Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Putovanje kroz Portugaliju

Putovanje kroz Portugaliju

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-521-0836-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

K8506

Broj strana:

571

Težina:

512 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

23,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Dobitnik Nobelove nagrade!

Nezaboravno putovanje kroz predjele, istoriju i kulturu Portugalije. Putovanje nikada nema kraj. Samo putnici imaju kraj. A čak i oni mogu produžiti putovanje u sjećanju, u pamćenju, u pripovijedanju. Kada je putnik sjeo na pijesak plaže i rekao: Nema više šta da se vidi, znao je da nije tako. Kraj jednog putovanja tek je početak drugog. Treba vidjeti ono što niste prvi put vidjeli, vidjeti ponovo ono što ste već vidjeli, vidjeti u proljeće ono što ste vidjeli ljeti, vidjeti noću ono što ste vidjeli danju, biti na suncu onde gdje je ranije pala kiša, vidjeti usjeve kako bujaju, zreo plod, pomjeren kamen, sjenku koja ne bješe tamo prethodni put. Potrebno je vratiti se starim stopama da bismo ih ponovili, i da bismo ucrtali nove puteve pored njih. Potrebno je ponovo započeti putovanje. Uvijek.

Ova knjiga nije običan turistički vodič ili bedeker koji se nosi pod rukom, nego mnogo više od toga. Na svom putovanju kroz Portugaliju, njene skrivene kutke i viševekovnu kulturu, Žoze Saramago je išao tamo gdje se uvijek ide, ali i tamo kuda se ne ide gotovo nikada. Putnik ističe da nije tu kako bi davao savjete, premda svojih opservacija ima napretek. Istina je, istovremeno, da će čitalac ovde naći mnogo odabranih i istančanih opisa portugalskih krajolika, ljudi, umjetničke baštine i istorije ove zemlje, što je istovremeno unutrašnje putovanje ovog velikog pisca kroz sopstveni doživljaj domovine svojih predaka i savremenika.

Jedinstveno izdanje u svijetu koje, umjesto predgovorom, započinje putopisnim zapisom iz Portugalije nobelovca Ive Andrića.

Putovanje kroz Portugaliju je oda zemlji i njenoj bogatoj tradiciji. Samo Portugalac može da napiše ovakvu knjigu, samo Saramago može da iznjedri ovakav stil. Ova knjiga je odavanje počasti zadivljujućem predjelu gdje se završava more a počinje zemlja. Henri Šin, New Statesman

  • Originalni naziv: Vi a gem a Por tu gal...
  • Prevodilac: Tanja Štrbac
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Dobitnik Nobelove nagrade! Nezaboravno putovanje kroz predjele, istoriju i kulturu Portugalije. Putovanje nikada nema kraj. Samo putnici imaju kraj. A čak i oni mogu produžiti putovanje u sjećanju, u pamćenju, u pripovijedanju. Kada je putnik sjeo na pijesak plaže i rekao: Nema više šta da se vidi, znao je da nije tako. Kraj jednog putovanja tek je početak drugog. Treba vidjeti ono što niste prvi put vidjeli, vidjeti ponovo ono što ste već vidjeli, vidjeti u proljeće ono što ste vidjeli ljeti, vidjeti noću ono što ste vidjeli danju, biti na suncu onde gdje je ranije pala kiša, vidjeti usjeve kako bujaju, zreo plod, pomjeren kamen, sjenku koja ne bješe tamo prethodni put. Potrebno je vratiti se starim stopama da bismo ih ponovili, i da bismo ucrtali nove puteve pored njih. Potrebno je ponovo započeti putovanje. Uvijek. Ova knjiga nije običan turistički vodič ili bedeker koji se nosi pod rukom, nego mnogo više od toga. Na svom putovanju kroz Portugaliju, njene skrivene kutke i viševekovnu kulturu, Žoze Saramago je išao tamo gdje se uvijek ide, ali i tamo kuda se ne ide gotovo nikada. Putnik ističe da nije tu kako bi davao savjete, premda svojih opservacija ima napretek. Istina je, istovremeno, da će čitalac ovde naći mnogo odabranih i istančanih opisa portugalskih krajolika, ljudi, umjetničke baštine i istorije ove zemlje, što je istovremeno unutrašnje putovanje ovog velikog pisca kroz sopstveni doživljaj domovine svojih predaka i savremenika. Jedinstveno izdanje u svijetu koje, umjesto predgovorom, započinje putopisnim zapisom iz Portugalije nobelovca Ive Andrića. Putovanje kroz Portugaliju je oda zemlji i njenoj bogatoj tradiciji. Samo Portugalac može da napiše ovakvu knjigu, samo Saramago može da iznjedri ovakav stil. Ova knjiga je odavanje počasti zadivljujućem predjelu gdje se završava more a počinje zemlja. Henri Šin, New Statesman

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter