Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.128

Facebook slicica

Katalog

Nadživjeti carstva: Islam, nacionalni identitet i politička lojalnost u Bosni i Hercegovini

Nadživjeti carstva: Islam, nacionalni identitet i politička lojalnost u Bosni i Hercegovini

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789926830694

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B5879

Broj strana:

408

Težina:

699 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

45,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Nadživjeti carstva: Islam, nacionalni identitet i politička lojalnost u Bosni i Hercegovini, autora Xaviera Bougarela.

U ovoj knjizi se odnos islama i nacionalnosti u Bosni i Hercegovini razmatra kroz dva ključna pitanja: jedno je vezano za odnos teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine i političkog subjektiviteta Muslimana / Bošnjaka od sredine 19. do početka 21. stoljeća, a drugo za transformaciju muslimanskog identiteta u 20. stoljeću, sa akcentom na razdoblje rata 1992 – 1995. godine.
Posebnu pažnju autor posvećuje stavu Stranke demokratske akcije prema političkom subjektivitetu Muslimana tokom 1990-ih godina, te odnosu prema Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini. Da li je Alija Izetbegović u prvi plan stavljao politički suverenitet Muslimana ili suverenitet Bosne i Hercegovine? Kakav je bio stav SDA elite prema teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovien? Zbog čega je dolazilo do frakcija unutar SDA? Šta su zastupali Haris Silajdžić, Alija Izetbegović, Adil Zulfikarpašić, Fikret Abdić? Zašto je SDA jedno vrijeme tokom rata istodobno pristajala na etničku podjelu Bosne i Hercegovine, ali i sarađivala sa građanskim strankama, koje su se tome protivile? Kakva je uloga Islamske zajednice i Mustafe ef. Cerića u ratu 1992 – 1995. godine?

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2023
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 175x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Nadživjeti carstva: Islam, nacionalni identitet i politička lojalnost u Bosni i Hercegovini, autora Xaviera Bougarela. U ovoj knjizi se odnos islama i nacionalnosti u Bosni i Hercegovini razmatra kroz dva ključna pitanja: jedno je vezano za odnos teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine i političkog subjektiviteta Muslimana / Bošnjaka od sredine 19. do početka 21. stoljeća, a drugo za transformaciju muslimanskog identiteta u 20. stoljeću, sa akcentom na razdoblje rata 1992 – 1995. godine. Posebnu pažnju autor posvećuje stavu Stranke demokratske akcije prema političkom subjektivitetu Muslimana tokom 1990-ih godina, te odnosu prema Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini. Da li je Alija Izetbegović u prvi plan stavljao politički suverenitet Muslimana ili suverenitet Bosne i Hercegovine? Kakav je bio stav SDA elite prema teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovien? Zbog čega je dolazilo do frakcija unutar SDA? Šta su zastupali Haris Silajdžić, Alija Izetbegović, Adil Zulfikarpašić, Fikret Abdić? Zašto je SDA jedno vrijeme tokom rata istodobno pristajala na etničku podjelu Bosne i Hercegovine, ali i sarađivala sa građanskim strankama, koje su se tome protivile? Kakva je uloga Islamske zajednice i Mustafe ef. Cerića u ratu 1992 – 1995. godine?

Dodatne informacije

Izdavač UMHIS
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter