Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Nacija i nacionalizam u hrvatskoj povijesnoj tradiciji (zbornik radova)

Nacija i nacionalizam u hrvatskoj povijesnoj tradiciji (zbornik radova)

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-180-152-2

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

N2027

Broj strana:

336

Težina:

500 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

50,60 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Ova knjiga, zbornik radova, obuhvaća radove sudionika sekcije Nacija i nacionalizam, održanom u Puli od 29. rujna do 3. listopada 2004. godine. pod nazivom Hrvatska i Europa - integracije u povijesti.

IZ RECENZIJA
Za razliku od brojnih knjiga o ovoj temi, koje su pretežno normativne - obilježene su zauzimanjem strana i davanjem smjernica, radovi u ovom zborniku su uglavnom lišeni takva pristupa, pa je i to kvaliteta zbornika. Raznolikost tema u zborniku pridonijet će boljem uvidu u moderne teorije nacije, sagledavanju problema hrvatske etnogeneze u svjetlu novih teorijskih spoznaja, osvijetliti pojedine faze konstituiranja hrvatske nacije te približiti poglede hrvatskih preporoditelja i teoretičara u tom procesu.
prof. dr. sc. Sabrina P. Ramet
Zbornik ujedinjuje radove petnaest znanstvenika iz Hrvatske, Austrije, Njemačke i Poljske, koji predstavljaju značajne nove spoznaje o nastajanju moderne hrvatske nacije, pri čemu se služe brojnim izvorima hrvatskih i europskih arhiva. Posebno treba naglasiti komparativni pristup, koji nastanak hrvatske nacije stavlja u kontekst usporedivih razvoja susjednih naroda kao i europskih procesa.
prof. dr. sc. Oliver Schmitt

IZ SADRŽAJA
- Predgovor O hrvatskoj etnogenezi u doba postmoderne i globalizacije (T. Cipek, J. Vrandečić)
- Od etničke zajednice prema naciji
- Tihomir Cipek: Nacija kao izvor političkog legitimiteta
- Nikša Stančić: Između političkog nacionalizma i etnonacionalizma:
od hrvatske staleške nacije (natio croatica) do hrvatskoga političkog naroda
- Liberalni nacionalizam
- Piotr Žurek: Tajni sporazum Hotela Lambert s Hrvatskom narodnom strankom u svjetlu izvješća Franje Zacha (1844.)
- Konrad Clewing: Politizacija kulturalnih razlika i racionalnost jezično-nacionalnog zahtjeva:
- primjer Dalmacije u revolucionarnoj 1848/49. godini
- Dinko Šokčević: Svijesno mijenjanje slike Mađara u dijelu hrvatskoga tiska kao dio dobro smišljene taktike u politici novog kursa prije i nakon Riječke rezolucije
- Zatvaranje hrvatskoga nacionalnog kruga u Dalmaciji
- Josip Vrandečić: Protuintegracijski sadržaj hrvatskih povijesnih regionalizama
- Marko Trogrlić: Četiri faze političkog djelovanja Jurja Biankinija
- Aleksandar Jakir: O nekim aspektima procesa oblikovanja nacionalnih identiteta na primjeru Dalmacije između dva svjetska rata Hrvatstvo na istarskom rubu
- Nevio Šetić: Istarske teme u prepisci Rački - Strossmayer
- Darko Dukovski: Istra 20. stoljeća: promjene identiteta - nacionalni sukobi i tolerancija
- Nacionalno ispred liberalnog
- Livia Kardum: Hrvatski nacionalni interesi na Konferenciji mira u Parizu 1919. godine
- Branka Boban: Stjepan Radić i Vladko Maček
- Geografske i organicističke pretpostavke nacionalnog
- Karl Kaser: Planinski ljudi, ravničarski ljudi: Prostor i etnografska reprezentacija
- Ivo Rendić-Miočević: Transgeneracijski prijenosi i oblikovanje hrvatskog naroda:
- Primjer gorsko-dalmatinski i kvarnerski
- Višeslav Aralica: Što je nacija ustaškim intelektualcima?

IZ PREDGOVORA: O hrvatskoj etnogenezi u doba postmoderne i globalizacije

Evo dobre vijesti za Europu: kad gubi nacija, dobiva kontinent svjestan postojanja europskog identiteta. Ovakav rašireni stav globalista, osobito eu-rooptimista, počiva na uvjerenju da je moderna nacija ispunila svoju zadaću stvaranjem nacionalne države i da njoj i njezinoj završnoj tvorevini državi-naciji prijeti izumiranje ili depolitizacija. Pa ipak, naznačeni stav supranacionalista nije obeshrabrio suvremene povjesničare, politologe i sociologe, nego ih je još više potaknuo na promišljanje o naciji i nacionalizmu o čemu svjedoči pojava najreferentnijih knjiga o navedenim fenomenima u posljednja tri desetljeća. Koristeći se novim teorijskim spoznajama, petnaestoro sudionika sekcije Nacija i nacionalizam, okupljenih na Drugome kongresu hrvatskih povjesničarki i povjesničara, održanom u Puli od 29. rujna do 3. listopada 2004. godine izložilo je svoje radove koji se objavljuju u ovom zborniku.
Zbornik je nastao iz nekoliko razloga. Premda svakodnevno svjedočimo raspravama koje propituju budućnost nacije i nacionalne države u doba globalizacije, kao i jačanju integracijskih mehanizama koji preuzimaju njezine atribute, ne posustaje interes za proglašene gubitnike postmoderne. Premda nadnacionalni mehanizmi, poput Sjevernoatlanskog saveza, Europske unije ili Svjetske banke, preuzimaju vojne, upravne i financijske ingerencije nacionalnih država, čini se da nacionalne kulture jačaju u otporu globalizacijskom obrascu. Istodobno svjedočimo postojanju brojnih kriznih nacionalnih žarišta, od kojih su dva – Kosovo i Bosna i Hercegovina s njezinom hrvatskom sastavnicom – u neposrednom susjedstvu. Rasprava o naciji i nacionalizmu je stoga osobito poticajna u Hrvatskoj, kako s obzirom na nedavno stvaranje nacionalne države tako i zbog perspektive pristupanja zemlje europskim i transatlantskim nadnacionalnim savezima.

Drugi razlog nastanka zbornika proizlazi iz važne, prethodno istaknute činjenice da su se u posljednja tri desetljeća na teorijskoj razini pojavili brojni utjecajni radovi o naciji koji su predstavili i učvrstili tri dominantne paradigme u objašnjavanju njezina nastanka: primordijalnu, perenijalnu i konstruktivističku, od kojih prve dvije zagovaraju kontinuiranu postojanost nacija kroz povijest, dok posljednja vidi naciju kao proizvod moderne, odnosno kao izmišljenu zajednicu. Studije najvažnijih teoretičara nacije i nacionalizma Erica Hobsbawna, Ernesta Gellnera, Benedicta Andersona i Antony D. Smitha, predstavnika kompromisne simbolističke paradigme, ohrabrili su hrvatske prevoditelje, nakladnike i znanstvenike na predstavljanje ovih paradigmi i njihovu nadogradnju vlastitim teorijskim spoznajama o čemu svjedoči opširna bibliografija recentnih radova navedena u priloženom radu Nikše Stančića. Zbornik sastavljen od radova povjesničarki i povjesničara nije samo teorijska rasprava o nacionalizmu nego pokušaj da se problem hrvatske moderne etnogeneze predstavi u svjetlu novih teorijskih spoznaja. Priloženi radovi nastoje osvijetliti ne samo pojedine faze konstituiranja moderne hrvatske nacije i njezine nacionalne integracije nego, u skladu s naslovom, istražiti kako su pojedini hrvatski preporoditelji i teoretičari nacije sagledavali vlastitu nacionalnu konstituciju.

Završna nakana zbornika, jednako ambiciozna, sastoji se u predstavljanju i ujednačavanju znanstvene terminologije o naciji i nacionalizmu, usvajanju polazišnih definicija, koncepcija i modela nastanka nacije, odnosno tipova, karaktera i sadržaja nacionalizama temeljito podastrtih u uvodnim studijama Tihomira Cipeka i Nikše Stančića i dodatno potvrđenih u priloženim historiografskim radovima. Ova nakana ima za cilj stvaranje ujednačenoga jezičnoga i metodološkog instrumentarija promišljanja o nacionalnom kako bi se izbjeglo ili ublažilo sadržajne i terminološke nesporazume karakteristične za složenu znanstvenu raspravu o etnogenezi. Iz analize radova je razvidno da autorice i autori polaze od nekoliko jedinstvenih teorijskih pretpostavki. S obzirom na datiranje hrvatskog nacionalizma jednako poriču primordijalne i perenijalne paradigme, prema kojima je hrvatska nacija utemeljena u predmoderno doba, isto kao i onu radikalno konstruktivističku, prema kojoj je ona isključivo proizvod 19. stoljeća. U radovima prevladava danas sve prihvaćenija etno-simbolična paradigma Antonya D. Smitha, koja polazi od uvjerenja da nacije i nacionalizam vuku svoje veze iz etničkih zajednica predmoderne odakle baštine različite mitove, tradiciju i vrijednosti, ali se konstituiraju u doba moderne koja stvara pretpostavke za njihove temeljne atribute: pravnu jednakost pripadnika nacije i njezin društveno-politički legitimitet, kako je uvodno naglašeno predstavljanjem razlika između protomodernog etnosa i moderne nacije. Dakle, premda je hrvatska nacija stvorena u 19. stoljeću, ona nije puki konstrukt moderne, nego nacija sa svojim prepoznatljivim etničkim korijenima u proto-nacionalnom, srednjovjekovnom razdoblju.

S obzirom na karakter i sadržaj nacionalizma, iz priloženih je radova razvidno da se u hrvatskoj modernoj etnogenezi ističe preporodni ili liberalni nacionalizam koji je presudno pokrenuo nastanak moderne hrvatske nacije. Proces njezina nastanka se odvijao, kako je uvodno teorijski naglašeno, a detaljno analizirano u povijesnoj perspektivi u radu Nikše Stančića, po srednjoeuropskom, etnokulturnom modelu, jednostavnije – od nacije prema državi. Ovaj kulturni nacionalizam ili etnonacionalizam, potaknut disimilacijom prema susjednim etničkim zajednicama, definira naciju prema krvnom načelu, ubrajajući u nacionalni korpus pripadnike istih etničkih osobina: poglavito jezika, tradicije, običaja i sustava vrijednosti. Karakterističan je za srednjoeuropske narode koji su prije stvorili naciju negoli modernu državu, za razliku od teritorijalnoga zapadnoeuropskog modela gdje je moderna država, npr. Francuska, tijekom apsolutizma i revolucije slamala i uključivala regionalizme u vlastitu nacionalnu definiciju bez obzira na etnička svojstva pojedinih regionalnih zajednica. Riječima američkog znanstvenika Rogersa Brubakera, Francuzi i Amerikanci se određuju asimilacijski, na osnovi pripadnosti teritoriju (ius soli), dok se Hrvati određuju disimilacijski – na osnovi zajedničkih nacionalnih obilježja (ius sanguinis), u prvom redu jezika. Stoga priložene studije potvrđuju odgovor Ive Banca američkom političkom teoretičaru Francisu Fukuyami da ne postoje besmisleni nacionalizmi jugoslavenske varijante, nego istočno-srednjoeuropski u njegovoj hrvatskoj varijanti i slovenskom podtipu te istočnobalkanski tip u srpskoj varijanti i njegov multikulturalni podtip u albanskoj varijanti.

Priloženi radovi osvjetljuju i preporodni proces tijekom kojega liberalni nacionalizam, prije svega hrvatski, mijenja naglasak u doživljaju vlastite nacije na putu od preporodnoga do integralno-nacionalnog razdoblja: naciju se najprije doživljava kao široku jezičnu zajednicu, zatim kao zajednicu stare državnosti i, konačno, kao rasnu, slavensku ili ekskluzivno hrvatsku kategoriju. S obzirom na kvantitativno sudjelovanje nacionalne zajednice u širenju i usvajanju nacionalne svijesti u njezinoj najvažnijoj, preporodnoj fazi, većina autora polazi od Hrochove periodizacije širenja nacionalne svijesti, pri čemu je u prvoj fazi utjecaj grupe intelektualaca koji se bave jezikom, kulturom i poviješću naroda na društvo mali. U drugoj, tzv. fazi patriotske agitacije hrvatska preporodna elita predvodi proces nacionalnog osvješćenja širenjem nacionalne ideje pri čemu njihov utjecaj na šire slojeve raste postupno do završne faze masovnoga nacionalnog pokreta.

  • Edicija: Povijest
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Ova knjiga, zbornik radova, obuhvaća radove sudionika sekcije Nacija i nacionalizam, održanom u Puli od 29. rujna do 3. listopada 2004. godine. pod nazivom Hrvatska i Europa - integracije u povijesti. IZ RECENZIJA Za razliku od brojnih knjiga o ovoj temi, koje su pretežno normativne - obilježene su zauzimanjem strana i davanjem smjernica, radovi u ovom zborniku su uglavnom lišeni takva pristupa, pa je i to kvaliteta zbornika. Raznolikost tema u zborniku pridonijet će boljem uvidu u moderne teorije nacije, sagledavanju problema hrvatske etnogeneze u svjetlu novih teorijskih spoznaja, osvijetliti pojedine faze konstituiranja hrvatske nacije te približiti poglede hrvatskih preporoditelja i teoretičara u tom procesu. prof. dr. sc. Sabrina P. Ramet Zbornik ujedinjuje radove petnaest znanstvenika iz Hrvatske, Austrije, Njemačke i Poljske, koji predstavljaju značajne nove spoznaje o nastajanju moderne hrvatske nacije, pri čemu se služe brojnim izvorima hrvatskih i europskih arhiva. Posebno treba naglasiti komparativni pristup, koji nastanak hrvatske nacije stavlja u kontekst usporedivih razvoja susjednih naroda kao i europskih procesa. prof. dr. sc. Oliver Schmitt IZ SADRŽAJA - Predgovor O hrvatskoj etnogenezi u doba postmoderne i globalizacije (T. Cipek, J. Vrandečić) - Od etničke zajednice prema naciji - Tihomir Cipek: Nacija kao izvor političkog legitimiteta - Nikša Stančić: Između političkog nacionalizma i etnonacionalizma: od hrvatske staleške nacije (natio croatica) do hrvatskoga političkog naroda - Liberalni nacionalizam - Piotr Žurek: Tajni sporazum Hotela Lambert s Hrvatskom narodnom strankom u svjetlu izvješća Franje Zacha (1844.) - Konrad Clewing: Politizacija kulturalnih razlika i racionalnost jezično-nacionalnog zahtjeva: - primjer Dalmacije u revolucionarnoj 1848/49. godini - Dinko Šokčević: Svijesno mijenjanje slike Mađara u dijelu hrvatskoga tiska kao dio dobro smišljene taktike u politici novog kursa prije i nakon Riječke rezolucije - Zatvaranje hrvatskoga nacionalnog kruga u Dalmaciji - Josip Vrandečić: Protuintegracijski sadržaj hrvatskih povijesnih regionalizama - Marko Trogrlić: Četiri faze političkog djelovanja Jurja Biankinija - Aleksandar Jakir: O nekim aspektima procesa oblikovanja nacionalnih identiteta na primjeru Dalmacije između dva svjetska rata Hrvatstvo na istarskom rubu - Nevio Šetić: Istarske teme u prepisci Rački - Strossmayer - Darko Dukovski: Istra 20. stoljeća: promjene identiteta - nacionalni sukobi i tolerancija - Nacionalno ispred liberalnog - Livia Kardum: Hrvatski nacionalni interesi na Konferenciji mira u Parizu 1919. godine - Branka Boban: Stjepan Radić i Vladko Maček - Geografske i organicističke pretpostavke nacionalnog - Karl Kaser: Planinski ljudi, ravničarski ljudi: Prostor i etnografska reprezentacija - Ivo Rendić-Miočević: Transgeneracijski prijenosi i oblikovanje hrvatskog naroda: - Primjer gorsko-dalmatinski i kvarnerski - Višeslav Aralica: Što je nacija ustaškim intelektualcima? IZ PREDGOVORA: O hrvatskoj etnogenezi u doba postmoderne i globalizacije Evo dobre vijesti za Europu: kad gubi nacija, dobiva kontinent svjestan postojanja europskog identiteta. Ovakav rašireni stav globalista, osobito eu-rooptimista, počiva na uvjerenju da je moderna nacija ispunila svoju zadaću stvaranjem nacionalne države i da njoj i njezinoj završnoj tvorevini državi-naciji prijeti izumiranje ili depolitizacija. Pa ipak, naznačeni stav supranacionalista nije obeshrabrio suvremene povjesničare, politologe i sociologe, nego ih je još više potaknuo na promišljanje o naciji i nacionalizmu o čemu svjedoči pojava najreferentnijih knjiga o navedenim fenomenima u posljednja tri desetljeća. Koristeći se novim teorijskim spoznajama, petnaestoro sudionika sekcije Nacija i nacionalizam, okupljenih na Drugome kongresu hrvatskih povjesničarki i povjesničara, održanom u Puli od 29. rujna do 3. listopada 2004. godine izložilo je svoje radove koji se objavljuju u ovom zborniku. Zbornik je nastao iz nekoliko razloga. Premda svakodnevno svjedočimo raspravama koje propituju budućnost nacije i nacionalne države u doba globalizacije, kao i jačanju integracijskih mehanizama koji preuzimaju njezine atribute, ne posustaje interes za proglašene gubitnike postmoderne. Premda nadnacionalni mehanizmi, poput Sjevernoatlanskog saveza, Europske unije ili Svjetske banke, preuzimaju vojne, upravne i financijske ingerencije nacionalnih država, čini se da nacionalne kulture jačaju u otporu globalizacijskom obrascu. Istodobno svjedočimo postojanju brojnih kriznih nacionalnih žarišta, od kojih su dva – Kosovo i Bosna i Hercegovina s njezinom hrvatskom sastavnicom – u neposrednom susjedstvu. Rasprava o naciji i nacionalizmu je stoga osobito poticajna u Hrvatskoj, kako s obzirom na nedavno stvaranje nacionalne države tako i zbog perspektive pristupanja zemlje europskim i transatlantskim nadnacionalnim savezima. Drugi razlog nastanka zbornika proizlazi iz važne, prethodno istaknute činjenice da su se u posljednja tri desetljeća na teorijskoj razini pojavili brojni utjecajni radovi o naciji koji su predstavili i učvrstili tri dominantne paradigme u objašnjavanju njezina nastanka: primordijalnu, perenijalnu i konstruktivističku, od kojih prve dvije zagovaraju kontinuiranu postojanost nacija kroz povijest, dok posljednja vidi naciju kao proizvod moderne, odnosno kao izmišljenu zajednicu. Studije najvažnijih teoretičara nacije i nacionalizma Erica Hobsbawna, Ernesta Gellnera, Benedicta Andersona i Antony D. Smitha, predstavnika kompromisne simbolističke paradigme, ohrabrili su hrvatske prevoditelje, nakladnike i znanstvenike na predstavljanje ovih paradigmi i njihovu nadogradnju vlastitim teorijskim spoznajama o čemu svjedoči opširna bibliografija recentnih radova navedena u priloženom radu Nikše Stančića. Zbornik sastavljen od radova povjesničarki i povjesničara nije samo teorijska rasprava o nacionalizmu nego pokušaj da se problem hrvatske moderne etnogeneze predstavi u svjetlu novih teorijskih spoznaja. Priloženi radovi nastoje osvijetliti ne samo pojedine faze konstituiranja moderne hrvatske nacije i njezine nacionalne integracije nego, u skladu s naslovom, istražiti kako su pojedini hrvatski preporoditelji i teoretičari nacije sagledavali vlastitu nacionalnu konstituciju. Završna nakana zbornika, jednako ambiciozna, sastoji se u predstavljanju i ujednačavanju znanstvene terminologije o naciji i nacionalizmu, usvajanju polazišnih definicija, koncepcija i modela nastanka nacije, odnosno tipova, karaktera i sadržaja nacionalizama temeljito podastrtih u uvodnim studijama Tihomira Cipeka i Nikše Stančića i dodatno potvrđenih u priloženim historiografskim radovima. Ova nakana ima za cilj stvaranje ujednačenoga jezičnoga i metodološkog instrumentarija promišljanja o nacionalnom kako bi se izbjeglo ili ublažilo sadržajne i terminološke nesporazume karakteristične za složenu znanstvenu raspravu o etnogenezi. Iz analize radova je razvidno da autorice i autori polaze od nekoliko jedinstvenih teorijskih pretpostavki. S obzirom na datiranje hrvatskog nacionalizma jednako poriču primordijalne i perenijalne paradigme, prema kojima je hrvatska nacija utemeljena u predmoderno doba, isto kao i onu radikalno konstruktivističku, prema kojoj je ona isključivo proizvod 19. stoljeća. U radovima prevladava danas sve prihvaćenija etno-simbolična paradigma Antonya D. Smitha, koja polazi od uvjerenja da nacije i nacionalizam vuku svoje veze iz etničkih zajednica predmoderne odakle baštine različite mitove, tradiciju i vrijednosti, ali se konstituiraju u doba moderne koja stvara pretpostavke za njihove temeljne atribute: pravnu jednakost pripadnika nacije i njezin društveno-politički legitimitet, kako je uvodno naglašeno predstavljanjem razlika između protomodernog etnosa i moderne nacije. Dakle, premda je hrvatska nacija stvorena u 19. stoljeću, ona nije puki konstrukt moderne, nego nacija sa svojim prepoznatljivim etničkim korijenima u proto-nacionalnom, srednjovjekovnom razdoblju. S obzirom na karakter i sadržaj nacionalizma, iz priloženih je radova razvidno da se u hrvatskoj modernoj etnogenezi ističe preporodni ili liberalni nacionalizam koji je presudno pokrenuo nastanak moderne hrvatske nacije. Proces njezina nastanka se odvijao, kako je uvodno teorijski naglašeno, a detaljno analizirano u povijesnoj perspektivi u radu Nikše Stančića, po srednjoeuropskom, etnokulturnom modelu, jednostavnije – od nacije prema državi. Ovaj kulturni nacionalizam ili etnonacionalizam, potaknut disimilacijom prema susjednim etničkim zajednicama, definira naciju prema krvnom načelu, ubrajajući u nacionalni korpus pripadnike istih etničkih osobina: poglavito jezika, tradicije, običaja i sustava vrijednosti. Karakterističan je za srednjoeuropske narode koji su prije stvorili naciju negoli modernu državu, za razliku od teritorijalnoga zapadnoeuropskog modela gdje je moderna država, npr. Francuska, tijekom apsolutizma i revolucije slamala i uključivala regionalizme u vlastitu nacionalnu definiciju bez obzira na etnička svojstva pojedinih regionalnih zajednica. Riječima američkog znanstvenika Rogersa Brubakera, Francuzi i Amerikanci se određuju asimilacijski, na osnovi pripadnosti teritoriju (ius soli), dok se Hrvati određuju disimilacijski – na osnovi zajedničkih nacionalnih obilježja (ius sanguinis), u prvom redu jezika. Stoga priložene studije potvrđuju odgovor Ive Banca američkom političkom teoretičaru Francisu Fukuyami da ne postoje besmisleni nacionalizmi jugoslavenske varijante, nego istočno-srednjoeuropski u njegovoj hrvatskoj varijanti i slovenskom podtipu te istočnobalkanski tip u srpskoj varijanti i njegov multikulturalni podtip u albanskoj varijanti. Priloženi radovi osvjetljuju i preporodni proces tijekom kojega liberalni nacionalizam, prije svega hrvatski, mijenja naglasak u doživljaju vlastite nacije na putu od preporodnoga do integralno-nacionalnog razdoblja: naciju se najprije doživljava kao široku jezičnu zajednicu, zatim kao zajednicu stare državnosti i, konačno, kao rasnu, slavensku ili ekskluzivno hrvatsku kategoriju. S obzirom na kvantitativno sudjelovanje nacionalne zajednice u širenju i usvajanju nacionalne svijesti u njezinoj najvažnijoj, preporodnoj fazi, većina autora polazi od Hrochove periodizacije širenja nacionalne svijesti, pri čemu je u prvoj fazi utjecaj grupe intelektualaca koji se bave jezikom, kulturom i poviješću naroda na društvo mali. U drugoj, tzv. fazi patriotske agitacije hrvatska preporodna elita predvodi proces nacionalnog osvješćenja širenjem nacionalne ideje pri čemu njihov utjecaj na šire slojeve raste postupno do završne faze masovnoga nacionalnog pokreta.

Dodatne informacije

Izdavač Alinea
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter