Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Prozraci

Prozraci

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-521-1270-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V5312

Broj strana:

370

Težina:

478 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

19,50 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Nisam htjela da govorim, htjela sam da ćutim. Gledala sam, kroz magličastu koprenu što je postojala samo u meni, to voljeno lice odjednom tako udaljeno. Željela sam da me majka odvede nekud iz te ledene kuće pune tmine, od tih nepoznatih ljudskih stvorenja koja su stalno bila oko mene sa svojim mirisima, riječima, koracima, ali sam znala da ona to ne može, da mi nemamo kud jer se dogodilo nešto zbog čega su i moji roditelji, nekada moćni, postali nemoćni.

Dramatični događaji opisani u ovoj knjizi su uspomene Svetlane Velmar-Janković na svoju najraniju mladost, na lično iskustvo evropskog sumraka krajem tridesetih godina XX vijeka, na doba okupacije Kraljevine Jugoslavije i, najzad, srpskog društvenog i građanskog sloma poslije savezničke pobjede nad fašizmom i ulaska partizanskih i sovjetskih trupa u ratom razorenu zemlju.

Pred očima djevojčice smjenjuju se prozraci bezbrižnog djetinjstva u uglednoj porodici visokog državnog službenika u Beogradu, pred Drugi svjetski rat, oglašavaju se zloslutni glasnici apokalipse iz zelenog oka filipsovog radio-aparata, ređaju odlomci sjećanja na izdaju u praskozorje 6. aprila, na pakao i pometnju bombardovanja, na rušilačku neman zla, oskudicu i zbegove koji su uslijedili tokom teških godina tuđinske okupacije, konačno i na poraz nacizma u svijetu i pobjedu revolucije u Jugoslaviji i uspostavljanje takozvane narodne vlasti.

Lična drama djevojčice i njene obespravljene porodice pretvara se na kraju u potresne prozrake surove odmazde pobjednika nad mnogim nekada imućnim građanskim porodicama u Srbiji, proglašenim za narodne neprijatelje a krivim bez krivice.

Ova jedinstvena, mudra, a neretko i dirljiva sjećanja prenose čitaocu nauk da pobjeda nad zlom ne donosi uvijek oslobođenje od terora i straha.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Nisam htjela da govorim, htjela sam da ćutim. Gledala sam, kroz magličastu koprenu što je postojala samo u meni, to voljeno lice odjednom tako udaljeno. Željela sam da me majka odvede nekud iz te ledene kuće pune tmine, od tih nepoznatih ljudskih stvorenja koja su stalno bila oko mene sa svojim mirisima, riječima, koracima, ali sam znala da ona to ne može, da mi nemamo kud jer se dogodilo nešto zbog čega su i moji roditelji, nekada moćni, postali nemoćni. Dramatični događaji opisani u ovoj knjizi su uspomene Svetlane Velmar-Janković na svoju najraniju mladost, na lično iskustvo evropskog sumraka krajem tridesetih godina XX vijeka, na doba okupacije Kraljevine Jugoslavije i, najzad, srpskog društvenog i građanskog sloma poslije savezničke pobjede nad fašizmom i ulaska partizanskih i sovjetskih trupa u ratom razorenu zemlju. Pred očima djevojčice smjenjuju se prozraci bezbrižnog djetinjstva u uglednoj porodici visokog državnog službenika u Beogradu, pred Drugi svjetski rat, oglašavaju se zloslutni glasnici apokalipse iz zelenog oka filipsovog radio-aparata, ređaju odlomci sjećanja na izdaju u praskozorje 6. aprila, na pakao i pometnju bombardovanja, na rušilačku neman zla, oskudicu i zbegove koji su uslijedili tokom teških godina tuđinske okupacije, konačno i na poraz nacizma u svijetu i pobjedu revolucije u Jugoslaviji i uspostavljanje takozvane narodne vlasti. Lična drama djevojčice i njene obespravljene porodice pretvara se na kraju u potresne prozrake surove odmazde pobjednika nad mnogim nekada imućnim građanskim porodicama u Srbiji, proglašenim za narodne neprijatelje a krivim bez krivice. Ova jedinstvena, mudra, a neretko i dirljiva sjećanja prenose čitaocu nauk da pobjeda nad zlom ne donosi uvijek oslobođenje od terora i straha.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter