Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.245

Facebook slicica

Katalog

Radovan Karadžić - Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini

Radovan Karadžić - Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-673-41-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M5380

Broj strana:

314

Težina:

900 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

45,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Latinka Perović o knjizi:
… Donia ne posmatra Karadžića uprošćeno, kao ličnost bez sposobnosti. On ga, sledeći njegovu evoluciju, vidi kao populistu koji je verovao da mora povesti srpski narod ka ispunjenju njegove sudbine. U toj misiji video je sebe kao mučenika. Prihvativši vrednosti isključivog nacionalizma, on je postao ličnost monumentalne ravnodušnosti prema životima nesrba, vizionar i praktičar, odgovoran za najteže zločine posle u Evropi posle Drugog svetskog rata. Po tome će i ostati poznat.
Njegova biografija iz pera Roberta J. Donia je uznemirujuća knjiga za ljude u Bosni i Hercegovini, jer ih podseća na kontekst čiji je kreator bio Radovan Karadžić. Ali i knjiga koja široko upozorava, jer je Radovan Karadžić moguć svuda.

Mustafa Imamović o knjizi:
... Mada mu Karadžićeva biografija nije bila prvobitna namjera, Donia je vremenom uvidio da bez takvog istraživanja ne može ni sebi niti drugima objasniti kako je u bosanskohercegovačkom društvu moglo doći do takvih zločina. Mogući odgovori na ta pitanja, ako ih uopće negdje ima, mogu se eventualno naći u idejama, planovima i djelima Radovana Karadžića. Kroz polarizaciju njegovog života ogleda se kolektivno ponašanje njegovih sljedbenika i interna dinamika koja je nacionaliste među bosanskim Srbima dovela do toga da kolektivno počine masovne zločine, uključujući genocid. Cijeli taj proces tekao je u uslovima ideološkog i političkog sukoba između evropskih vrijednosti i kolektivnog nacionalizma bosanskih Srba. U tom sukobu su srpski nacionalisti sa Karadžićem na čelu, progresivno širili svoje ambicije koje su pokušali ostvariti ratom 1992-1995. godine. To je bio istraživački okvir u kojem je R. Donia rekonstruirao Karadžićev život i političku biografiju. On je tu rekonstrukciju izvršio i izložio u 16 poglavlja, od teškog života u zemlji mitova do snalažljivog bjegunca i njegovog hapšenja u Beogradu 18. Jula 2008 godine. U cijeloj toj priči vidljiva je Karadžićeva stalna sklonost prema ekshibiciji kao javnom nadmetanju i propagadnom takmičenju. Tu masku i aroganciju zadržao je i u sudnici haškog tribunala, potvrđujući tako poznatu sintagmu Hane Arendt o banalnosti zla.

Sadžaj knjige: 1. Teška mladost u zemlji mitova
2. Osnivač i mučenik
3. Naivni nacionalista
4. Miloševićev vrijedni učenik 5. Jesen Radovanovog gnjeva
6. Vizionar s planom
7. Euroskeptik
8. Bahati ujedinitelj Srba
9. Trijumf zavjerenika
10. Višeslojna strategija
11. Bezosjećajni počinitelj 12. Dvolični diplomata 13. Amerikanac na Palama 14. Egzekutor sa iskustvom
15. Zvijezda na zalasku
16. Snalažljivi bjegunac
Zaključak: Radovan Karadžić i rat u Bosni i Hercegovini

  • Originalni naziv: Radovan Karadžić, arhitect...
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Latinka Perović o knjizi: … Donia ne posmatra Karadžića uprošćeno, kao ličnost bez sposobnosti. On ga, sledeći njegovu evoluciju, vidi kao populistu koji je verovao da mora povesti srpski narod ka ispunjenju njegove sudbine. U toj misiji video je sebe kao mučenika. Prihvativši vrednosti isključivog nacionalizma, on je postao ličnost monumentalne ravnodušnosti prema životima nesrba, vizionar i praktičar, odgovoran za najteže zločine posle u Evropi posle Drugog svetskog rata. Po tome će i ostati poznat. Njegova biografija iz pera Roberta J. Donia je uznemirujuća knjiga za ljude u Bosni i Hercegovini, jer ih podseća na kontekst čiji je kreator bio Radovan Karadžić. Ali i knjiga koja široko upozorava, jer je Radovan Karadžić moguć svuda. Mustafa Imamović o knjizi: ... Mada mu Karadžićeva biografija nije bila prvobitna namjera, Donia je vremenom uvidio da bez takvog istraživanja ne može ni sebi niti drugima objasniti kako je u bosanskohercegovačkom društvu moglo doći do takvih zločina. Mogući odgovori na ta pitanja, ako ih uopće negdje ima, mogu se eventualno naći u idejama, planovima i djelima Radovana Karadžića. Kroz polarizaciju njegovog života ogleda se kolektivno ponašanje njegovih sljedbenika i interna dinamika koja je nacionaliste među bosanskim Srbima dovela do toga da kolektivno počine masovne zločine, uključujući genocid. Cijeli taj proces tekao je u uslovima ideološkog i političkog sukoba između evropskih vrijednosti i kolektivnog nacionalizma bosanskih Srba. U tom sukobu su srpski nacionalisti sa Karadžićem na čelu, progresivno širili svoje ambicije koje su pokušali ostvariti ratom 1992-1995. godine. To je bio istraživački okvir u kojem je R. Donia rekonstruirao Karadžićev život i političku biografiju. On je tu rekonstrukciju izvršio i izložio u 16 poglavlja, od teškog života u zemlji mitova do snalažljivog bjegunca i njegovog hapšenja u Beogradu 18. Jula 2008 godine. U cijeloj toj priči vidljiva je Karadžićeva stalna sklonost prema ekshibiciji kao javnom nadmetanju i propagadnom takmičenju. Tu masku i aroganciju zadržao je i u sudnici haškog tribunala, potvrđujući tako poznatu sintagmu Hane Arendt o banalnosti zla. Sadžaj knjige: 1. Teška mladost u zemlji mitova 2. Osnivač i mučenik 3. Naivni nacionalista 4. Miloševićev vrijedni učenik 5. Jesen Radovanovog gnjeva 6. Vizionar s planom 7. Euroskeptik 8. Bahati ujedinitelj Srba 9. Trijumf zavjerenika 10. Višeslojna strategija 11. Bezosjećajni počinitelj 12. Dvolični diplomata 13. Amerikanac na Palama 14. Egzekutor sa iskustvom 15. Zvijezda na zalasku 16. Snalažljivi bjegunac Zaključak: Radovan Karadžić i rat u Bosni i Hercegovini

Dodatne informacije

Izdavač University Press
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter