Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Priča o sekaču bambusa

Priča o sekaču bambusa

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-81567-30-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

K9587

Broj strana:

79

Težina:

225 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

21,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Priča o sekaču bambusa (Taketori monogatari) je najstarija sačuvana fantastična priča u Japanu.

Pretpostavlja se da je nastala u Heian periodu (794–1192), tačnije, krajem IX ili početkom X vijeka. Djelo je od izuzetnog značaja za japansku književnost jer je na prekretnici od mitoloških priča ka novom, autohtonom žanru monogatari (priča).

U najvećem djelu ovoga žanra, Genđi monogatariju (Priča o Genđiju, oko 1008), Murasaki Šikibu Priču o sekaču bambusa naziva „pretečom svih monogatarija“. Ova napomena govori u prilog činjenici da djelo ne samo da je bilo dobro poznato, nego i veoma cijenjeno u književnim krugovima na japanskom dvoru. Iz istog izvora saznajemo da je u to vrijeme postojala ilustrovana verzija ove priče pod naslovom Ilustrovana priča o princezi Kagujahime.

Tome je, svakako, doprineo bogati svijet imaginacije u djelu i njegova složena, a ujedno kompaktna i racionalna struktura. Japanski istoričar književnosti Kato Šuići jednostavno zaključuje da je Taketori monogatari „nešto sasvim posebno“.

  • Originalni naziv: Taketori monogatari
  • Prevodilac: Danijela Vasić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x245
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Priča o sekaču bambusa (Taketori monogatari) je najstarija sačuvana fantastična priča u Japanu. Pretpostavlja se da je nastala u Heian periodu (794–1192), tačnije, krajem IX ili početkom X vijeka. Djelo je od izuzetnog značaja za japansku književnost jer je na prekretnici od mitoloških priča ka novom, autohtonom žanru monogatari (priča). U najvećem djelu ovoga žanra, Genđi monogatariju (Priča o Genđiju, oko 1008), Murasaki Šikibu Priču o sekaču bambusa naziva „pretečom svih monogatarija“. Ova napomena govori u prilog činjenici da djelo ne samo da je bilo dobro poznato, nego i veoma cijenjeno u književnim krugovima na japanskom dvoru. Iz istog izvora saznajemo da je u to vrijeme postojala ilustrovana verzija ove priče pod naslovom Ilustrovana priča o princezi Kagujahime. Tome je, svakako, doprineo bogati svijet imaginacije u djelu i njegova složena, a ujedno kompaktna i racionalna struktura. Japanski istoričar književnosti Kato Šuići jednostavno zaključuje da je Taketori monogatari „nešto sasvim posebno“.

Dodatne informacije

Izdavač Tanesi
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter