Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Pedeset: priručnik za ljubav i mržnju majki i kćerki

Pedeset: priručnik za ljubav i mržnju majki i kćerki

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789926310233

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D4509

Broj strana:

150

Težina:

300 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

19,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Da kojim slučajem živimo u susjedstvu ili komšiluku, knjigu koju imate u rukama biste već najvjerovatnije gledali u obliku TV-serije, i njezine junakinje i junaci bi se trajno uselili u vaš imaginarni svijet, koji će s vremenom postati stvaran. To je, zapravo, dnevnik majke koja se budi na pedeseti rođendan i nalazi kćerkin poklon: pedeset poruka zbog kojih generacija koja dolazi voli onu prethodnu. Puna dirljivih obrata i atmosfere nesigurnosti vječite promjenljivosti – tako karakteristične za devedesete godine prošlog stoljeća i takozvano tranzicijsko doba – to je dirljiva, u osnovi, obiteljska hronika u kojoj nailazimo na sve ono što obitelji nose: radost, tugu, međusobne odnose, ali ponajviše onu rutinu odnosa za koju nekada mislimo da je teret, a nekada da je jedini mogući modus operandi.

Na tih stotinjak i nešto stranica susrećemo spisateljicu kojoj je ovo debi, ali – u stilu i izrazu – ne zaostaje za autoricama s većim iskustvom. Pedeset je i knjiga suočenja s vlastitim dobom, u kojem konačno treba podvući neku crtu ispod toga šta se u životu (u)radilo, i iz jeseni života, sačuvati nešto i za zimu. U takvim podnošenjima računa kao da nam se svima čini da još uvijek nismo dovoljno ozbiljni, možda se tješimo da nismo ostarili, ali nije li jedna od najvećih tajni pisanja, pa i života uopće, da nikada ne ostarimo tako da se ne možemo igrati s tom činjenicom. Stoga je ova knjiga jedna vrsta igre, i dobro je da je tako. Šta je ono nekad znalo pisati na početku dobre serije ili filma: svi likovi u ovom djelu su izmišljeni i svaka sličnost sa stvarnim ličnostima i situacijama je slučajna.

Ovdje, nije taj slučaj. Likovi su stvarni i autonomija autorstva možda i formira neki novi podžanr mo-lit, pismo za koje sigurno možemo reći da je autentično, onoliko koliko to jesu majke ljubavi i kćerki. Čitajte, dakle, Pedeset. To je knjiga i (o) vama, i kakvi ste mogli biti, prije nego ste shvatili da ste morali biti ovakvi kakvi jeste.

Ahmed Burić

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2023
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x190
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Da kojim slučajem živimo u susjedstvu ili komšiluku, knjigu koju imate u rukama biste već najvjerovatnije gledali u obliku TV-serije, i njezine junakinje i junaci bi se trajno uselili u vaš imaginarni svijet, koji će s vremenom postati stvaran. To je, zapravo, dnevnik majke koja se budi na pedeseti rođendan i nalazi kćerkin poklon: pedeset poruka zbog kojih generacija koja dolazi voli onu prethodnu. Puna dirljivih obrata i atmosfere nesigurnosti vječite promjenljivosti – tako karakteristične za devedesete godine prošlog stoljeća i takozvano tranzicijsko doba – to je dirljiva, u osnovi, obiteljska hronika u kojoj nailazimo na sve ono što obitelji nose: radost, tugu, međusobne odnose, ali ponajviše onu rutinu odnosa za koju nekada mislimo da je teret, a nekada da je jedini mogući modus operandi. Na tih stotinjak i nešto stranica susrećemo spisateljicu kojoj je ovo debi, ali – u stilu i izrazu – ne zaostaje za autoricama s većim iskustvom. Pedeset je i knjiga suočenja s vlastitim dobom, u kojem konačno treba podvući neku crtu ispod toga šta se u životu (u)radilo, i iz jeseni života, sačuvati nešto i za zimu. U takvim podnošenjima računa kao da nam se svima čini da još uvijek nismo dovoljno ozbiljni, možda se tješimo da nismo ostarili, ali nije li jedna od najvećih tajni pisanja, pa i života uopće, da nikada ne ostarimo tako da se ne možemo igrati s tom činjenicom. Stoga je ova knjiga jedna vrsta igre, i dobro je da je tako. Šta je ono nekad znalo pisati na početku dobre serije ili filma: svi likovi u ovom djelu su izmišljeni i svaka sličnost sa stvarnim ličnostima i situacijama je slučajna. Ovdje, nije taj slučaj. Likovi su stvarni i autonomija autorstva možda i formira neki novi podžanr mo-lit, pismo za koje sigurno možemo reći da je autentično, onoliko koliko to jesu majke ljubavi i kćerki. Čitajte, dakle, Pedeset. To je knjiga i (o) vama, i kakvi ste mogli biti, prije nego ste shvatili da ste morali biti ovakvi kakvi jeste. Ahmed Burić

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter