Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Operativni sistemi : teorija, praksa i rešeni zadaci

Operativni sistemi : teorija, praksa i rešeni zadaci

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

86-7555-274-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

V3501

Broj strana:

616

Težina:

777 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

50,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Prva knjiga na našem jeziku posvećena osnovnim teoreskim konceptima operativnih sistema i njihovoj vezi sa praksom. Knjiga uvodi čitaoce u osnove savremenih operativnih sistema, jasno definišući koncepte i algoritme korištene pri projektovanju njihovih pojedinih djelova. Može se reći da ova knjiga predstavlja pokušaj demistifikacije operativnih sistema, bez detaljnije analize i interpretacije izvornog koda.

Pored teoreskih postavki, knjiga opisuje i praktične implementacije poznatih operativnih sistema - Windows, Unix/Linux i Mac OS. Sadrži ilustracije važnih principa i algoritama primjenjenih u relazicijama operativnih sistema. Na kraju svakog poglavlja data su pitanja i zadaci za vježbu.

Prvenstveno je namjenjena studentima, a pogodna je i za početnike koji se prvi put sreću sa ovom materijom. Mogu je koristiti i programeri, administratori sistema, inženjeri, kao i obični korisnici računara koji žele da saznaju više o načinu funkcionisanja operativnih sistema.

SADRŽAJ

Predgovor

Poglavlje 1: Uvod u operativne sisteme

Poglavlje 2: Jezgro operativnog sistema i upravljanje procesima

Poglavlje 3: Raspoređivanje procesa i dodjela procesora

Poglavlje 4: Sinhronizacija procesa

Poglavlje 5: Zastoj

Poglavlje 6: Upravljanje memorijom

Poglavlje 7: Virtuelna memorija

Poglavlje 8: Ulazno-izlazni podsistem

Poglavlje 9: Sekundarne i tercijarne memorije

Poglavlje 10: Sistemi datoteka

Poglavlje 11: Mrežno okruženje

Poglavlje 12: Distribuirani sistemi

Poglavlje 13: Zaštita i sigurnost

Poglavlje 14: Korisnički interfejs

Dodatak A: Familija operativnih sistema Windows

Dodatak B: Mac OS X

Dodatak C: Pitanja i odgovori

Spisak termina korištenih u knjizi

Indeks

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2005
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 168x235
  • Zemlja porijekla: Nepoznato
  • Stanje: Nova

Detalji

Prva knjiga na našem jeziku posvećena osnovnim teoreskim konceptima operativnih sistema i njihovoj vezi sa praksom. Knjiga uvodi čitaoce u osnove savremenih operativnih sistema, jasno definišući koncepte i algoritme korištene pri projektovanju njihovih pojedinih djelova. Može se reći da ova knjiga predstavlja pokušaj demistifikacije operativnih sistema, bez detaljnije analize i interpretacije izvornog koda. Pored teoreskih postavki, knjiga opisuje i praktične implementacije poznatih operativnih sistema - Windows, Unix/Linux i Mac OS. Sadrži ilustracije važnih principa i algoritama primjenjenih u relazicijama operativnih sistema. Na kraju svakog poglavlja data su pitanja i zadaci za vježbu. Prvenstveno je namjenjena studentima, a pogodna je i za početnike koji se prvi put sreću sa ovom materijom. Mogu je koristiti i programeri, administratori sistema, inženjeri, kao i obični korisnici računara koji žele da saznaju više o načinu funkcionisanja operativnih sistema. SADRŽAJ Predgovor Poglavlje 1: Uvod u operativne sisteme Poglavlje 2: Jezgro operativnog sistema i upravljanje procesima Poglavlje 3: Raspoređivanje procesa i dodjela procesora Poglavlje 4: Sinhronizacija procesa Poglavlje 5: Zastoj Poglavlje 6: Upravljanje memorijom Poglavlje 7: Virtuelna memorija Poglavlje 8: Ulazno-izlazni podsistem Poglavlje 9: Sekundarne i tercijarne memorije Poglavlje 10: Sistemi datoteka Poglavlje 11: Mrežno okruženje Poglavlje 12: Distribuirani sistemi Poglavlje 13: Zaštita i sigurnost Poglavlje 14: Korisnički interfejs Dodatak A: Familija operativnih sistema Windows Dodatak B: Mac OS X Dodatak C: Pitanja i odgovori Spisak termina korištenih u knjizi Indeks

Dodatne informacije

Izdavač Mikro knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter