Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Preporod književnosti i književnost preporoda

Preporod književnosti i književnost preporoda

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-150-003-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4064

Broj strana:

153

Težina:

286 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

3,05 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Mala knjižnica Matice hrvatske. Novi niz: kolo 1, knj. 2., urednica Jelena Hekman. Sadržaj: Književne pretpostavke hrvatskoga narodnog preporoda u Slavoniji, Književnost hrvatskoga narodnog preporoda, Preporod književnosti i književnost preporoda, Kazalo imena, Bibliografska napomena
S obzirom na vrijeme nastanka (1978-1985), Jelčićeve su književno-povijesne studije znanstveno vrijedna i važna zapažanja o naravi hrvatskoga narodnog preporoda. Glavni je predmet autorovih istraživanja neostvarenost hrvatskog narodnog preporoda na političkom, književnom i jezičnom planu.

Budući da preporodni nosioci nisu bili političari, već književnici-pjesnici, doba preporoda može se promatrati kao razdoblje u kome je ostvarena nesretna simbioza između hrvatske književnosti i hrvatske politike. Politiziran i umjetnički zatvoren pravac, hrvatski je narodni preporod u biti neuspio projekt, ali upravo od njega baštinimo svijest o jedinstvenom hrvatskom jeziku i jedinstvenoj hrvatskoj književnosti te uspostavu modernog književnog instrumentarija, ponajprije časopisa.

Jelčićeve su studije važne i zbog ukazivanja na značenje slavonske komponente hrvatske književnosti i hrvatskog jezikoslovlja, posebice književnih i jezičnih radova iz 18. stoljeća. Znanstveno su važni i poticajni autorovi uvidi u jezikoslovne stavove Ignjata Brlića i njegov odnos prema Vuku Karadžiću te analiza preporodnog neuspjeha u Slavoniji. Metodološki precizno, sažeto i stručno obrađeni su korijeni i preteče preporoda, podrijetlo i smisao ilirskog imena, kulturne, političke i drušvene prilike u Hrvatskoj početkom 19. stoljeća i u doba preporoda, te sam tijek i razvoj preporodnih događaja kao i bitne književno-estetske značajke preporodnog pokreta.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 1993
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x180
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Mala knjižnica Matice hrvatske. Novi niz: kolo 1, knj. 2., urednica Jelena Hekman. Sadržaj: Književne pretpostavke hrvatskoga narodnog preporoda u Slavoniji, Književnost hrvatskoga narodnog preporoda, Preporod književnosti i književnost preporoda, Kazalo imena, Bibliografska napomena S obzirom na vrijeme nastanka (1978-1985), Jelčićeve su književno-povijesne studije znanstveno vrijedna i važna zapažanja o naravi hrvatskoga narodnog preporoda. Glavni je predmet autorovih istraživanja neostvarenost hrvatskog narodnog preporoda na političkom, književnom i jezičnom planu. Budući da preporodni nosioci nisu bili političari, već književnici-pjesnici, doba preporoda može se promatrati kao razdoblje u kome je ostvarena nesretna simbioza između hrvatske književnosti i hrvatske politike. Politiziran i umjetnički zatvoren pravac, hrvatski je narodni preporod u biti neuspio projekt, ali upravo od njega baštinimo svijest o jedinstvenom hrvatskom jeziku i jedinstvenoj hrvatskoj književnosti te uspostavu modernog književnog instrumentarija, ponajprije časopisa. Jelčićeve su studije važne i zbog ukazivanja na značenje slavonske komponente hrvatske književnosti i hrvatskog jezikoslovlja, posebice književnih i jezičnih radova iz 18. stoljeća. Znanstveno su važni i poticajni autorovi uvidi u jezikoslovne stavove Ignjata Brlića i njegov odnos prema Vuku Karadžiću te analiza preporodnog neuspjeha u Slavoniji. Metodološki precizno, sažeto i stručno obrađeni su korijeni i preteče preporoda, podrijetlo i smisao ilirskog imena, kulturne, političke i drušvene prilike u Hrvatskoj početkom 19. stoljeća i u doba preporoda, te sam tijek i razvoj preporodnih događaja kao i bitne književno-estetske značajke preporodnog pokreta.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter