Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Osnove posebne pedagogije

Osnove posebne pedagogije

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Heinz Bach


ISBN:

978-953-6101-65-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9622

Broj strana:

159

Težina:

250 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

38,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U ovoj knjizi obrađena su sva temeljna pitanja posebne pedagogije kao znanosti i prakse odgojno-obrazovnog rada s osobama s posebnim potrebama. Pored ostalih, posebno su obrađena sljedeća pitanja; posebna pedagogija kao znanost; temeljni problemi posebne pedagogije; ciljevi posebne pedagogije; oblici djelovanja posebne pedagogije; organizacijski oblici posebne pedagogije.

Iz knjige
Kada se ovdje govori o posebnoj pedagogiji, potrebno je dati jednu pojmovnu napomenu: Oznaka posebna pedagogija konkurira s nizom drugih pojmova: specijalna pedagogija, pedagogija ometenih, rehabilaticjska pedagogija, ortopedagogija, specijalni odgoj, posebni odgoj, zdravstveni odgoj, terapeutski odgoj, pospješujuća pedagogija, integracijska pedagogija - a javljaju se i dvočnale oznake kao što je naziv posebna i specijalna pedagogija.
(...) Očito je, dakle, da nestaje termin koji akcijski neutralno označava pospješivanje u smislu ciljana ostvarivanja utjecaja u formalnom i sadržajnom pogledu. Ostaje stoga kao i do sada potreba da ga iznađemo ili izumimo, kako bismo dostatno kompleksno i primjereno označavali intenciju i metodu postupanja, istodobno je diferencirajući od susjednih nastojanja (kao što su primjerice ona medicinske ili socijalne naravi).
Pri sadašnjem stanju diskusije ovdje je odabrana oznaka posebna pedagogija, jer upozorava na ono posebno, tj. Na ono što s obzirom na ishodišni pedagoški položaj odstupa od redovitog pedagoškog bavljenja kao i na posebne zadatke i postupke; jer druge discipline za njom ne posežu; jer je pri svemu tome otvorena za drugačije naglaske na problemima i postupcima te se u skladu s time nikad ne pozicionira jednostrano, ne upuštajući se ni u tematska sužavanja; jer ne sadrži nikakva problematična obećanja (izlječenje itd.); jer nije nužno usredotočena samo na određene osobe (npr. Na ometene) te daje utoliko manje povoda tome da pridonese stigmatiziranjima, premda i ona poput svake druge oznake također može biti krivo shvaćena, kako to pokazuju odgovarajuće povijesne hipoteke.

  • Originalni naziv: Grundlagen der Sonderpädagogik...
  • Prevodilac: Sead Muhamedagić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2005
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

U ovoj knjizi obrađena su sva temeljna pitanja posebne pedagogije kao znanosti i prakse odgojno-obrazovnog rada s osobama s posebnim potrebama. Pored ostalih, posebno su obrađena sljedeća pitanja; posebna pedagogija kao znanost; temeljni problemi posebne pedagogije; ciljevi posebne pedagogije; oblici djelovanja posebne pedagogije; organizacijski oblici posebne pedagogije. Iz knjige Kada se ovdje govori o posebnoj pedagogiji, potrebno je dati jednu pojmovnu napomenu: Oznaka posebna pedagogija konkurira s nizom drugih pojmova: specijalna pedagogija, pedagogija ometenih, rehabilaticjska pedagogija, ortopedagogija, specijalni odgoj, posebni odgoj, zdravstveni odgoj, terapeutski odgoj, pospješujuća pedagogija, integracijska pedagogija - a javljaju se i dvočnale oznake kao što je naziv posebna i specijalna pedagogija. (...) Očito je, dakle, da nestaje termin koji akcijski neutralno označava pospješivanje u smislu ciljana ostvarivanja utjecaja u formalnom i sadržajnom pogledu. Ostaje stoga kao i do sada potreba da ga iznađemo ili izumimo, kako bismo dostatno kompleksno i primjereno označavali intenciju i metodu postupanja, istodobno je diferencirajući od susjednih nastojanja (kao što su primjerice ona medicinske ili socijalne naravi). Pri sadašnjem stanju diskusije ovdje je odabrana oznaka posebna pedagogija, jer upozorava na ono posebno, tj. Na ono što s obzirom na ishodišni pedagoški položaj odstupa od redovitog pedagoškog bavljenja kao i na posebne zadatke i postupke; jer druge discipline za njom ne posežu; jer je pri svemu tome otvorena za drugačije naglaske na problemima i postupcima te se u skladu s time nikad ne pozicionira jednostrano, ne upuštajući se ni u tematska sužavanja; jer ne sadrži nikakva problematična obećanja (izlječenje itd.); jer nije nužno usredotočena samo na određene osobe (npr. Na ometene) te daje utoliko manje povoda tome da pridonese stigmatiziranjima, premda i ona poput svake druge oznake također može biti krivo shvaćena, kako to pokazuju odgovarajuće povijesne hipoteke.

Dodatne informacije

Izdavač EDUCA - nakladno društvo d.o.o.
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter