Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Projekat Lazarus

Projekat Lazarus

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-304-018-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

N2266

Broj strana:

231

Težina:

650 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

21,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Novi roman Aleksandra Hemona koji je uvršten u uži izbor za prestižnu američku Nacionalnu književnu nagradu (National Book Award).

Hemon je ovaj roman napisao šest godina nakon debitantskog romana Čovjek bez prošlosti, te baš kao i u svojim ranijim radovima, za glavnog lika izabrao imigranta, ovoga puta Bosanca Vladimira Brika, koji je, poput svoga tvorca, više-manje slučajno ostao nasukan u Chicagu. Čini se da je Hemon dosta vremena proveo u čikaškom arhivu jer njegov glavni lik, također pisac, u Chicagu nastoji napisati knjigu o Lazaru Averbuchu, stvarnom židovskom imigrantu koji je 1908., pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen pri navodnom napadu na šefa policije Georgea Shippyja te je posthumno optužen da je bio anarhist. Kada, nakon svega, šef policije izda saopćenje u kojem Averbucha okarakteriziraju kao mogućeg anarhistu, ubojicu i agenta inozemnih političkih operativaca stanje u zemlji, koja već ključa pod pritiskom etničkih i političkih tenzija, praktično eksplodira.

Ove dvije priče prepliću su sve dok ih više nije moguće razdvojiti, podcrtane fotografijama koje Rora slika tokom njihovog putovanja. Projekat Lazarus“ povijest predstavlja kao mrežu u kojoj se sve događa istovremeno. Tragičnu priču o ubojstvu Averucha s početka XX stoljeća Hemon vješto dovodi u vezu s modernim tragedijama vremena, ratom u Bosni, napadom na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, globalnom borbom protiv terorizma itd. stvarajući istinski originalan, provokativan i zabavan roman koji će ovog autora ustoličiti jednom za zauvijek kao jednog od najdinamičnijih i najvažnijih književnih glasova našeg vremena.

  • Originalni naziv: The Lazarus Project
  • Prevodilac: Irena Žlof
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x235
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Novi roman Aleksandra Hemona koji je uvršten u uži izbor za prestižnu američku Nacionalnu književnu nagradu (National Book Award). Hemon je ovaj roman napisao šest godina nakon debitantskog romana Čovjek bez prošlosti, te baš kao i u svojim ranijim radovima, za glavnog lika izabrao imigranta, ovoga puta Bosanca Vladimira Brika, koji je, poput svoga tvorca, više-manje slučajno ostao nasukan u Chicagu. Čini se da je Hemon dosta vremena proveo u čikaškom arhivu jer njegov glavni lik, također pisac, u Chicagu nastoji napisati knjigu o Lazaru Averbuchu, stvarnom židovskom imigrantu koji je 1908., pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen pri navodnom napadu na šefa policije Georgea Shippyja te je posthumno optužen da je bio anarhist. Kada, nakon svega, šef policije izda saopćenje u kojem Averbucha okarakteriziraju kao mogućeg anarhistu, ubojicu i agenta inozemnih političkih operativaca stanje u zemlji, koja već ključa pod pritiskom etničkih i političkih tenzija, praktično eksplodira. Ove dvije priče prepliću su sve dok ih više nije moguće razdvojiti, podcrtane fotografijama koje Rora slika tokom njihovog putovanja. Projekat Lazarus“ povijest predstavlja kao mrežu u kojoj se sve događa istovremeno. Tragičnu priču o ubojstvu Averucha s početka XX stoljeća Hemon vješto dovodi u vezu s modernim tragedijama vremena, ratom u Bosni, napadom na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, globalnom borbom protiv terorizma itd. stvarajući istinski originalan, provokativan i zabavan roman koji će ovog autora ustoličiti jednom za zauvijek kao jednog od najdinamičnijih i najvažnijih književnih glasova našeg vremena.

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter