Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Osnovi prava Evropske zajednice: uvod u ustavno i upravno pravo Evropske zajednice

Osnovi prava Evropske zajednice: uvod u ustavno i upravno pravo Evropske zajednice

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: T. C. Hartley


ISBN:

9958-704-07-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

K3342

Broj strana:

518

Težina:

950 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

58,50 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Glavni problemi u pripremi ovog izdanja vezuju se za posljedice Mastrihtskog sporazuma i sve veći broj odluka Evropskog suda. Što se tiče pitanja koja se u ovoj knjizi razmatraju, Sporazum u većoj mjeri dovodi do izmjena u nazivima a manje u odnosu na suštinu, ali to ne znači da je zbog toga težina zadatka koji je imao pisac ove knjige bila lakša. Od novih odluka koje je donio Evropski sud, njih preko 150 je zavrijedilo da bude razmotreno. Neke su u znatnoj mjeri izmijenile pravo i imale uticaja na strukturu knjige; druge su, jednostavno, potvrdile tendencije koje su u prethodnim izdanjima već zabilježene. Sve u svemu, što se tiče Evropskog suda, posljednjih šest godina vjerovatno je bio period konsolidacije a ne radikalnih promjena; pa ipak, donijete su neke kontroverzne odluke, a došlo je i do ozbiljnog razvoja na nivou pojedinosti.

Aprila 1993. godine objavio sam u časopisu International and Comparative Law Quarterly clanak pod naslovom Ustavni i institucionalni vidovi Mastrihtskog sporazuma (Constitutional and Institutional Aspects of the Maastricht Agreement). Želim da se uredniku, Lady Hazel Fox, zahvalim za dozvolu da dijelove ovog članka reproduciram u nekim dijelovima ove knjige. Čitaoce koji imaju potrebu za koncizan sažetak načina na koje je Mastrihtski sporazum uticao na pitanja koja se u ovoj knjizi razmatraju, upućujem da konsultiraju ovaj članak.
Osoblje Evropskog suda, naročito ono u Službi informacija, pružilo mi je dragocjenu pomoć. Želim da im se zahvalim, kao i mom asistentu istrazivaču, Inkeri Turkki, čiji je rad finansirala Londonska škola za ekonomiju. Polaznici mog kursa postdiplomskih studija na Londonskoj školi za ekonomiju imali su mnogo korisnih zapažanja, koja su se odrazila u novom tekstu. Kao i uvijek, medutim, najveci sam duznik svoje supruge Sandre, koja je procitala cio tekst i spasila me gomile gresaka, kako jezickih tako i sustinskih.
Nastojao sam da izlozim pravo kako je stajalo 1. januara 1994. Uz to, uzeo sam u obzir najvaznije slucajeve o kojimaje Evropski sud donio odluke pocetkom 1994, ali je bilo nemoguce da u potpunosti obuhvatim razvoj do koga je doslo posto je tekst morao biti predat u stampu..T.C.H. 14. maj 1994

  • Prevodilac: Prof. dr. Obrad Račić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 1998
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 165x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Mnogo stara knjiga

Detalji

Glavni problemi u pripremi ovog izdanja vezuju se za posljedice Mastrihtskog sporazuma i sve veći broj odluka Evropskog suda. Što se tiče pitanja koja se u ovoj knjizi razmatraju, Sporazum u većoj mjeri dovodi do izmjena u nazivima a manje u odnosu na suštinu, ali to ne znači da je zbog toga težina zadatka koji je imao pisac ove knjige bila lakša. Od novih odluka koje je donio Evropski sud, njih preko 150 je zavrijedilo da bude razmotreno. Neke su u znatnoj mjeri izmijenile pravo i imale uticaja na strukturu knjige; druge su, jednostavno, potvrdile tendencije koje su u prethodnim izdanjima već zabilježene. Sve u svemu, što se tiče Evropskog suda, posljednjih šest godina vjerovatno je bio period konsolidacije a ne radikalnih promjena; pa ipak, donijete su neke kontroverzne odluke, a došlo je i do ozbiljnog razvoja na nivou pojedinosti. Aprila 1993. godine objavio sam u časopisu International and Comparative Law Quarterly clanak pod naslovom Ustavni i institucionalni vidovi Mastrihtskog sporazuma (Constitutional and Institutional Aspects of the Maastricht Agreement). Želim da se uredniku, Lady Hazel Fox, zahvalim za dozvolu da dijelove ovog članka reproduciram u nekim dijelovima ove knjige. Čitaoce koji imaju potrebu za koncizan sažetak načina na koje je Mastrihtski sporazum uticao na pitanja koja se u ovoj knjizi razmatraju, upućujem da konsultiraju ovaj članak. Osoblje Evropskog suda, naročito ono u Službi informacija, pružilo mi je dragocjenu pomoć. Želim da im se zahvalim, kao i mom asistentu istrazivaču, Inkeri Turkki, čiji je rad finansirala Londonska škola za ekonomiju. Polaznici mog kursa postdiplomskih studija na Londonskoj školi za ekonomiju imali su mnogo korisnih zapažanja, koja su se odrazila u novom tekstu. Kao i uvijek, medutim, najveci sam duznik svoje supruge Sandre, koja je procitala cio tekst i spasila me gomile gresaka, kako jezickih tako i sustinskih. Nastojao sam da izlozim pravo kako je stajalo 1. januara 1994. Uz to, uzeo sam u obzir najvaznije slucajeve o kojimaje Evropski sud donio odluke pocetkom 1994, ali je bilo nemoguce da u potpunosti obuhvatim razvoj do koga je doslo posto je tekst morao biti predat u stampu..T.C.H. 14. maj 1994

Dodatne informacije

Izdavač Magistrat
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter