Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Pinokio

Pinokio

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Karlo Kolodi


ISBN:

978-9958-21-033-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

N1450

Broj strana:

163

Težina:

270 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,10 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Stari stolar, Đepeto, napravi drvenog lutka i da mu ime Pinokio. Ubrzo se ispostavi da je Pinokio vrlo nestašan. Čim je naučio da hoda, Pinokio je pobjegao od kuće, ali se ubrzo vratio. Umoran, zaspao je pored peći.
Đepeto, koji je nakon toga ušao u kuću, našao je Pinokija izgorenih nogu. Đepeto je Pinokiju popravio noge, a lutak mu je, u znak zahvalnosti, obećao da će biti dobar i ići u školu.
Đepeto lutku kupuje odijelo i slovaricu, koju Pinokio kasnije prodaje za četiri pare, da bi kupio ulaznicu u pozorište. U pozorištu Pinokio sretne Harlekina, Kolombinu i Pjeroa, i sprijatelji se s njima. Vlasnik pozorišta, zvani Manđafuoko, nakon što mu je Pinokio ispričao priču o sebi i svom ocu, iz sažaljenja daje Pinokiju pet zlatnika da ih da svom ocu. Ali dešava se da na putu prema kući Pinokio sretne pohlepnu Lisicu i glupog Mačka, koji se Pinokiju predstavljaju kao prijatelji. Naivni Pinokio govori im o novcu koji ima kod sebe. Taj mu novac, kasnije, maskirani Mačak i Lisica otimaju. Uz sve to, oni ga objese o jedno drvo.

Harlekin i Kolombina pronalaze Pinokija obješenog o drvo i vode ga Maloj Vili. Tu mu ona nudi lijek od kojeg će ozdraviti. Pinokio obećava da će popiti lijek, ali tek kada dobije kocku šećera da ga zasladi. Pinokio dobija šećer, ali krši obećanje koje je dao Maloj Vili. Zbog toga mu izrasta veliki nos. Nakon što se Pinokio pokaje, obeća da će se popraviti, biti dobar i ići u školu, nos mu se smanji. Kada napokon stigne u školu, Pinokio vidi da je škola zatvorena. Ispred škole Pinokio sretne svog prijatelja Lučinjola, koji ga nagovora da otputuju u zemlju Igrariju. Ta zemlja je za Pinokija idealna: u njoj nema škole, učitelja, ni ikakvih zabrana - samo igra i zabava. Pošto se sjeti da je Maloj Vili obećao da će se popraviti, Pinokio kreće s Lučinjolom, ali mu govori da će se odmah vratiti, ne sluteći šta ga tamo čeka. U zemlji Igrariji, Pinokio postaje magare. Direktor cirkusa, vidjevši u Pinokiju priliku za dobru zaradu, natjera Pinokija da učestvuje u jednoj njegovoj predstavi, tokom koje Pinokio povrijedi nogu. Ljut i očajan, Direktor pozorišta baca Pinokija u more, gdje ga proguta kit. Kada je kit kihnuo, Pinokio je uspio izaći iz njegove utrobe.

Shvativši kakve je sve nesreće dožio lutajući svijetom, Pinokio se konačno vraća kući. Tu mu se posljednji put javlja njegova savjest, Zri-Zri, na koju sve do tada Pinokio uopšte nije obraćao pažnju. Zri-zri mu kaže da se Mala Vila razbolila, pa Pinokio odlučuje da joj pomogne. Počinje da plete korpe od pruća, s namjerom da ih proda i novac potroši na lijekove za Malu Vilu. Radeći tako, Pinokio zaspi...

U snu mu se javlja Mala Vila, koja mu ispuni i veliku želju koju je imao: da postane pravi dječak.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 1997
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Stari stolar, Đepeto, napravi drvenog lutka i da mu ime Pinokio. Ubrzo se ispostavi da je Pinokio vrlo nestašan. Čim je naučio da hoda, Pinokio je pobjegao od kuće, ali se ubrzo vratio. Umoran, zaspao je pored peći. Đepeto, koji je nakon toga ušao u kuću, našao je Pinokija izgorenih nogu. Đepeto je Pinokiju popravio noge, a lutak mu je, u znak zahvalnosti, obećao da će biti dobar i ići u školu. Đepeto lutku kupuje odijelo i slovaricu, koju Pinokio kasnije prodaje za četiri pare, da bi kupio ulaznicu u pozorište. U pozorištu Pinokio sretne Harlekina, Kolombinu i Pjeroa, i sprijatelji se s njima. Vlasnik pozorišta, zvani Manđafuoko, nakon što mu je Pinokio ispričao priču o sebi i svom ocu, iz sažaljenja daje Pinokiju pet zlatnika da ih da svom ocu. Ali dešava se da na putu prema kući Pinokio sretne pohlepnu Lisicu i glupog Mačka, koji se Pinokiju predstavljaju kao prijatelji. Naivni Pinokio govori im o novcu koji ima kod sebe. Taj mu novac, kasnije, maskirani Mačak i Lisica otimaju. Uz sve to, oni ga objese o jedno drvo. Harlekin i Kolombina pronalaze Pinokija obješenog o drvo i vode ga Maloj Vili. Tu mu ona nudi lijek od kojeg će ozdraviti. Pinokio obećava da će popiti lijek, ali tek kada dobije kocku šećera da ga zasladi. Pinokio dobija šećer, ali krši obećanje koje je dao Maloj Vili. Zbog toga mu izrasta veliki nos. Nakon što se Pinokio pokaje, obeća da će se popraviti, biti dobar i ići u školu, nos mu se smanji. Kada napokon stigne u školu, Pinokio vidi da je škola zatvorena. Ispred škole Pinokio sretne svog prijatelja Lučinjola, koji ga nagovora da otputuju u zemlju Igrariju. Ta zemlja je za Pinokija idealna: u njoj nema škole, učitelja, ni ikakvih zabrana - samo igra i zabava. Pošto se sjeti da je Maloj Vili obećao da će se popraviti, Pinokio kreće s Lučinjolom, ali mu govori da će se odmah vratiti, ne sluteći šta ga tamo čeka. U zemlji Igrariji, Pinokio postaje magare. Direktor cirkusa, vidjevši u Pinokiju priliku za dobru zaradu, natjera Pinokija da učestvuje u jednoj njegovoj predstavi, tokom koje Pinokio povrijedi nogu. Ljut i očajan, Direktor pozorišta baca Pinokija u more, gdje ga proguta kit. Kada je kit kihnuo, Pinokio je uspio izaći iz njegove utrobe. Shvativši kakve je sve nesreće dožio lutajući svijetom, Pinokio se konačno vraća kući. Tu mu se posljednji put javlja njegova savjest, Zri-Zri, na koju sve do tada Pinokio uopšte nije obraćao pažnju. Zri-zri mu kaže da se Mala Vila razbolila, pa Pinokio odlučuje da joj pomogne. Počinje da plete korpe od pruća, s namjerom da ih proda i novac potroši na lijekove za Malu Vilu. Radeći tako, Pinokio zaspi... U snu mu se javlja Mala Vila, koja mu ispuni i veliku želju koju je imao: da postane pravi dječak.

Dodatne informacije

Izdavač Sarajevo Publishing
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter