne informacije

Izdavač Off-Set
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter