Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Nuspojave

Nuspojave

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Woody Allen


ISBN:

978-86-7560-071-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K3776

Broj strana:

148

Težina:

200 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

11,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Osim što je režirao i glumio u hrpi filmova Woody Allen je i uspješan pisac koji je do sada objavio zavidan broj kratkih proza, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama, i tek je ponešto od toga bilo dostupno.

Sad smo kvit (1971) i Nuspojave (1980) već decenijama važe za klasike otkačenog humora, paradoksa, duhovitog eseja i parodije. U ovim djelima Alenov humor, neurotičnost, cinizam i referentnost dolaze do izražaja. On se vješto poigrava njujorškim humorom, jevrejskim identitetom, tragikomičnim njujorškim intelektualcima i mediokritetima. Većina tekstova (ukupno ih je 17) iz knjige Sad smo kvit bili su objavljivani u magazinima, uglavnom u Njujorkeru, Plejboju, Evergrin rivjuu. Iako su pisani prije više od 37 godina, zadržali su svoju britkost i svježinu. U knjizi Sad smo kvit, između ostalih, nalaze se i ovi tekstovi: Šmedovi memoari (sjećanja Hitlerovog berberina, koji je pružao frizerske usluge vođi i visokim zvaničnicima, ovo je originalan i humoran osvrt na Drugi svjetski rat i perspektive Hitlerove kose), Moja filozofija (Kritika čiste strepnje, Eshatološka dijalektika kao način savladavanja herpesa zostera, Kosmos sa pet dolara dnevno) Zapisi iz pregojenog doma (pošto je za vrijeme jednog avionskog leta pročitao Dostojevskog i novi broj časopisa Mršavimo zajedno)...

U istom duhu su i Nuspojave, sa takođe 17 tekstova:
Što sudba uskrati (bilješke za roman od 800 strana), Moja odbrana (parodija Sokratove odbrane u kojoj je Vudi Alen osuđenik), Slučaj Kugelmas (magičan način ljubavnog susreta sa Emom Bovari)...
Vudi Alen je kultna umjetnička figura našeg doba. Renesansno svjestran, svoj genij je ispoljio kao režiser, glumac, scenarista, džez muzičar, dramski pisac, esejista i novelista. Njegove kratke priče su neizostavni dio antologija američke proze. Vudi Alen ne bježi od tabu tema, posjeduje nezlobnu hrabrost i intelektualnu superiornost da se suoči i sa samim sobom.

  • Originalni naziv: Side Effects
  • Prevodilac: Bojana Vujin
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x190
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Osim što je režirao i glumio u hrpi filmova Woody Allen je i uspješan pisac koji je do sada objavio zavidan broj kratkih proza, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama, i tek je ponešto od toga bilo dostupno. Sad smo kvit (1971) i Nuspojave (1980) već decenijama važe za klasike otkačenog humora, paradoksa, duhovitog eseja i parodije. U ovim djelima Alenov humor, neurotičnost, cinizam i referentnost dolaze do izražaja. On se vješto poigrava njujorškim humorom, jevrejskim identitetom, tragikomičnim njujorškim intelektualcima i mediokritetima. Većina tekstova (ukupno ih je 17) iz knjige Sad smo kvit bili su objavljivani u magazinima, uglavnom u Njujorkeru, Plejboju, Evergrin rivjuu. Iako su pisani prije više od 37 godina, zadržali su svoju britkost i svježinu. U knjizi Sad smo kvit, između ostalih, nalaze se i ovi tekstovi: Šmedovi memoari (sjećanja Hitlerovog berberina, koji je pružao frizerske usluge vođi i visokim zvaničnicima, ovo je originalan i humoran osvrt na Drugi svjetski rat i perspektive Hitlerove kose), Moja filozofija (Kritika čiste strepnje, Eshatološka dijalektika kao način savladavanja herpesa zostera, Kosmos sa pet dolara dnevno) Zapisi iz pregojenog doma (pošto je za vrijeme jednog avionskog leta pročitao Dostojevskog i novi broj časopisa Mršavimo zajedno)... U istom duhu su i Nuspojave, sa takođe 17 tekstova: Što sudba uskrati (bilješke za roman od 800 strana), Moja odbrana (parodija Sokratove odbrane u kojoj je Vudi Alen osuđenik), Slučaj Kugelmas (magičan način ljubavnog susreta sa Emom Bovari)... Vudi Alen je kultna umjetnička figura našeg doba. Renesansno svjestran, svoj genij je ispoljio kao režiser, glumac, scenarista, džez muzičar, dramski pisac, esejista i novelista. Njegove kratke priče su neizostavni dio antologija američke proze. Vudi Alen ne bježi od tabu tema, posjeduje nezlobnu hrabrost i intelektualnu superiornost da se suoči i sa samim sobom.

Dodatne informacije

Izdavač Solaris
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter