Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Na pogrešnoj strani reke

Na pogrešnoj strani reke

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-10-01514-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

D2650

Broj strana:

208

Težina:

334 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Na pogrešnoj strani rijeke je roman o nemogućem susretu i ljudskim sudbinama: u jednom trenutku su na dvjema stranama rijeke, u dvjema sukobljenim vojskama, bili mladi Ernest Hemingvej i naš pesnik Dušan Vasiljev. Rijeka je Pijava na sjeveru Italije, vrijeme je užasnog sukoba u Prvom svjetskom ratu, svijet je izobličen i razoren, ali u njemu ipak postoje dva entuzijazma. Jednom pripada pobednički heroizam, drugi je na strani poraza - veliki životni promašaj pjesnika iz Banata koji je opjevao epohu i prerano umro.

Miloš Latinović književno je progovorio o onome o čemu se u srpskoj istoriji i kulturi najviše ćuti - o sudbini srpskih ratnika koji su bili u pogrešnoj armiji i na pogrešnoj strani fronta. Ovo je roman Banata i Evrope, Srbije, pobjede i poraza, rata i poezije, mladalačkih snova i srušenih iluzija. Ovo je roman u kojem se ne govori mnogo o ljubavi, a ipak je ona kao u najboljim Hemingvejevim romanima moćna i sve vrijeme je prisutna. Ovo je roman o ljubavi i porodici, o očevima i sinovima, o strasti prema pisanju, o mladim ženama koje junacima ostaju daleke i tuđe, o pobjedi i porazu, o lepoti i snazi književnosti i nemoći svake riječi.

Latinović je iskoristio trenutak kada su se ukrstile i zauvijek razišle sudbine dva mladića da prikaže začetak svjetske legende koja je pratila Hemingveja i duhovnog sloma jednog besmislenog austrougarskog ratnika, srpskog pjesnika Dušana Vasiljeva, a takav je bio i Miloš Crnjanski. Sa savršenom ironijom autor je prikazao i naše vrijeme u liku pisca koji je i junak romana, te je oslikao pozorišni svijet u kojem bismo neke likove možda mogli i da prepoznamo.

I onaj koji nije pretjerano zainteresovan za istoriju i velike pisce u ratu mora da pročita ovaj savremeni roman i da se dobro nasmije čak i kada je potresen izvanrednim stranicama o početku prošlog vijeka i svjetskom sukobu koji je sve promjenio i od kojeg se ni Hemingvej ni Vasiljev nikada nisu oporavili. Surova i neodoljiva aktuelnost ovom romanu daje posebnu dimenziju.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2015
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x205
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Na pogrešnoj strani rijeke je roman o nemogućem susretu i ljudskim sudbinama: u jednom trenutku su na dvjema stranama rijeke, u dvjema sukobljenim vojskama, bili mladi Ernest Hemingvej i naš pesnik Dušan Vasiljev. Rijeka je Pijava na sjeveru Italije, vrijeme je užasnog sukoba u Prvom svjetskom ratu, svijet je izobličen i razoren, ali u njemu ipak postoje dva entuzijazma. Jednom pripada pobednički heroizam, drugi je na strani poraza - veliki životni promašaj pjesnika iz Banata koji je opjevao epohu i prerano umro. Miloš Latinović književno je progovorio o onome o čemu se u srpskoj istoriji i kulturi najviše ćuti - o sudbini srpskih ratnika koji su bili u pogrešnoj armiji i na pogrešnoj strani fronta. Ovo je roman Banata i Evrope, Srbije, pobjede i poraza, rata i poezije, mladalačkih snova i srušenih iluzija. Ovo je roman u kojem se ne govori mnogo o ljubavi, a ipak je ona kao u najboljim Hemingvejevim romanima moćna i sve vrijeme je prisutna. Ovo je roman o ljubavi i porodici, o očevima i sinovima, o strasti prema pisanju, o mladim ženama koje junacima ostaju daleke i tuđe, o pobjedi i porazu, o lepoti i snazi književnosti i nemoći svake riječi. Latinović je iskoristio trenutak kada su se ukrstile i zauvijek razišle sudbine dva mladića da prikaže začetak svjetske legende koja je pratila Hemingveja i duhovnog sloma jednog besmislenog austrougarskog ratnika, srpskog pjesnika Dušana Vasiljeva, a takav je bio i Miloš Crnjanski. Sa savršenom ironijom autor je prikazao i naše vrijeme u liku pisca koji je i junak romana, te je oslikao pozorišni svijet u kojem bismo neke likove možda mogli i da prepoznamo. I onaj koji nije pretjerano zainteresovan za istoriju i velike pisce u ratu mora da pročita ovaj savremeni roman i da se dobro nasmije čak i kada je potresen izvanrednim stranicama o početku prošlog vijeka i svjetskom sukobu koji je sve promjenio i od kojeg se ni Hemingvej ni Vasiljev nikada nisu oporavili. Surova i neodoljiva aktuelnost ovom romanu daje posebnu dimenziju.

Dodatne informacije

Izdavač Vulkan izdavaštvo
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter