Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Oko ognja (Roman odbjeglog špijuna)

Oko ognja (Roman odbjeglog špijuna)

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Esma Bandić


ISBN:

9789958646140

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B0316

Broj strana:

336

Težina:

481 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Roman Oko Ognja sagledava aspekte promjenjivosti svijesti individue i propituje mogućnosti za napuštanje totalitarnih normi i praksi. To je roman odbjeglog špijuna, kako zapravo i glasi njegov podnaslov, roman uhode koji napušta svoj nečasni posao i odlučuje obznaniti istinu. U njegovu preobražaju oslikana je situacija savremenog čovjeka uhvaćenog u mrežu špijunaže u prostoru i vremenu koji su određeni granicama nevidljivog totalitarnog sistema. Promjena svijesti špijuna i preobražaj njegova identiteta, ali i sve drugo unutar romana kreće se u nestvarnom ambijentu sličnom snu i uveliko podsjeća na atmosferu užasa koja se može usporediti sa velikim djelima evropske i svjetske književnosti.
Međutim, u trenutku kad tajanstveni špijun dostavi rukopis knjige nepoznatog autora izvjesnom primatelju počinje da se raspada sistem kontrole uma i razbija iluzija o trajnosti totaliteta.


Angažman primatelja u pogledu sastavljanja izrezanog romana, odnosno slaganja fragmenata jedne priče u istu tu priču sa promijenjenim slijedom događaja i hronotopom, specifičan je književni postupak koji se uovoj postmodernističkoj igri ostvaruje kao doprinos na razotkrivanju tragova savršeno počinjenog zločina.

Primateljevim intervencijama slaganja fragmenata romana odbjeglog špijuna po principu logike u prvom planu prozne strukture artikulirat će se priča o ljubavi - jednako opasna kao ples smrti oko ognja. Na koncu, zarobljena u prostoru između legende i mučnog sna priča o ljubavi Draginje i Dragoje ostvaruje se kao ironizirajuća gesta kojom se propituje smisao ljubavi u mračnoj i mučnoj atmosferi užasa, mreži špijunaže i uhođenja.

Dženan Kos

Prva nagrada za najbolji neobjavljeni roman Fra Grgo Martić 2015.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2015
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Roman Oko Ognja sagledava aspekte promjenjivosti svijesti individue i propituje mogućnosti za napuštanje totalitarnih normi i praksi. To je roman odbjeglog špijuna, kako zapravo i glasi njegov podnaslov, roman uhode koji napušta svoj nečasni posao i odlučuje obznaniti istinu. U njegovu preobražaju oslikana je situacija savremenog čovjeka uhvaćenog u mrežu špijunaže u prostoru i vremenu koji su određeni granicama nevidljivog totalitarnog sistema. Promjena svijesti špijuna i preobražaj njegova identiteta, ali i sve drugo unutar romana kreće se u nestvarnom ambijentu sličnom snu i uveliko podsjeća na atmosferu užasa koja se može usporediti sa velikim djelima evropske i svjetske književnosti. Međutim, u trenutku kad tajanstveni špijun dostavi rukopis knjige nepoznatog autora izvjesnom primatelju počinje da se raspada sistem kontrole uma i razbija iluzija o trajnosti totaliteta. Angažman primatelja u pogledu sastavljanja izrezanog romana, odnosno slaganja fragmenata jedne priče u istu tu priču sa promijenjenim slijedom događaja i hronotopom, specifičan je književni postupak koji se uovoj postmodernističkoj igri ostvaruje kao doprinos na razotkrivanju tragova savršeno počinjenog zločina. Primateljevim intervencijama slaganja fragmenata romana odbjeglog špijuna po principu logike u prvom planu prozne strukture artikulirat će se priča o ljubavi - jednako opasna kao ples smrti oko ognja. Na koncu, zarobljena u prostoru između legende i mučnog sna priča o ljubavi Draginje i Dragoje ostvaruje se kao ironizirajuća gesta kojom se propituje smisao ljubavi u mračnoj i mučnoj atmosferi užasa, mreži špijunaže i uhođenja. Dženan Kos Prva nagrada za najbolji neobjavljeni roman Fra Grgo Martić 2015.

Dodatne informacije

Izdavač Anto Stanić
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter