Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Poslanica o proživljenju

Poslanica o proživljenju

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-22-062-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K3309

Broj strana:

182

Težina:

247 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,04 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog:

Zato pogledaj tragove Allahove milosti - kako On oživi zemlju nakon njezinog mrtvila! On će, uistinu, i mrtve oživjeti, On sve može. (Er-Rum: 50).

Brate moj,

Želiš li pojašnjenje ahiretskog proživljenja i nekih ahiretskih pitanja na način prilagođen shvaćanju običnih ljudi, saslušaj, zajedno sa mojim nefsom (egom), ovo kratko kazivanje.

Dva su čovjeka zajedno došla u zemlju čudesnih ljepota poput Dženneta (u odnosu na dunjaluk), pa vidješe da je svo njezino stanovništvo ostavilo vrata svojih kuća, dućana i prostora otvorena ne vodeći brigu o njihovom čuvanju. Roba i novac bili su nadohvat ruke, bez ičijeg nadzora. Jedan od njih dvojice - poveden za svojim nefsom - poče čas krasti, čas grabiti pričinjavajući svakovrsna nedjela i primitivizam, a da žitelji na njega nisu obratili posebnu pažnju.

Saputnik mu reče:

Teško tebi, šta to radiš? Snosit ćeš posljedice, a mene gurnuti u neprilike i poteškoće! Ta imovina je državna, a ovi žitelji su - zajedno sa porodicama i djecom - ili državni vojnici ili službenici, samo što na svojim dužnostima nose građansku odjeću. Zato nisu na tebe obraćali pažnju. Ali, znaj da je režim ovdje rigorozan, a vladarevih uhoda, agenata i doušnika ima svugdje. Zato požuri, prijatelju, zatraži izvinjenje i nastoj to izgladiti. Međutim, njegov naivni drug je bio uporan govoreći:

Pusti me, druže, ova imovina nije državna, nego javno dobro i nema vlasnika! Svako može njome raspolagati onako kako hoće. Ne vidim zapreke da je i ja upotrijebim, ili da se okoristim ovim lijepim razasutim predmetima. I znaj da ja ne vjerujem ni u šta što ne vide moje oči. Zatim poče mudrovati i izricati nešto blisko sofisticiranju. Tu poteče ozbiljna rasprava između njih, koja se razbukala kad ovaj priprosti reče:

Ko je ovdje upravnik? Ja ga ne poznajem.

  • Prevodilac: Abdulah Smajić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2002
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog: Zato pogledaj tragove Allahove milosti - kako On oživi zemlju nakon njezinog mrtvila! On će, uistinu, i mrtve oživjeti, On sve može. (Er-Rum: 50). Brate moj, Želiš li pojašnjenje ahiretskog proživljenja i nekih ahiretskih pitanja na način prilagođen shvaćanju običnih ljudi, saslušaj, zajedno sa mojim nefsom (egom), ovo kratko kazivanje. Dva su čovjeka zajedno došla u zemlju čudesnih ljepota poput Dženneta (u odnosu na dunjaluk), pa vidješe da je svo njezino stanovništvo ostavilo vrata svojih kuća, dućana i prostora otvorena ne vodeći brigu o njihovom čuvanju. Roba i novac bili su nadohvat ruke, bez ičijeg nadzora. Jedan od njih dvojice - poveden za svojim nefsom - poče čas krasti, čas grabiti pričinjavajući svakovrsna nedjela i primitivizam, a da žitelji na njega nisu obratili posebnu pažnju. Saputnik mu reče: Teško tebi, šta to radiš? Snosit ćeš posljedice, a mene gurnuti u neprilike i poteškoće! Ta imovina je državna, a ovi žitelji su - zajedno sa porodicama i djecom - ili državni vojnici ili službenici, samo što na svojim dužnostima nose građansku odjeću. Zato nisu na tebe obraćali pažnju. Ali, znaj da je režim ovdje rigorozan, a vladarevih uhoda, agenata i doušnika ima svugdje. Zato požuri, prijatelju, zatraži izvinjenje i nastoj to izgladiti. Međutim, njegov naivni drug je bio uporan govoreći: Pusti me, druže, ova imovina nije državna, nego javno dobro i nema vlasnika! Svako može njome raspolagati onako kako hoće. Ne vidim zapreke da je i ja upotrijebim, ili da se okoristim ovim lijepim razasutim predmetima. I znaj da ja ne vjerujem ni u šta što ne vide moje oči. Zatim poče mudrovati i izricati nešto blisko sofisticiranju. Tu poteče ozbiljna rasprava između njih, koja se razbukala kad ovaj priprosti reče: Ko je ovdje upravnik? Ja ga ne poznajem.

Dodatne informacije

Izdavač Ljiljan
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter