Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

27.351

Facebook slicica

Katalog

Nesporazum

Nesporazum

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Muris Pirić


ISBN:

978-953-222-803-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M8366

Broj strana:

395

Težina:

630 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

57,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Pisan u maniru detektivske priče, Nesporazum je roman potrage, obiteljsko-prognaničke tematike, što bi trebalo shvatiti vrlo uvjetno. Naime, obiteljski je u mjeri u kojoj govori o razaranjima obitelji i pokušajima njihovih konsolidacija, a prognanički je na također atipičan način: u ratno doba protagonist romana Ramiz se već nalazio u inozemstvu, pa mu je ratom prije bilo onemogućeno dalje školovanje i planirani povratak, nego što je, glavu spašavajući, bio otjeran u izbjeglištvo.

Zamašnjak cijele fabule je pisamce koje Ramiz dobiva od Nepoznate Pošiljateljice, s apsurdnom tvrdnjom. Uvjeren da se radi o nesporazumu ili neslanoj šali, Ramiz, razveden čovjek kojemu očajnički nedostaje njegov sin, pedantna osoba koja želi živjeti u miru sa samom sobom, kreće u potragu za Uznemiravateljicom. Trag krivuda od njegovog rodnog grada u Bosni, danas uveliko izmijenjenog ožiljcima iz rata i poraća, do provincijskog mjesta na drugoj strani svijeta. Potraga se pretvara u put kroz Ramizovu novootkrivenu prošlost, u refleksiju i mukotrpan samospoznajni proces. Ona mu ponovo otkriva praktično zaboravljeni svijet njegovog djetinjstva i mladosti, ali i svijet suvremenog, u međuvremenu izmijenjenog i njemu malo prepoznatljivog rodnog kraja. Oba se ta svijeta kontrapunktiraju sa životom u Ramizovoj zapadnoeuropskoj novoj domovini.


Detaljno prikazujući Ramizove dvojbe i nedoumice autor nas vodi kroz proces postupne transformacije njegove ličnosti. Unatoč hiper-racionalnoj prirodi Ramiz ne odolijeva zovu intuicije i, vođen njom, grozničavo korača putom suočavanja, putom otkrivanja ratnih rana, obiteljskih trauma i društvenih malformacija. Tijekom potrage doznaje puno više od onoga što je želio i bio spreman podnijeti.

Muris Pirić je ovim romanom ponudio opsežan uvid u psihologiju i refleksiju suvremenog intelektulaca-bipatrida, osobe koja se po svojim svjetonazorima vrlo dobro uklapa u novu sredinu, ali koja se zbog svog podrijetla, porodične tradicije i davno stečenih navika istodobno vrlo razlikuje od nje. Razapetost između svih tih svjetova, uz Ramizovu prirođenu neodlučnost i povremenu plahost, neizbježno ga vodi u složenu dramu.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Pisan u maniru detektivske priče, Nesporazum je roman potrage, obiteljsko-prognaničke tematike, što bi trebalo shvatiti vrlo uvjetno. Naime, obiteljski je u mjeri u kojoj govori o razaranjima obitelji i pokušajima njihovih konsolidacija, a prognanički je na također atipičan način: u ratno doba protagonist romana Ramiz se već nalazio u inozemstvu, pa mu je ratom prije bilo onemogućeno dalje školovanje i planirani povratak, nego što je, glavu spašavajući, bio otjeran u izbjeglištvo. Zamašnjak cijele fabule je pisamce koje Ramiz dobiva od Nepoznate Pošiljateljice, s apsurdnom tvrdnjom. Uvjeren da se radi o nesporazumu ili neslanoj šali, Ramiz, razveden čovjek kojemu očajnički nedostaje njegov sin, pedantna osoba koja želi živjeti u miru sa samom sobom, kreće u potragu za Uznemiravateljicom. Trag krivuda od njegovog rodnog grada u Bosni, danas uveliko izmijenjenog ožiljcima iz rata i poraća, do provincijskog mjesta na drugoj strani svijeta. Potraga se pretvara u put kroz Ramizovu novootkrivenu prošlost, u refleksiju i mukotrpan samospoznajni proces. Ona mu ponovo otkriva praktično zaboravljeni svijet njegovog djetinjstva i mladosti, ali i svijet suvremenog, u međuvremenu izmijenjenog i njemu malo prepoznatljivog rodnog kraja. Oba se ta svijeta kontrapunktiraju sa životom u Ramizovoj zapadnoeuropskoj novoj domovini. Detaljno prikazujući Ramizove dvojbe i nedoumice autor nas vodi kroz proces postupne transformacije njegove ličnosti. Unatoč hiper-racionalnoj prirodi Ramiz ne odolijeva zovu intuicije i, vođen njom, grozničavo korača putom suočavanja, putom otkrivanja ratnih rana, obiteljskih trauma i društvenih malformacija. Tijekom potrage doznaje puno više od onoga što je želio i bio spreman podnijeti. Muris Pirić je ovim romanom ponudio opsežan uvid u psihologiju i refleksiju suvremenog intelektulaca-bipatrida, osobe koja se po svojim svjetonazorima vrlo dobro uklapa u novu sredinu, ali koja se zbog svog podrijetla, porodične tradicije i davno stečenih navika istodobno vrlo razlikuje od nje. Razapetost između svih tih svjetova, uz Ramizovu prirođenu neodlučnost i povremenu plahost, neizbježno ga vodi u složenu dramu.

Dodatne informacije

Izdavač Jesenski i Turk
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter