Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Prohujalo sa ženom

Prohujalo sa ženom

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Erlend Lu


ISBN:

978-86-6145-064-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

K6604

Broj strana:

157

Težina:

289 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

15,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

U romanu Erlenda Lua Prohujalo sa ženom, objavljenom početkom devedesetih, prepoznajemo mnoge motive iz potonjih djela poznatog norveškog pisca. Imajući u vidu da je to njegov prvi roman, otkrivamo da je pred nama zapravo temelj na kojem su postavljene gotovo sve ideje koje će se kasnije pojedinačno razrađivati, a poneke i ponavljati u svakom Luovom djelu.

Prepoznatljivi lajtmotiv - neostvareni, pasivni muškarac bez velikih životnih ideja, kome se stvari događaju, začet je očigledno već u ovom romanu: bezimeni glavni junak u procjepu je između uživanja i ljubavi s jedne strane i napora da se otrgne iz čeličnog stiska, nakon što je pričljiva i preduzimljiva Marijane osvojila prvo njegov životni prostor, a time postepeno i vlast nad njegovim životom.

Luovo najveće umijeće je da od najbanalnijih svakodnevnih situacija napravi zabavne i provokativne scene, u kojima su likovi ogoljeni i nemilosrdno predstavljeni. Napisan u kratkim poglavljima, kao filmskim sekvencama, sačinjen od kratkih, gotovo naivnih rečenica relativizujući sve velike teme čovječanstva, ovaj roman zavodi surovim humorom. Jasno je da je već svojom prvom knjigom Erlend Lu lansirao potpuno nov, prepoznatljiv stil pisanja.

  • Prevodilac: Radoš Kosović
  • Edicija: Svet proze
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2011
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x205
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

U romanu Erlenda Lua Prohujalo sa ženom, objavljenom početkom devedesetih, prepoznajemo mnoge motive iz potonjih djela poznatog norveškog pisca. Imajući u vidu da je to njegov prvi roman, otkrivamo da je pred nama zapravo temelj na kojem su postavljene gotovo sve ideje koje će se kasnije pojedinačno razrađivati, a poneke i ponavljati u svakom Luovom djelu. Prepoznatljivi lajtmotiv - neostvareni, pasivni muškarac bez velikih životnih ideja, kome se stvari događaju, začet je očigledno već u ovom romanu: bezimeni glavni junak u procjepu je između uživanja i ljubavi s jedne strane i napora da se otrgne iz čeličnog stiska, nakon što je pričljiva i preduzimljiva Marijane osvojila prvo njegov životni prostor, a time postepeno i vlast nad njegovim životom. Luovo najveće umijeće je da od najbanalnijih svakodnevnih situacija napravi zabavne i provokativne scene, u kojima su likovi ogoljeni i nemilosrdno predstavljeni. Napisan u kratkim poglavljima, kao filmskim sekvencama, sačinjen od kratkih, gotovo naivnih rečenica relativizujući sve velike teme čovječanstva, ovaj roman zavodi surovim humorom. Jasno je da je već svojom prvom knjigom Erlend Lu lansirao potpuno nov, prepoznatljiv stil pisanja.

Dodatne informacije

Izdavač Geopoetika
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter