Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Narativna ekspanzija od ideje do djela

Narativna ekspanzija od ideje do djela

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Ivica Pinjuh


ISBN:

9789958303043

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M6049

Broj strana:

226

Težina:

240 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

22,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Narativna ekspanzija od ideje do djela je važan doprinos pokušaju razumijevanja tajne umjetnosti i tajne stvaranja, a nastao je zahvaljujući doktorskoj disertaciji autora.

Studija Ivice Pinjuha objašnjava prelaz iz zamisli-ideje, u njeno ostvarenje-djelo, utvrđujući funkciju umjetnosti, njeno porijeklo iz mita i rituala, sagledava različite faze u oblikovanju umjetničkog djela, ukazujući na razlike između umjetničkog i naučnog mišljenja. U svojoj disertaciji autor dokazuje da umjetnost nije kopija stvarnosti već u prvom redu kreacija i transformacija.

Osim toga, knjiga je i putokaz umjetnicima i umjetnicama, uputstvo koje ukazuje da teorijsko znanje nije jedino dovoljno; oni/e kako autor s razlogom navodi “moraju imati savršeni vid, sluh, njuh, čulo okusa i dodira, emocije, sjećanja, imaginaciju, intelekt, intuiciju i spoznaju“. U najkraćem, za one koji se umjetnošću bave nije samo važno da znaju i postoje, već da posjeduju istinsku otvorenost za posmatranje i razumijevanje trenutka u kom se nalaze i svijeta koji ih okružuje, ali i da budu u stalnom dosluhu “sa imaginativnim svjetovima u njihovoj glavi“.

Kao ilustraciju ovakvog pristupa Pinjuh navodi najbolji primjer, Eolsku harfu Danila Kiša iz zbirke Rani jadi, u kojoj je jedan obični prostor sačinjen od bandera i žica u umjetničkom doživljaju i njegovom načinu prenošenja na papir, pretvoren u muzički instrument.

U svom djelu Ivica Pinjuh odustaje od tradicionalnih klasifikacija i tipologija, svjestan da svako narativno, antinarativno, estetsko djelo posjeduje mimetički i dijalektički aspekt, lirske, epske i dramske elemente, tako da klasične podjele i svrstavanje u “kritičke ladice“ i “sortiranje“ po principu da je nešto barok, romantizam ili moderno, u njegovom slučaju ne dolazi u obzir. U najkraćem, narativna ekspanzija od ideje do djela predstavlja zbir različitih strategija, od morfoloških do estetičkih, koje nam daje autor djela.

Ovo izdanje jedno je u nizu dragocjenih teorijskih istraživanja čijim objavljivanjima IK Buybook ulazi u završnicu obilježavanja 20 godina uspješnog rada, želeći svojoj publici osim vrhunske književnosti, ponuditi uvid u recentna ostvarenja iz oblasti teorije.

Knjigu Ivice Pinjuha možemo posmatrati i kao mjerodavno tretiranje jedne kompleksne oblasti, ali i kao polaznu osnovu za buduća istraživanja nekih novih generacija teoretičara i teoretičarki, jer riječ je o nekada omiljenom profesoru na Filozofskom fakultetu čije je pisanje spoj erudicije i vještine pripovijedanja, odnosno prenošenja znanja.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Narativna ekspanzija od ideje do djela je važan doprinos pokušaju razumijevanja tajne umjetnosti i tajne stvaranja, a nastao je zahvaljujući doktorskoj disertaciji autora. Studija Ivice Pinjuha objašnjava prelaz iz zamisli-ideje, u njeno ostvarenje-djelo, utvrđujući funkciju umjetnosti, njeno porijeklo iz mita i rituala, sagledava različite faze u oblikovanju umjetničkog djela, ukazujući na razlike između umjetničkog i naučnog mišljenja. U svojoj disertaciji autor dokazuje da umjetnost nije kopija stvarnosti već u prvom redu kreacija i transformacija. Osim toga, knjiga je i putokaz umjetnicima i umjetnicama, uputstvo koje ukazuje da teorijsko znanje nije jedino dovoljno; oni/e kako autor s razlogom navodi “moraju imati savršeni vid, sluh, njuh, čulo okusa i dodira, emocije, sjećanja, imaginaciju, intelekt, intuiciju i spoznaju“. U najkraćem, za one koji se umjetnošću bave nije samo važno da znaju i postoje, već da posjeduju istinsku otvorenost za posmatranje i razumijevanje trenutka u kom se nalaze i svijeta koji ih okružuje, ali i da budu u stalnom dosluhu “sa imaginativnim svjetovima u njihovoj glavi“. Kao ilustraciju ovakvog pristupa Pinjuh navodi najbolji primjer, Eolsku harfu Danila Kiša iz zbirke Rani jadi, u kojoj je jedan obični prostor sačinjen od bandera i žica u umjetničkom doživljaju i njegovom načinu prenošenja na papir, pretvoren u muzički instrument. U svom djelu Ivica Pinjuh odustaje od tradicionalnih klasifikacija i tipologija, svjestan da svako narativno, antinarativno, estetsko djelo posjeduje mimetički i dijalektički aspekt, lirske, epske i dramske elemente, tako da klasične podjele i svrstavanje u “kritičke ladice“ i “sortiranje“ po principu da je nešto barok, romantizam ili moderno, u njegovom slučaju ne dolazi u obzir. U najkraćem, narativna ekspanzija od ideje do djela predstavlja zbir različitih strategija, od morfoloških do estetičkih, koje nam daje autor djela. Ovo izdanje jedno je u nizu dragocjenih teorijskih istraživanja čijim objavljivanjima IK Buybook ulazi u završnicu obilježavanja 20 godina uspješnog rada, želeći svojoj publici osim vrhunske književnosti, ponuditi uvid u recentna ostvarenja iz oblasti teorije. Knjigu Ivice Pinjuha možemo posmatrati i kao mjerodavno tretiranje jedne kompleksne oblasti, ali i kao polaznu osnovu za buduća istraživanja nekih novih generacija teoretičara i teoretičarki, jer riječ je o nekada omiljenom profesoru na Filozofskom fakultetu čije je pisanje spoj erudicije i vještine pripovijedanja, odnosno prenošenja znanja.

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter