Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Mornar Merđan

Mornar Merđan

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-304-184-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K5018

Broj strana:

164

Težina:

380 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

33,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Pronicavi, okretni i smioni bosanski mladić hrvatskih korijena upušta se u avanturu zvanu život, na već otprije u književnosti i praksi poznat način: u kasnijem adolescentskom dobu bira krajnju suprotnost do tada mu svega poznatog i bliskog, pa potaknut motivima jednog Toma Sawyera, kao i pustolovnim duhom i manirom Jacka Londona, odlazi daleko od doma u nešto posve nepoznato i drukčije, plutajući pozornicom stvarnosti, živeći i proživljavajući taj samo svoj, a opet široko ljudski život i sudbinu.

Ima nečeg gotovo opipljivo genetskog u spajanju i preplitanju duhovnosti dva značajno različita podneblja i dvaju različitih kultura življenja, kao što su to ove, naglasimo opet, samo naizgled teško spojive, koje Franjo A. Zlović opisuje u svom Merđanu.

Jedna pripada izrazito zelenom kopnenom podneblju šumovitih bosanskih brdskih predjela, koju glavni junak nosi duboko ukorijenjenu u svoj habitus, a druga onom plavetno morskom i primorskom, tj. osunčanom priobalnom dalmatinskom pojasu (Split, prvenstveno), no često i samo otočnim arealima (Vis i okolni otoci).

Podneblje Srednje Bosne i Dalmacija spojeni su u ovom djelu ne samo posredstvom akcije glavnog lika, rođenog i izraslog u prvom, pa igrom životne sudbine, vjetrovima života, odnesenog s rodnog ognjišta te stasalog i nadgrađenog u drugom, nego i uzajamno bogatom, razigranom i vrijednom duhovnošću obaju životnih sredina koje pulsiraju kroz djelo te nadrastaju i jedne i druge lokalne okvire.

Stapaju se one postupno i prepliću, što preko nutrine glavnog lika, koji ih na svoj osebujan način apsorbira, što kroz samu naraciju, pa postaju ona jedna jedina, bujna i univerzalno ljudska, humorno obojena. (Iz recenzije Gorana Duke)

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x235
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Pronicavi, okretni i smioni bosanski mladić hrvatskih korijena upušta se u avanturu zvanu život, na već otprije u književnosti i praksi poznat način: u kasnijem adolescentskom dobu bira krajnju suprotnost do tada mu svega poznatog i bliskog, pa potaknut motivima jednog Toma Sawyera, kao i pustolovnim duhom i manirom Jacka Londona, odlazi daleko od doma u nešto posve nepoznato i drukčije, plutajući pozornicom stvarnosti, živeći i proživljavajući taj samo svoj, a opet široko ljudski život i sudbinu. Ima nečeg gotovo opipljivo genetskog u spajanju i preplitanju duhovnosti dva značajno različita podneblja i dvaju različitih kultura življenja, kao što su to ove, naglasimo opet, samo naizgled teško spojive, koje Franjo A. Zlović opisuje u svom Merđanu. Jedna pripada izrazito zelenom kopnenom podneblju šumovitih bosanskih brdskih predjela, koju glavni junak nosi duboko ukorijenjenu u svoj habitus, a druga onom plavetno morskom i primorskom, tj. osunčanom priobalnom dalmatinskom pojasu (Split, prvenstveno), no često i samo otočnim arealima (Vis i okolni otoci). Podneblje Srednje Bosne i Dalmacija spojeni su u ovom djelu ne samo posredstvom akcije glavnog lika, rođenog i izraslog u prvom, pa igrom životne sudbine, vjetrovima života, odnesenog s rodnog ognjišta te stasalog i nadgrađenog u drugom, nego i uzajamno bogatom, razigranom i vrijednom duhovnošću obaju životnih sredina koje pulsiraju kroz djelo te nadrastaju i jedne i druge lokalne okvire. Stapaju se one postupno i prepliću, što preko nutrine glavnog lika, koji ih na svoj osebujan način apsorbira, što kroz samu naraciju, pa postaju ona jedna jedina, bujna i univerzalno ljudska, humorno obojena. (Iz recenzije Gorana Duke)

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter