Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Moj život u porodici Bin Laden

Moj život u porodici Bin Laden

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-7363-533-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M0788

Broj strana:

216

Težina:

300 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

12,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Tragični događaji od 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, i sve ono što se tada obrušilo na porodicu Bin Laden, isprovocirali su Karmen Bin Laden (inače snahu Osame Bin Ladena, koja živi u Švajcarskoj) da napiše šokantnu knjigu Moj život u porodici Bin Laden. Bila je to ujedno, i potreba autorke, kako je sama rekla, da na neki način skine ljagu sa svog prezimena. Odlučila je da otvoreno progovori i o represiji, licemerju i strahu koji vladaju u saudijskom kraljevstvu.

Moje kćerke će zauvek upamtiti taj dan i zbog toga što je njihovo prezime postalo sinonim za taj događaj. Ako si rođen kao Bin Laden uvek ćeš biti Bin Laden. Vafa, Nadžija i Nur vaspitavane su u duhu slobode... Pošto su odrasle na Zapadu, treba da budu svjesne da je njihova sudbina u njihovim rukama. Ipak, desilo se da su se moje djevojčice posle toliko godina borbe za slobodu, našle u zamci svog prezimena, piše autorka Karmen Bin Ladin (po zapadnoj transkripciji prezime Laden se odnosi na klan, a Ladin na pojedinca).

Opisujući 11. septembar kao jedan od najtragičnijih datuma u svom i životu svoje porodice, Karmen piše:
Kako su sati prolazili, moji najgori strahovi su se obistinjavali. Lice i ime jednog čovjeka nalazilo se u svim udarnim vestima: Osame Bin Ladena. Strica mojih kćeri. Čoveka, čije su prezime nosile, iako ga nikada nisu srele, čije vrijednosti su za moje kćeri bile potpuno strane. Imala sam teskoban osećaj zle kobi. Taj dan je definitivno izmjenio naše živote zauvjek.

OSAMA Bin Laden je mlađi brat mog muža, Jeslama (Yeslam). On je jedan od njegove mnogobrojne braće; poznavala sam ga tek površno u vreme dok sam, mnogo godina ranije, živjela u Saudijskoj Arabiji. U to vrijeme, Osama je bio mlad čovek ali je oduvjek imao zapovednički stav. Osama je bio visok, krutog držanja; njegova žestoka pobožnost plašila je čak i najreligioznije članove porodice.

Tokom godina koje sam provela u porodici Bin Laden u Saudijskoj Arabiji, Osama je izrastao u personifikaciju svega onog što je u meni izazivalo odbojnost prema toj mračnoj i okrutnoj zemlji: neprikosnovena dogma koja je upravljala svim vidovima našeg života, arogantnost i gordost Saudijaca, bez i malo saosećanja prema ljudima koji ne dele njihova ubeđenja. Taj prezir prema autsajderima i kruta ortodoksnost, pokretači su moje četrnaestogodišnje bitke za slobodan život mojih kćeri.

Osama je bio vojskovođa koji je avganistanskim pobunjenicima pomagao u borbi protiv sovjetske okupacije. Po povlačenju Sovjeta, Osama se vratio kući, u Saudijsku Arabiju, gde je za mnoge već bio heroj.

  • Originalni naziv: Iside the Kingdom
  • Prevodilac: Nada Siljanović-Donati
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x220
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Tragični događaji od 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, i sve ono što se tada obrušilo na porodicu Bin Laden, isprovocirali su Karmen Bin Laden (inače snahu Osame Bin Ladena, koja živi u Švajcarskoj) da napiše šokantnu knjigu Moj život u porodici Bin Laden. Bila je to ujedno, i potreba autorke, kako je sama rekla, da na neki način skine ljagu sa svog prezimena. Odlučila je da otvoreno progovori i o represiji, licemerju i strahu koji vladaju u saudijskom kraljevstvu. Moje kćerke će zauvek upamtiti taj dan i zbog toga što je njihovo prezime postalo sinonim za taj događaj. Ako si rođen kao Bin Laden uvek ćeš biti Bin Laden. Vafa, Nadžija i Nur vaspitavane su u duhu slobode... Pošto su odrasle na Zapadu, treba da budu svjesne da je njihova sudbina u njihovim rukama. Ipak, desilo se da su se moje djevojčice posle toliko godina borbe za slobodu, našle u zamci svog prezimena, piše autorka Karmen Bin Ladin (po zapadnoj transkripciji prezime Laden se odnosi na klan, a Ladin na pojedinca). Opisujući 11. septembar kao jedan od najtragičnijih datuma u svom i životu svoje porodice, Karmen piše: Kako su sati prolazili, moji najgori strahovi su se obistinjavali. Lice i ime jednog čovjeka nalazilo se u svim udarnim vestima: Osame Bin Ladena. Strica mojih kćeri. Čoveka, čije su prezime nosile, iako ga nikada nisu srele, čije vrijednosti su za moje kćeri bile potpuno strane. Imala sam teskoban osećaj zle kobi. Taj dan je definitivno izmjenio naše živote zauvjek. OSAMA Bin Laden je mlađi brat mog muža, Jeslama (Yeslam). On je jedan od njegove mnogobrojne braće; poznavala sam ga tek površno u vreme dok sam, mnogo godina ranije, živjela u Saudijskoj Arabiji. U to vrijeme, Osama je bio mlad čovek ali je oduvjek imao zapovednički stav. Osama je bio visok, krutog držanja; njegova žestoka pobožnost plašila je čak i najreligioznije članove porodice. Tokom godina koje sam provela u porodici Bin Laden u Saudijskoj Arabiji, Osama je izrastao u personifikaciju svega onog što je u meni izazivalo odbojnost prema toj mračnoj i okrutnoj zemlji: neprikosnovena dogma koja je upravljala svim vidovima našeg života, arogantnost i gordost Saudijaca, bez i malo saosećanja prema ljudima koji ne dele njihova ubeđenja. Taj prezir prema autsajderima i kruta ortodoksnost, pokretači su moje četrnaestogodišnje bitke za slobodan život mojih kćeri. Osama je bio vojskovođa koji je avganistanskim pobunjenicima pomagao u borbi protiv sovjetske okupacije. Po povlačenju Sovjeta, Osama se vratio kući, u Saudijsku Arabiju, gde je za mnoge već bio heroj.

Dodatne informacije

Izdavač Filip Višnjić
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter