Detalji
Knjiga Naše Gljive autora Milenka Martića, sadrži poglavlja u okviru kojih obuhvata:
- Gljive naših krajeva koje najčešće susrećemo, vjerno fotografisane, propraćene kvalitetnim tekstom opisa, periodom rasta i ocjenom kvaliteta gljiva u ishrani:
- Gljive u domaćoj ishrani i
- Gljive u inostranoj kuhinji.
U prvom dijelu “Naše gljive” dat je pregled 782 vrste gljiva: jestivih, nejestivih, otrovnih i smrtno otrovnih.
Pregled sadrži najčešće upotrebljavan naziv gljive sa kratkim, preciznim karakteristikama koje čine opis raspoznavanja.
Autor je vjernom i kvalitetnom fotografijom prikazao svoja dugogodišnja istraživanja u ovoj oblasti i kao ogroman doprinos o brojnim vrstama gljiva, koje se mogu evidentirati u našem okruženju.
Drugi dio „spremanje gljiva” sadrži poglavlja obrade gljiva u domaćoj i inostranoj kuhinji sa provjerenim kulinarskim iskustvima prema vrstama gljiva. Recepti u kratkim crtama – opisima, daju mogućnost izbora čitaocu da od najjednostavnijih do pravih specijaliteta napravi adekvatan izbor.