Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.168

Facebook slicica

Katalog

Niyazi Misri - Bogougodnik na svodu nedaća

Niyazi Misri - Bogougodnik na svodu nedaća

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Mustafa Tatci


ISBN:

987-9958-29-035-0

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K7839

Broj strana:

240

Težina:

240 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

17,60 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Nova knjiga iz štamparije Connectum Nijazi Misri Bogougodnik na svodu nedaća je nova knjiga koja govori o životu šejha Mehmeda Nijazi Misrija. Knjiga je veoma interesantna i opisuje period osmanke vlasti u XVII st. te kako je ovaj veliki šejh imao problema sa tadašnjom vlašću koju je kudio te sa grupom osmanskih učenjaka koji su slijedili učenje i ideje Ibn Tejmije te su natjerali tadašnjeg velikog vezira da proglas devran - zikr zabranjenim ali trojica šejhova, od kojih je jedan Nijazi, nisu htjeli to prekinuti što je imalo za posljedicu da su ga bili protjerali iz Zemlje.

Kasnije kad se vratio, u džamiji Aja-Sofija je iznio kuranske, sunnetske, idžma i kijas dokaze, pa pošto se tu zadesio sami sultan lično, naredio je da od tog dana fetva o zabrani devrana prestaje biti na snazi pa sufije taj isti tren održavaju devran - zikr u prisustvu sultana i od tada se u toj džamiji na svaku 27. noć Ramazana obavlja derviški zikr kao spomen na Nijaziju.

Takođe, u ovoj knjizi otkrivamo pozadinu Sajinih tzv. Sunniskih alima koji su u periodu od 30 god. Zagorčali život svim sufijama u Osmanskom carstvu te su bili uzrokom mučenja mnogih evlija koji su im se suprostavili.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x180
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Nova knjiga iz štamparije Connectum Nijazi Misri Bogougodnik na svodu nedaća je nova knjiga koja govori o životu šejha Mehmeda Nijazi Misrija. Knjiga je veoma interesantna i opisuje period osmanke vlasti u XVII st. te kako je ovaj veliki šejh imao problema sa tadašnjom vlašću koju je kudio te sa grupom osmanskih učenjaka koji su slijedili učenje i ideje Ibn Tejmije te su natjerali tadašnjeg velikog vezira da proglas devran - zikr zabranjenim ali trojica šejhova, od kojih je jedan Nijazi, nisu htjeli to prekinuti što je imalo za posljedicu da su ga bili protjerali iz Zemlje. Kasnije kad se vratio, u džamiji Aja-Sofija je iznio kuranske, sunnetske, idžma i kijas dokaze, pa pošto se tu zadesio sami sultan lično, naredio je da od tog dana fetva o zabrani devrana prestaje biti na snazi pa sufije taj isti tren održavaju devran - zikr u prisustvu sultana i od tada se u toj džamiji na svaku 27. noć Ramazana obavlja derviški zikr kao spomen na Nijaziju. Takođe, u ovoj knjizi otkrivamo pozadinu Sajinih tzv. Sunniskih alima koji su u periodu od 30 god. Zagorčali život svim sufijama u Osmanskom carstvu te su bili uzrokom mučenja mnogih evlija koji su im se suprostavili.

Dodatne informacije

Izdavač Connectum
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter