Detalji
U kontinentalnoj i primorskoj regiji Republike Hrvatske mukotrpnim radom stvorena su mnogobrojna vinogorja, koja specifičnim položajem, posebnim ekološkim uvjetima, a nadasve raznolikim sortimentom omogućuju dobivanje visokokvalitetnih bijelih, crnih i ružičastih vina.
Izvornost (originalnost) tih vina valja osigurati u suvremenom tehnološkom postupku proizvodnje, a ova knjiga želi kao priručnik pomoći u tom poslu i pružiti obavijest svim poklonicima vina, a posebno proizvođačima vina na hrvatskom obiteljskom gospodarstvu.
Izabrana poglavlja o podrumarstvu poslužit će kao priručnik za proizvodnju kvalitetnoga i nadasve zdravog vina te pridonijeti unapređenju kulture vina. Budući da je 85 posto površine zasađene vinogradima u našoj zemlji u privatnom vlasništvu, ovaj priručnik pisan je zato da pruži stručnu pomoć u toj proizvodnji, ali namijenjen je i svima koji proizvode vino za svoje potrebe i uopće svim poklonicima vina.
U knjigu je uvršteno i poglavlje o degustaciji vina, a i poglavlje o posluživanju vina i vinoteci. Već je mnogo puta napisano: »vinska se kultura ne mjeri proizvodnjom ili ispijenim hektolitrima vina, nego upravo znanjem o vinu i odnosom prema njemu«.
Upravo zbog toga, a radi unapređenja proizvodnje vina i kulture vina, neka ova knjiga bude korak naprijed i poticaj kolegama — enolozima da svoje iskustvo pretoče u nove knjige i vinarske priručnike.