Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Na putevima promjena

Na putevima promjena

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-630-28-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B0035

Broj strana:

444

Težina:

700 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

35,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Ova je knjiga smion pokušaj da se u izuzetnoj obimnoj monografiji sačini cjeloviti presjek rada i književnih ostvarenja jednog od najkontroverznijih, te svakako i najznačajnjih autora iz postkolonijalne književne produkcije. U knjizi, koja je rezultat dvadesetogodišnjeg predanog istraživanja brojnih primarnih i sekundarnih izvora, prof. dr. Srebren Dizdar je metodom iscrpne analize ponudio lucidne kritičke ocjene Ngugijevog razvojnog toka u prozi (pričama i romanima), drami i kritičko-teorijskom opusu. To je postignuto ukazivanjem na osobenosti koje su, uz sve uspone i padove sto ih je Ngugi imao kao i toliki drugi pisci prije i poslije njega, dale poseban pečat njegovom književnom postupku. Na taj način je ova monografija, jedna od rijetkih te vrste na našim prostorima široko otvorila prozor za kritička preispitivanja, pa čak i svojevrsne kontroverze, kojima je u mnogome bilo obilježeno Ngugijevo stvaralaštvo, njegove aktivnosti kao univerzitetskog profesora i neumornog borca za povratak dostojanstva identitetu i kulturološkim vrijednostima tzv. zemalja i naroda Trećeg svijeta. Bez obzira na njen obim i iscrpno bavljenje pojedinim vidovima Ngugijevog stvaralastva, ova monografija nema namjeru da ponudi krajnju ocjenu njegovog opusa, premda je nastojala da se sto jasnije odredi prema većini bitnih pitanja koja su se našla u središtu njenog prosuđivanja.
Knjiga dr. Srebrena Dizdara, redovnog profesora engleske književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu predstavlja dragocjen je primjer minuciozne analize i kritičke akribije, te će je sa zadovoljstvom proučavati i dobri znalci, ali i oni čitaoci koji se tek počinju upoznavati sa djelima iz onih dijelova svijeta koji su nam doskora bili manje poznati. Iz tog svijeta, uostalom, stalno dolazi nešto novo.

  • Edicija: Buybook: eseji
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2003
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ova je knjiga smion pokušaj da se u izuzetnoj obimnoj monografiji sačini cjeloviti presjek rada i književnih ostvarenja jednog od najkontroverznijih, te svakako i najznačajnjih autora iz postkolonijalne književne produkcije. U knjizi, koja je rezultat dvadesetogodišnjeg predanog istraživanja brojnih primarnih i sekundarnih izvora, prof. dr. Srebren Dizdar je metodom iscrpne analize ponudio lucidne kritičke ocjene Ngugijevog razvojnog toka u prozi (pričama i romanima), drami i kritičko-teorijskom opusu. To je postignuto ukazivanjem na osobenosti koje su, uz sve uspone i padove sto ih je Ngugi imao kao i toliki drugi pisci prije i poslije njega, dale poseban pečat njegovom književnom postupku. Na taj način je ova monografija, jedna od rijetkih te vrste na našim prostorima široko otvorila prozor za kritička preispitivanja, pa čak i svojevrsne kontroverze, kojima je u mnogome bilo obilježeno Ngugijevo stvaralaštvo, njegove aktivnosti kao univerzitetskog profesora i neumornog borca za povratak dostojanstva identitetu i kulturološkim vrijednostima tzv. zemalja i naroda Trećeg svijeta. Bez obzira na njen obim i iscrpno bavljenje pojedinim vidovima Ngugijevog stvaralastva, ova monografija nema namjeru da ponudi krajnju ocjenu njegovog opusa, premda je nastojala da se sto jasnije odredi prema većini bitnih pitanja koja su se našla u središtu njenog prosuđivanja. Knjiga dr. Srebrena Dizdara, redovnog profesora engleske književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu predstavlja dragocjen je primjer minuciozne analize i kritičke akribije, te će je sa zadovoljstvom proučavati i dobri znalci, ali i oni čitaoci koji se tek počinju upoznavati sa djelima iz onih dijelova svijeta koji su nam doskora bili manje poznati. Iz tog svijeta, uostalom, stalno dolazi nešto novo.

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter