Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Prijelaz za divlje životinje

Prijelaz za divlje životinje

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-304-409-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K7463

Broj strana:

80

Težina:

200 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

26,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Nova knjiga Ivane Simić Bodrožić može se čitati i kao svojevrsni nastavak dvije prethodne, zbirke pjesama Prvi korak u tamu za koju je nagrađena Goranom za mlade pjesnike i romana Hotel Zagorje, koji je osvojio nagradu Kiklop te bio više od godinu dana na vrhu top ljestvica. U njoj prepoznajemo svijet prethodnih knjiga, ali lirski subjekt ovdje je odrasla žena, u kompliciranim odraslim odnosima, koja traumu djetinjstva i neizvjesnost svakodnevice pokušava prevladati ljubavlju premda je stalno svjesna krhkosti takvog zaklona.

Knjiga počinje ciklusom Dječje pjesme inspiriranim iskustvom majčinstva, praćenog strahom koji se rađa istovremeno sa svakom velikom ljubavi. U sljedećem ciklusu Mamine pjesme tema se razrađuje, a prijeteći signali umnožavaju. Tatine pjesme, kojih u knjizi ima najmanje, funkcioniraju gotovo kao crvotočine, prostorno vremenski prečaci do mjesta na kojem živi bol, i snažna su veza s prve dvije knjige Ivane Simić Bodrožić. Zatim slijedi Prijelaz za divlje životinje, ciklus u kojem autorica piše o pokušaju da s drugim izgradi sklonište u svijetu koji nije nimalo blagonaklon, da bi ta atmosfera prijetnje koja se osjeća kroz cijelu knjigu kulminirala u potresnom posljednjem ciklusu Skriveni fajl. Na ulazu u stan, i taj intimni svijet, stoje protuprovalna vrata, ali, kaže autorica, bojim se, neprijatelj je već unutra.

Prijelaz za divlje životinje uznemirujući je tekst o pokušaju da se ponovo izgradi raspadnuti svijet i stalnom strahu od ponovnog raspada. Jedna pjesma iz zbirke započinje stihom Poezija ne trpi prenemaganje. U knjizi Ivane Simić Bodrožić prenemaganja doista nema, ima samo autentičnog života i autentične poezije.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 115x185
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Nova knjiga Ivane Simić Bodrožić može se čitati i kao svojevrsni nastavak dvije prethodne, zbirke pjesama Prvi korak u tamu za koju je nagrađena Goranom za mlade pjesnike i romana Hotel Zagorje, koji je osvojio nagradu Kiklop te bio više od godinu dana na vrhu top ljestvica. U njoj prepoznajemo svijet prethodnih knjiga, ali lirski subjekt ovdje je odrasla žena, u kompliciranim odraslim odnosima, koja traumu djetinjstva i neizvjesnost svakodnevice pokušava prevladati ljubavlju premda je stalno svjesna krhkosti takvog zaklona. Knjiga počinje ciklusom Dječje pjesme inspiriranim iskustvom majčinstva, praćenog strahom koji se rađa istovremeno sa svakom velikom ljubavi. U sljedećem ciklusu Mamine pjesme tema se razrađuje, a prijeteći signali umnožavaju. Tatine pjesme, kojih u knjizi ima najmanje, funkcioniraju gotovo kao crvotočine, prostorno vremenski prečaci do mjesta na kojem živi bol, i snažna su veza s prve dvije knjige Ivane Simić Bodrožić. Zatim slijedi Prijelaz za divlje životinje, ciklus u kojem autorica piše o pokušaju da s drugim izgradi sklonište u svijetu koji nije nimalo blagonaklon, da bi ta atmosfera prijetnje koja se osjeća kroz cijelu knjigu kulminirala u potresnom posljednjem ciklusu Skriveni fajl. Na ulazu u stan, i taj intimni svijet, stoje protuprovalna vrata, ali, kaže autorica, bojim se, neprijatelj je već unutra. Prijelaz za divlje životinje uznemirujući je tekst o pokušaju da se ponovo izgradi raspadnuti svijet i stalnom strahu od ponovnog raspada. Jedna pjesma iz zbirke započinje stihom Poezija ne trpi prenemaganje. U knjizi Ivane Simić Bodrožić prenemaganja doista nema, ima samo autentičnog života i autentične poezije.

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter