Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Ne uzimam - Sporna povijest braka

Ne uzimam - Sporna povijest braka

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Susane Squire


ISBN:

978-953-316-049-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K8181

Broj strana:

256

Težina:

500 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

34,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Brak se kao takav razvio kako bi se ustanovilo pokroviteljstvo nad ženama i kontrolirao njihov seksualni život. Provokativno? Možda. Istinito? Sigurno. Više od deset tisuća godina, brak – i sama ideja braka – osnova je društva. U svojem životnom djelu Ne uzimam : Sporna povijest braka Susan Squire otkrit će turbulentnu povijest i mnoge implikacije naše najtemeljnije institucije.

Počevši s otkrićem, mnogo prije nego što je postojao zapis o vremenu, da seks vodi do začeća, odnosno očinstva (te time automatski i do partnerstva), te nas posljedično dovodeći do pojave modernog braka iz ljubavi, autorica nam otkriva mnoge načine sparivanja muškaraca i žena i pokazuje kako točno njihovo zajedništvo utječe na povijest, društvo, politiku, religiju i samo poimanje kućanstva.

Od Adama i Eve, do renesanse i dalje, Squire će nam pojasniti povijest i značaj institucije braka, lepršavo kao da priča ispijajući kavu s prijateljicom. Naučit ćemo tako da su muškarci grada Atene imali hetere (kurtizane) da ih zabavljaju, konkubine za svoje svakodnevne potrebe i supruge koje su im rađale zakonitu djecu. Rimljanke su se, s druge strane, naučile koristiti svojom moći kako bi ugrožavale mušku vladavinu u društvu.

Novi Zavjet nudi jednakost mužu i ženi, barem u bračnom krevetu, a povezivanje požude s Evinim iskonskim grijehom može se pripisati Augustinu. Squire istražuje i kazne za seksualne prijestupe iz šestoga stoljeća, preljub u srednjem vijeku i poistovjećivanje žene s vješticom tijekom Inkvizicije.

Jedino što nam nakon ovog iscrpnog i zanimljivog pregleda ostaje za zapitati se jest hoće li se naša ideja moderne ljubavi naći u nekom budućem poglavlju knjige o inkarnacijama brakova? Jer, ljubav možda i nije rješenje, već dobro ispričana – priča.

Provokativan prikaz braka i njegova značenja za društvo, politiku, religiju i samo kućanstvo, rezultat trinaestogodišnjeg intenzivnog istraživanja, ali puno više od suhoparnog intelektualnog promišljanja, ovo je odvažan, provokativan, zabavan, kaleidoskopski prikaz o tome što je brak značio i što predstavlja.

  • Originalni naziv: I dont
  • Prevodilac: Marina Leskovar Grubišić
  • Edicija: Facta
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

    Detalji

    Brak se kao takav razvio kako bi se ustanovilo pokroviteljstvo nad ženama i kontrolirao njihov seksualni život. Provokativno? Možda. Istinito? Sigurno. Više od deset tisuća godina, brak – i sama ideja braka – osnova je društva. U svojem životnom djelu Ne uzimam : Sporna povijest braka Susan Squire otkrit će turbulentnu povijest i mnoge implikacije naše najtemeljnije institucije. Počevši s otkrićem, mnogo prije nego što je postojao zapis o vremenu, da seks vodi do začeća, odnosno očinstva (te time automatski i do partnerstva), te nas posljedično dovodeći do pojave modernog braka iz ljubavi, autorica nam otkriva mnoge načine sparivanja muškaraca i žena i pokazuje kako točno njihovo zajedništvo utječe na povijest, društvo, politiku, religiju i samo poimanje kućanstva. Od Adama i Eve, do renesanse i dalje, Squire će nam pojasniti povijest i značaj institucije braka, lepršavo kao da priča ispijajući kavu s prijateljicom. Naučit ćemo tako da su muškarci grada Atene imali hetere (kurtizane) da ih zabavljaju, konkubine za svoje svakodnevne potrebe i supruge koje su im rađale zakonitu djecu. Rimljanke su se, s druge strane, naučile koristiti svojom moći kako bi ugrožavale mušku vladavinu u društvu. Novi Zavjet nudi jednakost mužu i ženi, barem u bračnom krevetu, a povezivanje požude s Evinim iskonskim grijehom može se pripisati Augustinu. Squire istražuje i kazne za seksualne prijestupe iz šestoga stoljeća, preljub u srednjem vijeku i poistovjećivanje žene s vješticom tijekom Inkvizicije. Jedino što nam nakon ovog iscrpnog i zanimljivog pregleda ostaje za zapitati se jest hoće li se naša ideja moderne ljubavi naći u nekom budućem poglavlju knjige o inkarnacijama brakova? Jer, ljubav možda i nije rješenje, već dobro ispričana – priča. Provokativan prikaz braka i njegova značenja za društvo, politiku, religiju i samo kućanstvo, rezultat trinaestogodišnjeg intenzivnog istraživanja, ali puno više od suhoparnog intelektualnog promišljanja, ovo je odvažan, provokativan, zabavan, kaleidoskopski prikaz o tome što je brak značio i što predstavlja.

    Dodatne informacije

    Izdavač Algoritam Zagreb
    Preporuka Ne

    Tagovi Proizvoda

    Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

    Moja korpa

    Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

    Reklama

    Newsletter