Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Muslimani i hrvatski nacionalizam 1941. - 1945.

Muslimani i hrvatski nacionalizam 1941. - 1945.

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-0-60582-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V2929

Broj strana:

450

Težina:

1050 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

83,40 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Autorica obrađuje jedan segment povijesti NDH koji u našoj historiografiji nije do sada temeljitije istražen, a to je odnos hrvatskog nacionalizma i muslimanske inteligencije, posebno onog njezina dijela koji je prihvatio hrvatsku nacionalnost, a svoje je djelovanje iskazivao putem islamske tradicije.

Ova knjiga o hrvatsko-muslimanskim odnosima 1941. - 1945. nastala je tijekom rada na znanstvenome projektu Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu s ciljem što cjelovitije obrade povijesne problematike Nezavisne Države Hrvatske. U svome idealnom obliku istraživanje hrvatskoga nacionalnog diskursa prema muslimanima i islamu moglo bi se rukovoditi intencijom da se u povijesti drugih pronađu elementi vlastite povijesti.

Diskurs prema bosanskohercegovačkim muslimanima u osnovi je stvoren u ideologiji Stranke prava potkraj 19. st. kada je pod utjecajem Ante Starčevića ojačalo uvjerenje da su muslimani u Bosni i Hercegovini dio hrvatskoga etnosa. Radikalna nacionalistička elita u NDH 1941. - 1945. taj je diskurs dovela do svojih krajnjih granica. Širenjem upravne i kulturne mreže na BiH 1941. u jezgri ustaškoga nacionalizma našao se islam kao dio hrvatskoga kulturnog identiteta.

Pozitivni stereotipi prema islamskoj kulturnoj baštini potencirani su kako bi se skovala prisna veza između hrvatske države i muslimana. Istodobno, propast NDH vremensko je razmeđe nakon kojega blijedi predodžba o hrvatskom etnicitetu muslimana koju su iznosili uzastopni naraštaji hrvatskih nacionalista. Kategorija Hrvati islamske vjeroispovijesti definitivno je prešla u područje historiografske refleksije.


Jedan od recenzenata, dr. Husnija Kamberović, ovako je ocijenio djelo: Ova knjiga, međutim, teži sveobuhvatnoj analizi kulturoloških aspekata položaja muslimanske zajednice u NDH. Takvim pristupom ova će knjiga sigurno naći mjesto u hrvatskoj i regionalnoj historiografiji, a njezini će čitatelji biti ne samo profesionalni historičari iz Hrvatske i regije, nego i studenti povijesti, te šire čitateljstvo. Ona će pridonijeti boljem razumijevanju ne samo historije Drugoga svjetskog rata nego i boljem razumijevanju islama i muslimana u Hrvatskoj.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2009
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Autorica obrađuje jedan segment povijesti NDH koji u našoj historiografiji nije do sada temeljitije istražen, a to je odnos hrvatskog nacionalizma i muslimanske inteligencije, posebno onog njezina dijela koji je prihvatio hrvatsku nacionalnost, a svoje je djelovanje iskazivao putem islamske tradicije. Ova knjiga o hrvatsko-muslimanskim odnosima 1941. - 1945. nastala je tijekom rada na znanstvenome projektu Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu s ciljem što cjelovitije obrade povijesne problematike Nezavisne Države Hrvatske. U svome idealnom obliku istraživanje hrvatskoga nacionalnog diskursa prema muslimanima i islamu moglo bi se rukovoditi intencijom da se u povijesti drugih pronađu elementi vlastite povijesti. Diskurs prema bosanskohercegovačkim muslimanima u osnovi je stvoren u ideologiji Stranke prava potkraj 19. st. kada je pod utjecajem Ante Starčevića ojačalo uvjerenje da su muslimani u Bosni i Hercegovini dio hrvatskoga etnosa. Radikalna nacionalistička elita u NDH 1941. - 1945. taj je diskurs dovela do svojih krajnjih granica. Širenjem upravne i kulturne mreže na BiH 1941. u jezgri ustaškoga nacionalizma našao se islam kao dio hrvatskoga kulturnog identiteta. Pozitivni stereotipi prema islamskoj kulturnoj baštini potencirani su kako bi se skovala prisna veza između hrvatske države i muslimana. Istodobno, propast NDH vremensko je razmeđe nakon kojega blijedi predodžba o hrvatskom etnicitetu muslimana koju su iznosili uzastopni naraštaji hrvatskih nacionalista. Kategorija Hrvati islamske vjeroispovijesti definitivno je prešla u područje historiografske refleksije. Jedan od recenzenata, dr. Husnija Kamberović, ovako je ocijenio djelo: Ova knjiga, međutim, teži sveobuhvatnoj analizi kulturoloških aspekata položaja muslimanske zajednice u NDH. Takvim pristupom ova će knjiga sigurno naći mjesto u hrvatskoj i regionalnoj historiografiji, a njezini će čitatelji biti ne samo profesionalni historičari iz Hrvatske i regije, nego i studenti povijesti, te šire čitateljstvo. Ona će pridonijeti boljem razumijevanju ne samo historije Drugoga svjetskog rata nego i boljem razumijevanju islama i muslimana u Hrvatskoj.

Dodatne informacije

Izdavač Školska knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter