Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Razaranje Bosne

Razaranje Bosne

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Jusuf Trbić


ISBN:

978-9958-12-369-X

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

B6855

Broj strana:

404

Težina:

520 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U jednoj rečenici ću izreći svoj i početni i konačni sud o ovoj Trbićevoj knjizi: sjajan rukopis, izvrsna knjiga, zrelo autorsko ostvarenje, odličan znanstveno-politički uradak.

Rukopis Razaranje Bosne Jusufa Trbića je intelektualno i spisateljski raskošna zbrirka političkih eseja koja odražava autorov kritički sud prema savremenom svijetu, a napose bosanskohercegovačkim ne/prilikama. U tipično trbićevskom stilu, a mogu to reći budući da prilično poznajem autorov spisateljski opus, kritika društvenih fenomena i pervertirane svijesti aktera našeg društva nerijetko se zaodijeva ruhom cinizma, a što čitanju rukopisa daje svježinu, dinamiku i, u mnogo prilika, anegdotski karakter. Taj dio Trbićevog stila posebno naglašavam, jer on odražava piščev kako osobni karakter, njegovu prkosnost i nesalomljivost - usprkos svemu, tako i karakter same društvene stvarnosti koju nemilosrdno kritički secira.

O čemu Trbić piše? O svemu onome što danas razara Bosnu, tako da je paletu pokrenutih i analiziranih pitanja, problema i fenomena teško i taksativno nabrojati, a kamoli prikazati. U knjizi se radi, jednom rječju, o našem intelektualnom, duhovnom i političkom primitivizmu, pa da li autor govorio o desekularizaciji društva, odnosu religije i politike, etnonacionalizmu, teroru identiteta, prekrajanju povijesti i restauratorskom duhu, konzervativizmu, populizmu, nacionalizmu, korupciji, kriminalu, antiliberalizmu, fundamentalizmu, u svim tim slučajeva do izražaja dolazi njegova sposobnost kritičkog suočavanja sa problemima i to na jasan i nedvosmislen autorski način.


Prof. dr. Šaćir Filandra

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2021
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

U jednoj rečenici ću izreći svoj i početni i konačni sud o ovoj Trbićevoj knjizi: sjajan rukopis, izvrsna knjiga, zrelo autorsko ostvarenje, odličan znanstveno-politički uradak. Rukopis Razaranje Bosne Jusufa Trbića je intelektualno i spisateljski raskošna zbrirka političkih eseja koja odražava autorov kritički sud prema savremenom svijetu, a napose bosanskohercegovačkim ne/prilikama. U tipično trbićevskom stilu, a mogu to reći budući da prilično poznajem autorov spisateljski opus, kritika društvenih fenomena i pervertirane svijesti aktera našeg društva nerijetko se zaodijeva ruhom cinizma, a što čitanju rukopisa daje svježinu, dinamiku i, u mnogo prilika, anegdotski karakter. Taj dio Trbićevog stila posebno naglašavam, jer on odražava piščev kako osobni karakter, njegovu prkosnost i nesalomljivost - usprkos svemu, tako i karakter same društvene stvarnosti koju nemilosrdno kritički secira. O čemu Trbić piše? O svemu onome što danas razara Bosnu, tako da je paletu pokrenutih i analiziranih pitanja, problema i fenomena teško i taksativno nabrojati, a kamoli prikazati. U knjizi se radi, jednom rječju, o našem intelektualnom, duhovnom i političkom primitivizmu, pa da li autor govorio o desekularizaciji društva, odnosu religije i politike, etnonacionalizmu, teroru identiteta, prekrajanju povijesti i restauratorskom duhu, konzervativizmu, populizmu, nacionalizmu, korupciji, kriminalu, antiliberalizmu, fundamentalizmu, u svim tim slučajeva do izražaja dolazi njegova sposobnost kritičkog suočavanja sa problemima i to na jasan i nedvosmislen autorski način. Prof. dr. Šaćir Filandra

Dodatne informacije

Izdavač Bosanska riječ Tuzla
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter