Detalji
Predjelo treba da je lako, ukusno i da otvori apetit. Veliku grešku prave domaćice koje preteraju sa predjelima, pa se gosti zasite pre glavnog jela.
Osnovna podela predjela je na topla i hladna. Hladna se služe pre supe, a topla posle. Ako se topla predjela služe uz ručak, treba da budu lagana u vidu nekih pituljica, rolnica ili štanglica. Zaposlena domaćica će se radije opredeliti za hladna predjela koja može da se pripremi dan ranije. Jedino o čemu treba povesti računa je da predjela pored raznovrsnosti budu lagana kako gosti ne bi opteretili stomake.
Kao hladno predjelo za ručak, najčešće se služe pečena ili sušena mesa prelivena aspikom i ukrašena svežim ili kiselim povrćem. Uz to najčešće idu punjena jaja ili neko meze od rolovane šunke, kobasice, starog sira i kajmaka. Neizbežan detalj je veoma često i proja, koja kod nas ima digu tradiciju pripremanja.