Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Pravednost: Kako ispravno postupiti?

Pravednost: Kako ispravno postupiti?

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-316-215-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9086

Broj strana:

431

Težina:

520 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

42,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Nadomjesno majčinstvo, istospolni brakovi, kanibalizam uz pristanak, eutanazija, imigracijska reforma, moralne granice na tržištu kapitala – za profesora s Harvarda Michaela J. Sandela ne postoje tabu teme koje ne želi obraditi, posebno ako one tjeraju ljude da zauzimaju različita stajališta u raspravama o njima i ako se pritom dotiču svevremenskih filozofskih pitanja i dvojbi.

U svojoj hvaljenoj knjizi, nastaloj po uzoru na njegov legendarni kolegij na Harvardu koji i danas slovi kao najposjećeniji na tom sveučilištu svih vremena, Sandel će nam ponuditi rijetko viđenje kompliciranih tema i kontroverzija s kojima se susrećemo u suvremenom javnom životu. To je viđenje koje će objediniti načelo utilitarizma, Kantov kategorički imperativ i Rawlsovu teoriju prava, otresti s njih stoljetnu prašinu i pokazati nam kako su se ova mišljenja pokazala ključnima u nastajanju zapadnog društva, ali i kako mogu pružiti odgovor na gotovo svaku goruću temu koja zaokuplja moderni polis. Obrađujući razne zahtjevne probleme, Sandel će nam otkriti i svoju sposobnost da teška pitanja učini svima razumljivima, mjestimice čak i zabavnima (ako ne vjerujete, pročitajte poglavlje naslovljeno Shakespeare protiv Simpsona), a da pritom nimalo ne umanjuje njihovu ozbiljnost. Citirajući dijelove iz slikovnice o medvjediću Winnieju Poohu, dijelove transkripata koji se dotiču postupa opoziva Billa Clintona s dužnosti predsjednika SAD-a i djela svakog značajnijeg filozofa politike, autor otkriva kako gotovo sve naše prvobitne reakcije odražavaju osobne koncepcije prava, ali i obaveze pojedinca i društva u cjelini. Za Michaela J. Sandela, pravednost definitivno nije sport koji promatramo iz publike.

  • Originalni naziv: JUSTICE: WHATS THE RIGHT...
  • Prevodilac: Srđan Dvornik
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Nadomjesno majčinstvo, istospolni brakovi, kanibalizam uz pristanak, eutanazija, imigracijska reforma, moralne granice na tržištu kapitala – za profesora s Harvarda Michaela J. Sandela ne postoje tabu teme koje ne želi obraditi, posebno ako one tjeraju ljude da zauzimaju različita stajališta u raspravama o njima i ako se pritom dotiču svevremenskih filozofskih pitanja i dvojbi. U svojoj hvaljenoj knjizi, nastaloj po uzoru na njegov legendarni kolegij na Harvardu koji i danas slovi kao najposjećeniji na tom sveučilištu svih vremena, Sandel će nam ponuditi rijetko viđenje kompliciranih tema i kontroverzija s kojima se susrećemo u suvremenom javnom životu. To je viđenje koje će objediniti načelo utilitarizma, Kantov kategorički imperativ i Rawlsovu teoriju prava, otresti s njih stoljetnu prašinu i pokazati nam kako su se ova mišljenja pokazala ključnima u nastajanju zapadnog društva, ali i kako mogu pružiti odgovor na gotovo svaku goruću temu koja zaokuplja moderni polis. Obrađujući razne zahtjevne probleme, Sandel će nam otkriti i svoju sposobnost da teška pitanja učini svima razumljivima, mjestimice čak i zabavnima (ako ne vjerujete, pročitajte poglavlje naslovljeno Shakespeare protiv Simpsona), a da pritom nimalo ne umanjuje njihovu ozbiljnost. Citirajući dijelove iz slikovnice o medvjediću Winnieju Poohu, dijelove transkripata koji se dotiču postupa opoziva Billa Clintona s dužnosti predsjednika SAD-a i djela svakog značajnijeg filozofa politike, autor otkriva kako gotovo sve naše prvobitne reakcije odražavaju osobne koncepcije prava, ali i obaveze pojedinca i društva u cjelini. Za Michaela J. Sandela, pravednost definitivno nije sport koji promatramo iz publike.

Dodatne informacije

Izdavač Algoritam Zagreb
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter