Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Odgoj za budućnost - Sedam temeljnih spoznaja u odgoju za budućnost

Odgoj za budućnost - Sedam temeljnih spoznaja u odgoju za budućnost

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Edgar Morin


ISBN:

978-953-6101-47-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9612

Broj strana:

128

Težina:

200 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

38,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Ovaj je tekst zamišljen biti temelj razmatranjima koja bi trebala prethoditi svakom pedagoškom vodiču ili priručniku. On ne obrađuje sve predmete koje se počava, odnosno koje bi trebalo poučavati; jedina mu je namjera izložiti središnja ili temeljna pitanja što su u potpunosti zanemarena ili zaboravljena, a koja će biti nužno poučavati u 21. stoljeću. Postoji sedam temeljnih spoznaja kojima će se odgoj za budućnost morati baviti u svakom društvu i u svakoj kulturi, i to bez iznimke i u cijelosti, na način i po pravilima primjerenim svakom društvu i svakoj kulturi.

Iz Proslova glavnog direktora UNESCO-a

Kad gledamo prema budućnosti, vidimo da još postoje brojne neizvjesnosti o tome kakav će biti svijet naše djece, naših unuka i djece naših unuka. Međutim, bar u jednu stvar možemo biti sigurni: ako želimo da Zemlja bude u stanju podmiriti potrebe ljudskih bića koja je nastavaju, ljudsko će se društvo morati preobraziti. Tako će svijet sutrašnjice morati biti temeljno drugačiji od ovog kakav danas poznajemo, na početku novog tisućljeća. Moramo djelovati u smislu građenja održive budućnosti u kojoj će biti moguće živjeti. Demokracija, pravednost i socijalna pravda, mir kao i sklad s našim prirodnim okoličem moraju biti ključne riječi tog svijeta u nastanku. Moramo biti sigurni da će pojam održivosti biti u temelju našeg načina života, načina upravljanja državama i zajednica te svih međudjelovanja na globalnoj razini.
Na putu tog razvoja prema temeljnim promjenama u našem stilu života i ponašanja, odgoj - u najširem smislu riječi - treba odigrati glavnu ulogu. Odgoj je snaga budućnosti jer je jedan od najmoćnijih instrumenata za ostvarenje te promjene. Jedan od najvećih izazova jest kako izmijeniti naš način mišljenja s namjerom da se suočimo s rastućim usložnjavanjem i brzinom promjena, te s nepredvidivošću što karakteriziraju naš svijet. Trebamo ponovno promisliti način kako organizirati spoznaju. Zato moramo ukloniti tradicionalne pregrade između disciplina i osmisliti kako povezati ono što je do sada bilo odvojeno. Moramo reformulirati naše odgojno-obrazovne programe i obrazovne politike. Provodeći te reforme trebamo imati u vidu dugoročna zbivanja, svijet budućih naraštaja za koje snosimo ogromnu odgovornost.

  • Originalni naziv: Les sept savoirs necessaires...
  • Prevodilac: Ingrid Šafranek
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2002
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Ovaj je tekst zamišljen biti temelj razmatranjima koja bi trebala prethoditi svakom pedagoškom vodiču ili priručniku. On ne obrađuje sve predmete koje se počava, odnosno koje bi trebalo poučavati; jedina mu je namjera izložiti središnja ili temeljna pitanja što su u potpunosti zanemarena ili zaboravljena, a koja će biti nužno poučavati u 21. stoljeću. Postoji sedam temeljnih spoznaja kojima će se odgoj za budućnost morati baviti u svakom društvu i u svakoj kulturi, i to bez iznimke i u cijelosti, na način i po pravilima primjerenim svakom društvu i svakoj kulturi. Iz Proslova glavnog direktora UNESCO-a Kad gledamo prema budućnosti, vidimo da još postoje brojne neizvjesnosti o tome kakav će biti svijet naše djece, naših unuka i djece naših unuka. Međutim, bar u jednu stvar možemo biti sigurni: ako želimo da Zemlja bude u stanju podmiriti potrebe ljudskih bića koja je nastavaju, ljudsko će se društvo morati preobraziti. Tako će svijet sutrašnjice morati biti temeljno drugačiji od ovog kakav danas poznajemo, na početku novog tisućljeća. Moramo djelovati u smislu građenja održive budućnosti u kojoj će biti moguće živjeti. Demokracija, pravednost i socijalna pravda, mir kao i sklad s našim prirodnim okoličem moraju biti ključne riječi tog svijeta u nastanku. Moramo biti sigurni da će pojam održivosti biti u temelju našeg načina života, načina upravljanja državama i zajednica te svih međudjelovanja na globalnoj razini. Na putu tog razvoja prema temeljnim promjenama u našem stilu života i ponašanja, odgoj - u najširem smislu riječi - treba odigrati glavnu ulogu. Odgoj je snaga budućnosti jer je jedan od najmoćnijih instrumenata za ostvarenje te promjene. Jedan od najvećih izazova jest kako izmijeniti naš način mišljenja s namjerom da se suočimo s rastućim usložnjavanjem i brzinom promjena, te s nepredvidivošću što karakteriziraju naš svijet. Trebamo ponovno promisliti način kako organizirati spoznaju. Zato moramo ukloniti tradicionalne pregrade između disciplina i osmisliti kako povezati ono što je do sada bilo odvojeno. Moramo reformulirati naše odgojno-obrazovne programe i obrazovne politike. Provodeći te reforme trebamo imati u vidu dugoročna zbivanja, svijet budućih naraštaja za koje snosimo ogromnu odgovornost.

Dodatne informacije

Izdavač EDUCA - nakladno društvo d.o.o.
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter