Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Pismo hrišćanskoj naciji

Pismo hrišćanskoj naciji

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Sam Harris


ISBN:

978-86-86059-04-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K7931

Broj strana:

107

Težina:

270 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Hrišćanska nacija za koju je knjiga prvobitno bila napisana jesu, naravno, Sjedinjene Države. Ali, bila bi ludost s naše strane kad bismo to tumačili kao samo američki problem. Sjedinjene Države su makar zaštićene Džefersonovim prosvetiteljskim zidom koji crkvu razdvaja od države. Religija je deo vladajućeg sloja u istoriji Britanije, a naš najpobožniji politički vođa još od vremena Gledstona sada svesrdno podržava vjerske škole. Da napomenem, nije reč samo o tradicionalnim hrišćanskim školama. Naša vlada, koju ohrabruje nasljednik prijestola što hoće da ga pamte kao branitelja vjere, aktivno izražava simpatije prema drugim vjerskim zajednicama koje stalno ponavljaju: I mi, i mi, željne izdvajanja državnih finansija za indoktrinaciju svoje djece. Je li moguće smisliti obrazovnu formulu koja će više razdvajati? Još važnije, jedina svjetska supersila na pragu je da u njoj vlast preuzmu elektori koji vjeruju da je svemir nastao nakon što je pripitomljen pas i da će biti uzneti na nebesa za svoga života, za čim će uslijediti armagedon kao najava Drugog Hristovog dolaska. Čak i sa ove strane Atlantika, sintagma Sema Harisa o moralno i intelektualno opasnom vjerovanju čini se da je ublažavanje istine.
Sem Haris ne okoliša. On se u pismu obraća neposredno hrišćanskom čitaocu sa vi, i vas uvažava tako što uzima za ozbiljno vaša vjerovanja: ...ako je jedno od nas u pravu, drugo nije... u nekom trenutku, jedna strana će zaista pobijediti u ovoj raspravi, a druga će zaista izgubiti.

Ne morate se uklapati u vi profil (što potvrđujem ličnim primjerom) da biste uživali u ovoj čudesnoj knjižici. Svaka riječ fijuče kao elegantno odapeta strela sa zategnutog samostrela i brzo leti po elegantnom luku ka meti, gdje udara posred srede. Ako ste deo mete, izazivam vas da pročitate ovu knjigu. Biće to zdrava proba vaše vjere. Preživite paljbu Sema Harisa i možete s mirom gledati na svijet. Ali ne zamerite mi što sam sumnjičav: Haris nikad ne promaši, ni u jednoj rečenici, i zato je ova njegova nevelika knjiga tako nesrazmjerno razarajuća. Ukoliko već dijelite Harisove i moje sumnje u pogledu religijske vjere, ova knjiga biće vaše moćno oružje u raspravama sa onima koje sam prvo pomenuo.

  • Originalni naziv: Letter to a Christian...
  • Prevodilac: Aleksandra Stojanović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Hrišćanska nacija za koju je knjiga prvobitno bila napisana jesu, naravno, Sjedinjene Države. Ali, bila bi ludost s naše strane kad bismo to tumačili kao samo američki problem. Sjedinjene Države su makar zaštićene Džefersonovim prosvetiteljskim zidom koji crkvu razdvaja od države. Religija je deo vladajućeg sloja u istoriji Britanije, a naš najpobožniji politički vođa još od vremena Gledstona sada svesrdno podržava vjerske škole. Da napomenem, nije reč samo o tradicionalnim hrišćanskim školama. Naša vlada, koju ohrabruje nasljednik prijestola što hoće da ga pamte kao branitelja vjere, aktivno izražava simpatije prema drugim vjerskim zajednicama koje stalno ponavljaju: I mi, i mi, željne izdvajanja državnih finansija za indoktrinaciju svoje djece. Je li moguće smisliti obrazovnu formulu koja će više razdvajati? Još važnije, jedina svjetska supersila na pragu je da u njoj vlast preuzmu elektori koji vjeruju da je svemir nastao nakon što je pripitomljen pas i da će biti uzneti na nebesa za svoga života, za čim će uslijediti armagedon kao najava Drugog Hristovog dolaska. Čak i sa ove strane Atlantika, sintagma Sema Harisa o moralno i intelektualno opasnom vjerovanju čini se da je ublažavanje istine. Sem Haris ne okoliša. On se u pismu obraća neposredno hrišćanskom čitaocu sa vi, i vas uvažava tako što uzima za ozbiljno vaša vjerovanja: ...ako je jedno od nas u pravu, drugo nije... u nekom trenutku, jedna strana će zaista pobijediti u ovoj raspravi, a druga će zaista izgubiti. Ne morate se uklapati u vi profil (što potvrđujem ličnim primjerom) da biste uživali u ovoj čudesnoj knjižici. Svaka riječ fijuče kao elegantno odapeta strela sa zategnutog samostrela i brzo leti po elegantnom luku ka meti, gdje udara posred srede. Ako ste deo mete, izazivam vas da pročitate ovu knjigu. Biće to zdrava proba vaše vjere. Preživite paljbu Sema Harisa i možete s mirom gledati na svijet. Ali ne zamerite mi što sam sumnjičav: Haris nikad ne promaši, ni u jednoj rečenici, i zato je ova njegova nevelika knjiga tako nesrazmjerno razarajuća. Ukoliko već dijelite Harisove i moje sumnje u pogledu religijske vjere, ova knjiga biće vaše moćno oružje u raspravama sa onima koje sam prvo pomenuo.

Dodatne informacije

Izdavač Heliks
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter