Detalji
U ovom sveobuhvatnom pregledu sociologije hrane i prehrane autori objašnjavaju zbog čega se ova tema pojavila kao značajno područje socioloških istraživanja.
Crpeći iz interdisciplinarnih izvora, autori istražuju empirijska pitanja koja proizlaze iz odnosa hrane prema nejednakosti, neimaštini, do umiranja od gladi.
Autori u ovoj knjizi tretiraju hranu i kao širu teorijsku temu (hrana kao kulturalni simbol i fundamentalna pitanja njenog konzumiranja).
Teme istraživanja uključuju:
povezanost između hrane, prehrane i zdravlja
porast poremećaja prehrane u suvremenim društvima
nejednakost u konzumiranju prema društvenoj klasi, spolu, dobi i nacionalnoj pripadnosti
odnos hrane prema definiciji osobnih i javnih sfera
kulinarske kulture promatrane iz povijesne i antropološke perspektive
utjecaj kolonijalizma i migracija na prehranu
promjene u tehnologijama proizvodnje hrane i njihov utjecaj na društvo.
Ova knjiga predstavlja temeljno gradivo za sve one koji žele shvatiti ulogu hrane u suvremenom svijetu. Osobito će biti zanimljiva studentima sociologije i antropologije kulture i konzumiranja kao i onima koji se bave proučavanjem hrane i načina prehrane.