Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Socijalna povijest knjige u Hrvata - II dio

Socijalna povijest knjige u Hrvata - II dio

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-0-61587-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V2937

Broj strana:

546

Težina:

1350 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

79,90 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Dana 22. veljače 1483. god. dovršeno je tiskanje glagoljskog prvotiska Misala po zakonu rimskoga dvora. Tom je knjigom započelo novo razdoblje u povijesti hrvatske knjige i hrvatske kulture općenito, pa ćemo tom knjigom započeti drugi dio naše Socijalne povijesti knjige u Hrvata.

Odmah na početku ove knjige treba istaknuti važnost glagoljskog prvotiska za hrvatsku kulturu. Ne samo što je tiskana samo 28 godina nakon što je Gutenberg u Mainzu dovršio tiskanje svoje Biblije već je objelodanjena samo 14 godina nakon što je proradila prva tiskara u Mlecima. Osim toga, naš je Misal, prvi u Katoličkoj crkvi, tiskan na narodnom, a ne na latinskom jeziku, tada obveznom u bogoslužju. Tiskanje k tomu glagoljskim slovima kojima se u to vrijeme služe jedini Hrvati za pisanje svojih knjiga, povelja i natpisa na kamenim spomenicima. Iznimna kvaliteta tipografskog umijeća stavlja tu knjigu iznad svih kasnijih glagoljskih tiskopisa, što svjedoči kako 0 visokoj razini stručnosti ondašnjih rezača i ljevača slova te tiskara, tako i o njihovoj velikoj ljubavi koju su utkali u rad na izradbi tog tiskopisa. Nema sumnje da za sve njih tiskanje Misala nije bio rutinski tehnički posao. Popovi glagoljaši u taj su pothvat sublimirali svu svoju ljubav prema glagoljici, svom jeziku i svome narodu.

  • Izdanje: 0
  • Godina: 2005
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Dana 22. veljače 1483. god. dovršeno je tiskanje glagoljskog prvotiska Misala po zakonu rimskoga dvora. Tom je knjigom započelo novo razdoblje u povijesti hrvatske knjige i hrvatske kulture općenito, pa ćemo tom knjigom započeti drugi dio naše Socijalne povijesti knjige u Hrvata. Odmah na početku ove knjige treba istaknuti važnost glagoljskog prvotiska za hrvatsku kulturu. Ne samo što je tiskana samo 28 godina nakon što je Gutenberg u Mainzu dovršio tiskanje svoje Biblije već je objelodanjena samo 14 godina nakon što je proradila prva tiskara u Mlecima. Osim toga, naš je Misal, prvi u Katoličkoj crkvi, tiskan na narodnom, a ne na latinskom jeziku, tada obveznom u bogoslužju. Tiskanje k tomu glagoljskim slovima kojima se u to vrijeme služe jedini Hrvati za pisanje svojih knjiga, povelja i natpisa na kamenim spomenicima. Iznimna kvaliteta tipografskog umijeća stavlja tu knjigu iznad svih kasnijih glagoljskih tiskopisa, što svjedoči kako 0 visokoj razini stručnosti ondašnjih rezača i ljevača slova te tiskara, tako i o njihovoj velikoj ljubavi koju su utkali u rad na izradbi tog tiskopisa. Nema sumnje da za sve njih tiskanje Misala nije bio rutinski tehnički posao. Popovi glagoljaši u taj su pothvat sublimirali svu svoju ljubav prema glagoljici, svom jeziku i svome narodu.

Dodatne informacije

Izdavač Školska knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter